Verden

Sprengte flyktningleirer i Bangladesh

Strømmen av rohingya-flyktninger til Bangladesh bare tiltar i omfang. Torsdag meldte FN at tallet var kommet opp i 164.000, med flere tusen nye daglig.

Den lokale lederen for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier det ikke er noe i situasjonen som tyder på at strømmen vil avta. Tusenvis av rohingyaer lever i skjul i grenseområdet på myanmarsk side og venter på en anledning til å krysse.

På bangladeshisk side av grensen er leirene totalt sprengt. Før den siste oppblussingen av krigshandlingene 25. august var det allerede 400.000 rohingyaer i landet.

Titusener av de sist ankomne må rett og slett slå seg ned der de finner plass på markene, eller klore seg fast på en av de gjørmete flekkene i ingenmannsland mellom Myanmar og Bangladesh.

Tar igjen

Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi tar til motmæle mot alle fordømmelsene som de siste dagene har haglet over henne. I et møte med pressen sa hun torsdag at det er en smule urimelig å vente at regjeringen skulle klare å løse alt i løpet av de 18 månedene den har sittet ved makten.
– Vi gjør vårt beste på dette området, men den største utfordringen er at vi har svært begrensede ressurser, sier Suu Kyi. Hun la til at den myanmarske regjering vurderer å implementere visse forslag som sist måned ble lagt fram av en kommisjon ledet av tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Statslederen har tidligere kalt rohingya-krisen en desinformasjonskampanje. Den har angivelig som mål å støtte opp under dem som offisielle myndigheter kaller terrorister, altså de rohingya-opprørerne som angrep sikkerhetsstyrkenes stillinger 25. august.

Diskriminert

Annan-kommisjonen gikk sterkt inn for raske og besluttsomme tiltak for å motvirke den dødelige volden mellom buddhister og muslimer i delstaten Rakhine, ikke minst bedre de sosiale forholdene for rohingyaene.
Myanmarske myndigheter arrangerte torsdag en utflukt til fronten for et 20-tall internasjonale journalister. De så blant annet at det var nye utbrudd av branner i landsbyen Gawdu Zara som var forlatt av rohingya-muslimene.

Tekstsider med islamske skrifter lå spredd på bakken – noe som styrket tvilen om myndighetenes versjon om at den forfulgte minoriteten hadde stukket sine egne hjem i brann.

Nervøse

Journalistene så ingen medlemmer av rohingya-folket i de fem landsbyene de fikk tilgang til torsdag. Det var ikke politi i noen av landsbyene for å sjekke brannene, og de få pressen møtte, var svært nervøse og lite snakkesalige.
Militære myndigheter i Myanmar sier at minst 400 mennesker, de fleste kalt muslimske opprørere, er blitt drept under såkalte opprydningsoperasjoner.

På den andre siden av grensen har rohingya-flyktninger en annen versjon av det som skjedde. De forteller om vold og ødeleggelser utført av myanmarske regjeringssoldater og buddhistisk mobb. De stakk hjemmene deres i brann og skjøt vilt rundt seg. Mange ble regelrett stukket ned. Landsbyboere fikk beskjed om å rømme eller blir drept.

Fakta om rohingyaene

  • Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine.
  • Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.
  • FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800.000 personer, andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.
  • Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar for å unnslippe forfølgelse. De fleste av dem har flyktet til nabolandet Bangladesh. Andre har tatt seg over havet til Malaysia og Indonesia. Alle disse landene har overveiende muslimsk befolkning.
  • Siden 25. august har 125.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar etter nye kamper i den urolige delstaten Rakhine.

Fakta om Aung San Suu Kyi

  • Født 19. juni 1945. Hennes far, general Aung San, var en ledende forkjemper for at det daværende Burma skulle løsrive seg fra kolonimakten Storbritannia. Han ble drept i 1947.
  • Utdannet seg i India og Storbritannia. Hun vendte i 1988 tilbake til hjemlandet, der hun ble generalsekretær i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD).
  • I 1989 ble hun pågrepet for å ha «truet statens sikkerhet», og hun gikk etter dette inn og ut av husarrest fram til hun ble satt fri i 2010.
  • I 1990 vant NLD valget i landet, men de militære nektet å gi fra seg makten.
  • San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991.
  • Ved suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen i 2012 ble hun innvalgt sammen med 42 partifeller.
  • Nasjonalligaen for demokrati (NLD) sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015.
  • Grunnloven gir imidlertid landets militære hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen og dermed vetorett over grunnlovsendringer.
  • Grunnloven hindrer også Aung San Suu Kyi i å bli president, ettersom hun har vært gift med en utenlandsk statsborger.
  • Suu Kyi har derfor fått en nyopprettet post som i praksis gjør henne til statsminister, mens den tidligere sjåføren hennes Htin Kyaw innehar presidentposten.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen