Verden

Stormaktskrise i Midtøsten

Etter at Moskva utplasserte såkalte S-300 raketter i Syria, vokser frykten for en større konfrontasjon i Midtøsten mellom Russland og USA.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Idet forholdet mellom USA og Russland nådde et nytt og farlig lavnivå, valgte Moskva å ruste opp sitt militære fotfeste i Syria. S-300 rakettene er nå installert på den russiske basen i Tartus, rett ved den syriske middelhavskysten.

– Det er ingen tvil om at Russland ønsker å signalisere at de er sjef, sier den palestinske politiske analytikeren Azzam Abu Saud.

Med de nye rakettene har Russland nærmest full kontroll over luftrommet over Syria. Amerikanske eller andre fly som nærmer seg, vil kunne skytes ned av et av verdens mest sofistikerte luftvern-systemer.

Så mens dødstallene vokser på bakken, er konflikten også plutselig blitt mer internasjonal i sin karakter: Russland har avsluttet et viktig atomsamarbeid med USA, og knytter nå en ny våpenhvile i Syria til en stans i sanksjonsregimet mot Russland over Ukraina.

Les også: Sinnet vokser mot Russland

Stanser diplomatiet

USA, på sin side, har sendt spesialstyrker til Syria som arbeider sammen med tyrkiske tropper som er stasjonert over grensen. Washington vurderer også å gjennomføre bombetokter mot styrkene til president Bashar Assad.

En talsmann for John Kerry sier at «alle muligheter nå er på bordet».

– For Syria er jo dette dårlige nyheter, sier Abu Saud til Dagsavisen.

– Men verden trenger ikke bekymre seg for noen større krig. Av en enkelt grunn: Syria er viktig for Russland, men ikke for USA. President Obama kommer ikke til å gjøre alvor av sine trusler, legger den palestinske analytikeren til.

Ifølge Abu Saud, er Russlands offensiv og opptrapping i Syria direkte knyttet til den innenrikspolitiske situasjonen i Washington.

– Bare noen uker gjenstår før presidentvalget i USA, og Putin vet at Amerika aldri vil gjøre noen ting. Russland har frie hender, sier han.

Ifølge den israelske Midtøsten-eksperten Ehud Yaari, er Russland nå nærmest ustoppelige i Aleppo.

– Det er som om de allerede har byttet i munnen, og da vil de ikke gi seg. De ønsker å ta tilbake Aleppo, de har et mål, noe USA ikke har, sa Yaari til Israels TV 2.

Den israelske eksperten sier at Russland ønsker å samle så mye som mulig av det vestlige Syria under Assads kontroll. Havnen i Tartus klargjøres nå for å ta imot et russisk hangarskip, melder Yaari. Men han understreker samtidig at Russland vil få et større problem.

– Syria har i dag ikke mer enn rundt 20.000 menn til å drive offensiv krigføring. Det er ikke mye. De har menn til å holde land de allerede har erobret, men ikke menn til å rykke framover. Angrep fra luften vil ikke være nok, sier Yaari.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uvant rolle

I flere tiår har den palestinsk-israelske konflikten blitt sett på som kjernen i Midtøsten-problemet, og sjelden er det slik at analytikere her blir bedt om å kommentere andre konflikter i Midtøsten.

Men ekspertisen er der fordi israelerne står ansikt til ansikt med al-Qaida-aktivister på den andre siden av grensegjerdet, mens palestinerne bare fortsetter å tape verdens oppmerksomhet i takt med at Syria-konflikten tar av.

– USA har gjort masse feil i Syria, sier Abu Saud.

– Krigen i Syria hadde aldri blitt så blodig hvis ikke Washington hadde gitt våpen til opprørerne. Det var jo også USA som skapte IS, den islamske staten, som nå ikke lenger er under deres kontroll, fortsetter han.

Analytikerens påstand er historisk sett feil, men likevel høyst relevant. IS vokste ut av al-Qaida i Irak som på ingen måte ble dannet av CIA, slik Abu Saud også sa det. Likevel er utsagnet høyst relevant, fordi han på ingen måte er alene i Midtøsten om å tro og fremme slike tanker. Dermed blir et slikt utsagn i seg selv relevante for delvis å kunne forstå hvordan Midtøsten er blitt som det er, siden analyser av denne typen i høyeste grad farger både beslutningstakere og grasrota.

Les også: – Helsepersonell er mål

– Sjokkert

For sivile i Aleppo hjelper dette lite. Regimet i Damaskus bombarderer både sykehus og skoler.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner, har Syria tatt i bruk nye og ulovlige våpen i krigen mot sin egen befolkning. Regimet bruker både napalm og fosforbomber og såkalte bomberomsknusende bomber, altså bomber som greier å nå ned til undergrunnssykehus og skoler i Aleppo.

Dette er en forferdelig utvikling, sier Line Hegna, talsperson i Redd Barna, til Dagsavisen.

– Vi kan jo forestille oss selv hvordan man i en krig forsøker å finne ly, og bomberom ga slikt ly. Men nå kan disse nye og tyngre bombene ta seg ned i bakken, og selv skoler, som ble drevet i bomberommene, må stenges. Vi er sjokkert over disse angrepene.

Mer fra Dagsavisen