Verden

Spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning

844 personer trengte behandling etter sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia, ifølge helsemyndighetene i regionen.

Bilde 1 av 2

Tallet er dermed oppjustert fra det forrige anslaget på 760 sårede, som ble gjort kort tid etter at valglokalene stengte klokken 20. Hvilken type skader det er snakk om og hvor alvorlige de er, er det ikke kommet nærmere detaljer om.

Det er tidligere meldt om to alvorlig sårede. En av dem fikk en øyeskade mens den andre fikk hjerteinfarkt under en politiaksjon i Lerida, 150 kilometer vest for Barcelona.

Regjeringen i Madrid har opplyst at 33 politifolk også er såret i sammenstøtene søndag.

Skutt med gummikuler

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har politiet skutt gummikuler på en gate i regionshovedstaden. Gatekampene brøt ut etter at politiet gikk hardt til verks for å stenge valglokaler som skulle brukes under den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

En av velgerne ved skolen Estela i Barcelona, Daniel Riano (54), sier at politiet rykket inn på skolen og tok med seg alt utstyr og valgmateriell.

– Vi ventet inne for å stemme da nasjonalt politi brukte makt for å komme inn. De bruke en kølle for å knuse dørglasset og de tok alt, sier Riano, som også sier at politiet grep ham i hodet for å dra ham ut mens han holdt hånden til kona.

– Det var utrolig, de ga ingen advarsler, sier han til nyhetsbyrået AP.

Regionsleder stemte

Samtidig ble det meldt at Catalonias regionale leder Carles Puigdemont avla stemme ved et valglokale i Cornella del Terri om lag 110 kilometer nordøst for Barcelona.

Dette ligger i nærheten av valglokalet der han var registrert, i Sant Julia De Ramis, men dette var stengt etter en politiaksjon søndag morgen.

– President Puigdemont stemmer. De kan ikke bringe folkets stemme til taushet. Vi vil stemme og vi vil vinne, skrev en av separatistlederne, Jordi Sanchez, på Twitter.

Ved valglokalet der han egentlig skulle ha stemt, brøt det ut sammenstøt mellom velgere og opprørspoliti idet politiet rykket inn i valglokalet ved å knuse vinduer og klippe av låsen

Den spanske regjeringen har med høyesterett i ryggen fastslått av folkeavstemningen om katalansk uavhengighet er i grunnlovsstridig. Regjeringens representant i Catalonia, Enric Millo, forsvarte søndag morgen politiets inngripen.

– Vi var tvunget til å gjøre det vi ikke ønsket å gjøre, sa han på en pressekonferanse i Barcelona.

Sto i kø

Allerede ved 5-tiden søndag morgen hadde katalanske velgere stilt seg i kø utenfor de valglokalene som politiet på forhånd ikke hadde greid å stenge.

De regionale myndighetene kunngjorde samme morgen at folkeavstemningen ville la seg gjennomføre, stikk i strid med hva regjeringen i Madrid hevdet kvelden før. Da stemmeurner ankom flere valglokaler like før åpning, brøt det ut jubel blant de frammøtte.

Men flere steder var gleden kortvarig. Politi i fullt opprørstutstyr aksjonerte ved å beslaglegge stemmeurner og stemmesedler. Det er meldt om kaos og sammenstøt mellom politifolk og katalanere som hadde barrikadert seg i og utenfor skoler for å hindre at politiet stanset avstemningen. Ved et valglokale i Barcelona ble flere hundre demonstranter ført bort av politiet.

Holdt åpent

Katalansk fjernsyn viste imidlertid bilder av folkemasser i byer og landsbyer over hele regionen der folkeavstemningen tilsynelatende ble gjennomført som planlagt. Regionale myndigheter meldte ved 11-tiden at 73 prosent av valglokalene fortsatt var operative.

Selv om den katalanske befolkningen er splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania, mener mange at folkeavstemningen bør bli gjennomført.

– Dette er en historisk dag for oss, det er herlig, sier en av velgerne, Maria Rosa Pi-Sunyer Arguimnau (55) i Barcelona.

Stengte skoler

Lørdag ble over halvparten av de over 2.000 skolene som skulle vært brukt som valglokaler, stengt av spansk politi, men regionale katalanske myndigheter framholdt søndag morgen likevel at folkeavstemningen vil bli gjennomført.

Før spanske myndigheter erklærte at de ikke ville tillate den, viste meningsmålinger at et flertall av katalanerne ønsker at regionen skal forbli en del av Spania.

Skotsk kritikk

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, er blant dem som uttrykker støtte til folkeavstemningen i Catalonia og kritiserer spanske myndigheters håndtering.

– Stadig mer bekymret som følge av bilder fra #Catalonia, skriver Sturgeon i en Twitter-melding søndag.

– Uansett hva vi mener om uavhengighet, bør vi alle fordømme hendelsene vi er vitne til og be Spania endre kurs før noen blir alvorlig skadd. La folk stemme på fredelig vis, skriver hun videre.

Sturgeon har selv kjempet for at Skottland løsriver seg fra Storbritannia.

Catalonias ombudsmann Rafael Ribo varslet samme dag at han vil klage på den spanske regjeringens håndtering til europeiske myndigheter, blant annet til Europarådet.

I en følelsesladd uttalelse til pressen sa han at den spanske regjeringen har vist liten respekt for menneskerettighetene. Han ba også regjeringen stanse all vold mot borgerne.

Ribo er utnevnt av regionale myndigheter og har i oppgave å overvåke menneskerettssituasjonen i den spanske regionen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen