Verden

Strid om bombing

Jeremy Corbyn har flere av sine egne partifeller imot seg i spørsmålet om IS-bombing i Syria. Det kan drøye før saken blir avgjort i Underhuset.

Franske bombefly bombarderer mål rundt hovedsetet til Den islamske stat (IS) i Syria etter Paris-angrepene, og Storbritannias statsminister David Cameron mener britene bør hjelpe til.

Men støtten fra det britiske parlamentet sitter langt inne, og Labour-leder Jeremy Corbyn er blant de fremste motstanderne.

LES OGSÅ: Eva Joly: Vi er IKKE i krig

Betent

Det betente spørsmålet gjør at det kan ta lang tid før det britiske parlamentet stemmer over saken. Det er ikke satt noen tidsplan for debatten, sa statsministerens kontor i går, etter spekulasjoner i britisk presse om at det vil komme opp før jul.

David Cameron sa tirsdag til Underhuset at han vil legge fram en grundig begrunnelse for å få parlamentet med på bombing i Syria. Cameron ønsker å ha parlamentet bak seg dersom britene skal gå til en slik beslutning. Men regjeringen ønsker ikke å legge fram saken for avstemning før den er sikker på å få støtte for den.

Storbritannia er allerede med på flyangrep mot IS i Irak, men ikke i Syria. Cameron led nederlag i 2013 da Underhuset stemte mot å delta militært mot det syriske regimet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omstridt Corbyn

Saken kan bli den største testen for Jeremy Corbyn siden han ble leder for Labour tidligere i høst: han har langt fra alle sine partifeller med seg. Minst 50 i Labours parlamentsgruppe støtter trolig luftangrep i Syria, ifølge avisen The Independent.

Jeremy Corbyn ønsker å få med seg sine partifeller på å stemme imot, men sa tidligere denne uka at han ikke mener Labours parlamentsmedlemmer kan regne med å stemme som de vil i saken.

– Jeg tror ikke en fri stemmegivning er noe vi vil tilby, sa Corbyn ifølge The Independent.

Men mange av Corbyns partifeller mener lederen ikke er i posisjon til å tvinge dem til å stemme det samme, skriver The Financial Times.

Corbyn har nemlig selv gjennom 30 år som parlamentsmedlem stemt imot partiledelsen – blant annet i saker som angår deltakelse i militæroperasjoner utenlands. Han var blant annet sterk motstander av britisk deltakelse i Irak-krigen.

Mer fra Dagsavisen