Verden

Stortaperne er de fattige

Penger som kunne gått til utvikling og vekst i verdens fattigste land forsvinner i stedet blant annet gjennom multinasjonale selskapers skatteunndragelser.

Pengestrømmer til verdens skatteparadis rammer de aller svakeste ekstra hardt: penger som kunne gått til utvikling og vekst i verdens fattigste land forsvinner i stedet blant annet gjennom multinasjonale selskapers skatteunndragelser. Disse landene mister skatteinntekter på rundt 100 milliarder dollar årlig, ifølge FN-organet UNCTAD (FNs konferanse for handel og utvikling), som blant annet publiserte tallene i den årlige World Investment Report i fjor.

Les også: DNBs gevinst - Norges tap

Ti ganger så mye ut

Tidenes største dokumentlekkasje, de såkalte Panama-dokumentene, avdekker i disse dager skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Utviklingslandene er de aller mest sårbare for skatteunndragelsene, og bruken av skatteparadiser er noe av det mest hemmende for å sikre utvikling og likhet i verden. Utviklingslandene taper langt mer på enn de mottar i hjelp: Kapitalflukten fra fattige land er rundt ti ganger så stor som bistanden som gis til utviklingsland.

– På listen over hva som forårsaker de enorme globale ulikhetene i verden i dag, er skatteparadiser øverst sammen med gjeld og handelspolitikk, mener leder Petter Slaatrem Titland i organisasjonen Attac Norge.

– Da vi begynte å snakke om dette for over ti år siden mente mange det var et marginalt problem, og umulig å gjøre noe med. Nå er det tydelig at dette er en helt sentral årsak til ulikhetene i verden, sier Titland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Store tap

Kapitalfluktutvalget, som i 2009 leverte rapporten «Skatteparadis og utvikling», viser til at fattige land rammes på en rekke måter av bruken av skatteparadis:

Tap av inntekter: Skatteparadiser tiltrekker seg kapital og inntekter som skulle vært betalt i skatt til landene selskapene opererer i. Konsekvensene forsterkes ved at en del land har senket skatter på kapital, noe som igjen fører til mindre penger inn i statskassen.

Mangel på nyskapning. Det er mer lønnsomt for enkeltpersoner å unngå skattlegging enn å skape noe og drive det effektivt. Dette er et enda større problem for utviklingsland enn for rike land, siden mangelen på kompetanse og behovet for verdiskapning er større der.

Svekker institusjonene. Politikere og byråkrater kan ha egeninteresse av å svekke institusjoner, for eksempel politi- og rettsvesen, slik at utbytte fra korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet som skjules i skatteparadiser ikke blir oppdaget.

Les også: – DNB bør politietterforskes

Ikke få dårlige epler

Petter Slaatrem Titland mener de siste avsløringene viser hvor omfattende problemet er.

– Det er ikke snakk om noen få dårlige epler i kurven her og der; man må slutte å tenke på dette som noe som angår noen få slemme multinasjonale selskaper. Skatteparadiser har en kjernerolle i den globale økonomien, og er et strukturelt problem som lager urettferdighet og ulikheter, sier Titland.

Kommentar: Må trappe opp skattejakten (Heidi Taksdal Skjeseth)

Avsløringene

Dette er noen av avsløringene fra Panama-dokumentene:

Et hemmelig nettverk av personer, banker og selskaper med tilknytning til Russlands president Vladimir Putin bruker millioninvesteringer i skatteparadiser for å skjule eierskap i en rekke russiske selskaper.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og to av hans regjeringsmedlemmer har investert i selskaper i skatteparadiser, samtidig som Gunnlaugsson har tordnet mot grådige utenlandske selskaper under finanskrisen i landet.

Fotballspilleren Lionel Messi, som er tiltalt for skatteunndragelse i Spania, har investert i enda flere selskaper enn det som tidligere har vært kjent. Papirene inneholder også opplysninger om korrupsjonen i FIFA.

Familien til Kinas president Xi Jinping og Ukrainas president Petro Porosjenko har selskaper i skatteparadiser. Begge lederne har markert seg med sin kamp mot korrupsjon.

29 av de 500 milliardærene på Forbes’ liste over verdens rikeste står oppført med verdier i skatteparadisene. Det samme gjør 58 familiemedlemmer og nære venner av presidenter, konger og statsministre.

Familien til Aserbajdsjans president Ilham Alijev bruker selskaper i Panama til å skjule eierinteresser i gullgruver og i eiendom i London.

Den avdøde faren til Storbritannia statsminister David Cameron hadde også verdier i skatteparadiser.

Filmstjernen Jackie Chan har brukt advokatselskapet Mossack Fonseca til å opprette ikke mindre enn seks selskaper i Panama.

Minst 33 personer og selskaper som er svartelistet av USA står også på selskapets kundelister. Dette inkluderer personer mistenkt for terrorfinansiering, og våpensmugling.

Mossack Fonseca skal ha ødelagt en rekke dokumenter av betydning for korrupsjonssaken rundt det brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Kilder: Aftenposten, NTB

Mer fra Dagsavisen