Verden

Små utsikter til fred

Russland tar føringen i det siste forsøket på å finne en løsning på borgerkrigen.

Borgerkrigen i Syria har vart i nesten fire år, og alle internasjonale forsøk på å få en slutt på den har så langt havarert. Nå prøver Russland å løse krigen alene. Denne uka er over 30 ulike opposisjonelle i Moskva for å diskutere en løsning med representanter fra de syriske myndighetene.

– Politikere og samfunns­ledere må komme sammen for å finne ut hvordan terrorisme kan bekjempes. Dette bør være nøkkelen for å samle det syriske folk, sa utenriksminister Sergei Lavrov under fredssamtalene i går.

Men Russland er ikke en nøytral megler. Russiske myndigheter støtter tungt de syriske myndighetene, og president Bashar al-Assads militærstyrker er fullstendig avhengig av russiske våpen.

Boikott

Det er likevel flere grunner til at Russland genuint kan ønske seg en slutt på krigen, sier senior­forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt.

– Det er store kostnader forbundet med å støtte Assads regime, derfor er det i Russlands interesse å få til en løsning. Initiativet kan også ses som en del av en internasjonal kampanje som setter Russland på kartet, sier Selvik.

Flere av de viktigste opposisjonsgruppene boikotter konferansen i Moskva. Lederen for Den syriske nasjonalkoalisjonen, Khaled Khoja, begrunner avslaget med at opposisjonsgruppene ikke trenger Moskvas hjelp, Russland oppfattes som en part i konflikten. For flertallet av de opposisjonelle er det dessuten uaktuelt å anerkjenne Assad som en legitim motpart i reelle fredsforhandlinger.

Mer enn 200.000 mennesker er så langt drept i borgerkrigen og 3,8 millioner mennesker har flyktet over grensene. I tillegg er flere millioner internt fordrevne.

Russland har stått på Assads side siden dag én, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

– Det siste året har Russlands argumenter om at en politisk løsning i Syria må inkludere det sittende regimet, fått økt styrke, sier hun.

Lave ­forventninger

Avtalen om destruering av Syrias kjemiske våpen, og kampen mot terroristene i IS har indirekte anerkjent at det er Assad som fortsatt er Syrias faktiske leder.

– Russland sender et signal om at det ikke er nok å bombe og at verden må forholde seg til Assad som en part i konflikten, sier Kjetil Selvik.

Også USAs tilnærming til Assad har endret seg det siste halvåret, mener Hellestveit.

– USA forholder seg avmålt til konferansen i Moskva, og har for eksempel vært tilbakeholdne med å støtte at opposisjonen ikke deltar.

Det er lave forventninger til hva konferansen kan oppnå.

– Dette er innledende møter som man håper kan føre til reelle forhandlinger senere. Det er forhandlinger om forhandlinger, men det er viktigere å ha en politisk prosess med få utsikter til løsning enn ingen prosess i det hele tatt, sier Hellestveit.

Mer fra Dagsavisen