Verden

Søker ly i Gazas kirker

GAZA: Seksbarnsmoren Umm Adbullah Hijazi er en av mange palestinere som søker tilflukt i Gazas kirker.

Umm Abdullah Hijazi holder sin ett år gamle sønn Yousef, mens hun vasker han på kirkegulvet i en av Gazas tre kirker. Hun skrubber klærne hans med et såpestykke, og forsøker å gni vekk skitten og blodet på den lille guttens tøy.

Familien på åtte, to voksne og seks barn, måtte flykte fra hjemmet sitt etter at huset de bodde i ble bombet av israelske fly.

- Vi løp ut av huset mens bomber falt rundt oss. Flere av naboene våre ble drept, sier Hijazi til Dagsavisen.

De fant veien til den ortodokse kirken i Gaza by. Her er de ikke alene. Flere hundre palestinere søker tilflukt i Gazas kirker.

Først forsøkte familien å flykte til en av de 77 FN-drevne skolene og helsesentrene som nå fungerer som flyktningleire. Men nesten 150.000 mennesker har allerede vendt seg til FN for beskyttelse, og skolene er fulle. Det var ikke plass til Hijazi og barna.

Søker trygghet

De vendte seg til en av Gazas kirker i stedet. Hijazi håper kirken, med sine solide vegger og religiøse status, vil kunne beskytte dem mot israelske bombeangrep.

- Vi kom til kirken for å finne trygghet, forklarer sønnen Musahpa Hijazi.

Men ni år gamle Musapha ser ikke ut som om han føler seg trygg. Tårer renner ned det skitne barneansiktet, mens moren henger lillebrorens klær til tørk ved alteret.

Siden angrepene mot Gaza begynte for over to uker siden, er over 700 mennesker drept på Gazastripen. Minst 183 av dem er barn, ifølge tall fra FN. Grensepostene til Israel og Egypt er stengte, og det finnes «bokstavelig talt ingen trygge steder for sivile», ifølge FN. I går ble minst 15 personer er drept, en av dem et spedbarn, da israelske stridsvogner skjøt mot en skole drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Opptil 200 personer ble skadd.

Hjem i ruiner

Den romersk-ortodokse kirken i Gaza by er likevel tryggere enn leiligheten familien leide, sier Umm Abdullah Hijazi.

- Der vi bodde før ligger alt i ruiner. Alt vi hadde er borte, sier Hijazi.

De tre store kirkene i Gaza har alle tatt imot hundrevis av palestinere. Etter at flere sykehus, skoler og moskeer ble truffet, søkte mange hit. Det er mangel på både vann, mat og medisiner, forteller Kamel Ayad, kirkens talsperson. Gazastripens lille, men aktive, kristne befolkning forsøker å gjøre det de kan. Det er rundt 1300 kristne i Gaza.

- Vi har ikke store nok lagre av mat og vann, vi kan bare hjelpe til med det helt nødvendigste. Naboene her hjelper også, sier Kamel Ayad til Dagsavisen.

Hver dag kommer hjelpere, både kristne og muslimer, med melk til de minste barna. Kirkegulvet er fullt av folk, og det er ikke senger nok til alle. Hijazi finner plass til familien sin i et hjørne ved alteret. Kirken ligger i nærheten av nabolaget Shujaiyeh i Gaza by, som ble truffet hardt hele helgen, og flere enn 130 mennesker her ble drept, ifølge kilder på Shifa-sykehuset.

Kraftig bombing

Men er det trygt i Gazas kirker? 19 år gamle Anwar al-Jammal, som flyktet hit med søsteren Nadia og åtte andre søsken, er ikke lenger sikker. Mandag kveld traff bombene så nære at flere tunge gjenstander inne i kirken ble slått i gulvet. Awar al-Jammals håp om trygget forsvant allerede første natten.

- Bombingen i går natt var så kraftig, vi var så redde. Jeg tror ikke Israel vil nøle med å bombe en kirke, sier 19-åringen nervøst.

Flere vinduer i kirken har blitt knust i angrepene like ved, og deler av steintaket har falt av. Ifølge talsperson Kamel Ayad har flere kirkegårder og en begravelsesbil blitt truffet av israelske jagerfly. Israelske forsvaret sier de verken vil bombe moskeer eller kirker.

Under krigen i 2008-2009 traff to missiler Gazas anglikanske kirke. Ikke mange av dem som søker ly her nå, er klar over det.

Ber om beskyttelse

Hijazis barn gråter og vil dra hjem igjen. De er barbeinte, og plages av mareritt om nettene. Det er urolig i kirken, og hver dag kommer nye flyktninger til. Mange bringer nyheter om drepte naboer og ødelagte hus.

Hijazi håper hun kan bli i kirken også etter at en våpenhvile kommer på plass.

- Jeg vil ikke se barna mine døde, som naboene, sier hun, og blir avbrutt av en bombe som smeller i nærheten. Hele kirkebygningen rister.

- Jeg håper og ber om at kirkeveggene vil beskytte barna mine.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen