Verden

Slik var livet under IS

Mens IS blir presset fra skanse til skanse i Syria, viser samtaler med flere syrere at bildet ikke er like svart-hvitt som en ofte får inntrykk av.

JAFFA (Dagsavisen) Kampene om byen Deir Azzor er ikke helt over, men kalifatet islamistene i Den islamske staten (IS) ville skape, er historie. Syrias president Bashar Assad er fullt klar over at han, med Russland og Irans hjelp, har vunnet krigen i Syria. USA og andre vestlige land deltok i angrepene mot IS, men unngikk bevisst mål tilknyttet Assad-regimet. Nå krever både Syria og Russland at USA trekker seg tilbake.

– Tilstedeværelsen av amerikanske eller andre fremmede styrker i Syria uten tillatelse fra den syriske regjeringen utgjør en offensiv handling mot den syriske republikken, het det onsdag i en pressemelding fra Damaskus.

– IS bedre

Mens IS er i ferd med å bli bekjempet i alle områder gruppen har hatt kontroll over under krigen, forteller syrere Dagsavisen har snakket at bildet ikke er så kontrastpreget som en ofte kan få inntrykk av.

IS kunne i enkelte henseende være bedre enn andre militser. Og Assads regime samarbeidet med IS mens de også bekjempet hverandre, forteller syrere.

Naji er navnet på en syrisk fabrikkeier fra Damaskus som lenge har ønsket reformer i sitt hjemland og ikke på noen måte har sympati med IS. Likevel sier han at livet under IS kunne være bedre enn under andre grupperinger som skulle være mer moderate.

– Lovløsheten var det største problemet for syrere som levde i områder under opprørers kontroll. Og da var IS ofte bedre å ha med å gjøre, for de var mindre korrupte og bedre organisert, de var en kvasi-stat. Det høres paradoksalt ut, men folk har først og fremst praktiske vurderinger, ikke ideologiske. Ja, med mindre du var alawitt, for da ble du drept, forteller Naji til Dagsavisen.

Alawittene er minoriteten Assad kommer fra, som har en dominerende rolle i landet.

Naji sier de fleste syrere nå ønsker våpenhvile, og ikke lenger er villige til å betale noen pris for en overgang til et demokrati – som opprøret opprinnelig dreide seg om.

– Sannheten er at de fleste syrere ikke bryr seg lenger. De tapte drømmen sin i løpet av det første året av denne tragedien. Nå ønsker de bare å få sine liv tilbake, sier han.

Mer enn en halv million mennesker har blitt drept, og over 12 millioner er på flukt inne i Syria og i utlandet.

Ikke over

Fadia, en kvinnelig journalist, forteller at situasjonen for kvinner i Syria har blitt alvorlig forverret.

– Kvinner har ingen frihet, ikke noe liv, sier hun.

Nå arbeider hun med en bok om kvinner i syriske fengsler, fengsler som fra før av er beryktede for sin tortur. Hun tror ikke at borgerkrigen vil være over med det første, og ramser opp områdene nær Idlib, Aleppo, østlige Damaskus som eksempler på hvor kampene fortsetter.

En annen syrer, Sami, som i fjor nesten mistet sin søster da en bombe gikk av ved busstasjonen i Damaskus der hun sto, er heller ikke optimistisk.

– Vi føler ikke at kampene er over bare fordi IS er svekket. Vi har andre terrorister her også, forteller han.

Fortsatt er Syria oppdelt mellom utallige militante grupper; noen kurdiske eller vestlige-støttede sunnigrupper, andre ekstreme islamister og andre private militser som kjemper på Assads vegne i bytte mot økonomisk utbytting av områdene som faller under deres kontroll.

Samarbeider med IS

Amer, derimot, forteller en helt annen historie. Han er opprinnelig fra Raqqa, som var hovedstaden i IS-kalifatet, men bodde i de siste årene – mens han studerte medisin, i Yarmouk – en palestinsk flyktningleir i Damaskus. Han er politisk aktiv, og drømte en gang om at Syria kunne bli et liberalt demokrati.

– Jeg har bevis på at Assad og IS samarbeider, sier han.

Han forteller at en IS-aktivist han kjente fra Yarmouk, en omringet og beleiret leir, tok kontakt med ham for noen dager siden, da fra Daraa, sør i landet. Mannen skal ha vært i ferd med å bli arrestert av den vestligstøttede opposisjonelle Frie syriske hæren. Amer sender oss bilder av mannen og kart over maktforholdene i områdene.

– Han ble arrestert av den frie hæren i Daraa sammen med regimeoffiserer. For noen dager siden var han i Yarmouk. Det er ikke mulig å komme seg helt til Daraa uten hjelp fra Assads styrker. Regimet bruker IS til å bekjempe Den frie syriske hæren i Daraa, forteller han oss.

Daraa er regionen der opprøret mot Assad startet, ved at småbarn tegnet graffiti på veggene i deres landsby.

At Assad og IS har hatt et utstrakt samarbeid, tross fiendskapet, er kjent. General Wafeek Nasser i den syriske hæren var beryktet for sitt samarbeid med IS i Sweida-området, også det sør for Damaskus. Assad-regimet kjøpte olje fra IS da mange oljebrønner falt under islamistenes kontroll.

Bedre nå

Naji, industriherren, sier han føler seg tryggere nå.

– Jeg følte trusselen hver dag. Vi gjorde aldri det samme skillet mellom IS og andre grupper som dere i Vesten gjør, det eneste som avgjorde var hvem det var som truet deg. Dette er naturlig, man vil jo først og fremst overleve før man tenker på ideologi, sier han.

– Forholdene er blitt bedre fordi våpenhvilene som Russland og USA har snakket om, har holdt, og fordi deres støttespillere har roet seg mens store deler av landet er blitt renset for ISIS, Al Qaida, den frie syriske hæren og andre grupperinger, sier han. Tross de enorme ødeleggelsene, våger Naji å være optimistisk.

– Syreres største fiende er krigen selv. Jeg er overbevist om at vi syrere vil greie å skifte ut vår regjering så snart krigen er over og den fremmede innblandingen uteblir. For regimets største støttespiller er krigen selv, sier han.

Mer fra Dagsavisen