Verden

Stort sett vestlig støtte til angrep

ANGREPET: USAs angrep på en syrisk flybase får bred støtte i vestlige land. Men Sverige er skeptisk.

Flere vestlige land, deriblant Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Polen, gir full støtte til angrepet, selv om USA handlet alene uten å gå veien om FNs sikkerhetsråd.

Storbritannia gir full støtte til USA. Britene ble ikke bedt om å delta, ifølge britisk minister.

– Vi mener det var et passende svar på det barbariske kjemiske angrepet som ble iverksatt av det syriske regimet, og målet er å hindre flere slike angrep, sa en talskvinne for statsministerens kontor fredag morgen, ifølge BBC.

Ikke bedt

Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon oppgir overfor Reuters at Storbritannia ikke ble bedt om å delta i angrepet mot flybasen Shayrut, som ble rammet av nærmere 60 amerikanske krysserraketter natt til fredag. Den britiske regjeringen mener i likhet med USA at basen ble brukt til å gjennomføre det kjemiske angrepet mot den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun tidligere i uken.

Angrepet er en framvisning av «nødvendig fasthet», mener EUs president Donald Tusk.

«USAs angrep viser nødvendig fasthet mot et barbarisk kjemisk angrep. EU vil samarbeide med USA for å sette en stopper for brutaliteten i Syria», skriver Tusk på Twitter.

Svensk skepsis

Den svenske regjeringen uttrykker imidlertid skepsis til USAs angrep på en syrisk flybase og stiller spørsmål ved om angrepet er i overensstemmelse med folkeretten.

Utenriksminister Margot Wallström skriver i en epost til nyhetsbyrået TT at det allerede finnes for mye våpenmakt i Syria, og at dette er et spørsmål som hører hjemme i FNs sikkerhetsråd.

– Det er viktig at det finnes en folkerettslig grunn for handling. Nattens rakettangrep reiser også spørsmål rundt hvordan dette kan være forenlig med folkeretten, skriver hun.

– Det finnes allerede for mye våpenmakt i Syria. Det er på høy tid at det syriske folket får bestemme over sin framtid.

Selv om hun forstår frustrasjonen over at FNs sikkerhetsråd ennå ikke har greid å bli enige om en felles tilnærming til Syria-konflikten, mener hun det er viktig å opprettholde viktige prinsipper, som respekten for folkeretten.

Også statsminister Stefan Löfven mener saken hører hjemme i FN.

– Sveriges holdning er at vi skal løse dette i FNs sikkerhetsråd, der vi nå har en plass. Vi må finne en politisk løsning på spørsmålet, sier han til Aftonbladet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen