Verden

Starter brexit-dragkampen

Statsminister Theresa May er for alvor i gang med å berede grunnen for brexit. EU-innflyttere i Storbritannia frykter for sin skjebne etter utmeldingen.

En uke før sitt første møte i Det europeiske råd har statsminister Theresa May begynt en diplomatisk reise til en rekke EU-land. I går møtte May både Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Nederlands statsminister Mark Rutte. Senere i uka drar hun til Spania for å møte fungerende statsminister Mariano Rajoy. May har allerede hatt møte med elleve europeiske ledere etter at hun tok over som statsminister i juli, og vil drive frenetisk møtevirksomhet fram mot mars, da den britiske regjeringen planlegger å utløse den såkalte artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som formelt starter utmeldingsprosessen av EU.

Les også: Vil sikre brexit

Bekymret

Hjemme i Storbritannia øker nå bekymringen hos tre millioner EU-borgerne som bor i Storbritannia. Hva som skjer med deres rettigheter er uvisst, og nå har en gruppe EU-innflyttere opprettet en egen kampanjegruppe, «The 3 million forum». Gruppen vil drive lobbyvirksomhet for å få parlamentsmedlemmer med seg på å danne en ny lov som kan sikre EU-borgere som allerede bor i Storbritannia rett til permanent oppholdstillatelse.

– Det vil ta sin tid før vi vet hvordan brexit-avtalen vil se ut, men vi trenger noe umiddelbart som kan ta vekk bekymringen for de tre millioner EU-borgere i dette landet, sier franskmannen Nicolas Hatton, som leder kampanjegruppen, til The Guardian.

I dag har EU-borgere en rekke av de samme rettighetene som borgerne av det landet de flytter til. Statsminister Theresa May har tidligere sagt at hun regner med å kunne garantere for rettighetene til EU-borgere som vil bli boende i Storbritannia, men at det avhenger av hvilke rettigheter som blir gitt til briter som bor i andre EU-land. Men ingenting er gitt. I september sa den juridiske eksperten Alan Vaughan Lowe til et panel i Overhuset at det er «null sjanse» for at EU-borgere i Storbritannia vil beholde retten til å bo, jobbe og pensjoneres i Storbritannia etter at landet er ute av EU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hard brexit?

Skjebnen til EU-borgerne i Storbritannia er bare en av flere brikker som må falle på plass under forhandlingene mellom Storbritannia og EU. Stikkordet er hvorvidt Storbritannia går for en «hard brexit» eller ikke.

Det er samarbeidet i det indre marked som sikrer fri flyt av varer, tjenester, kapital og personer innenfor området, og spørsmålet er hva som skjer innenfor disse områdene dersom Storbritannia velger å gå ut av det indre marked.

Statsminister Theresa May gjentok i sin tale til landsmøtet i Det konservative partiet nylig at hun ønsker å begrense immigrasjonen til Storbritannia, og mange ser en slik begrensning som uforenlig med fortsatt tilgang til det indre markedet.

Mer fra Dagsavisen