Verden

Slik kan Trump bli snytt for seieren

Det kan bli stygt på republikanernes landsmøte i juli.

NEW YORK (Dagsavisen): Etter en vinter full av triumfer, har republikanernes kontroversielle presidentkandidat Donald J. Trump hatt en vanskelig vår.

Etter stortap i den viktige delstaten Wisconsin, tror stadig flere det er lite sannsynlig at Trump klarer å vinne et flertall av delegatene før republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

For å få flertall, må Trump vinne 57 prosent av de resterende delegatene, som er de som stemmer fram partiets presidentkandidat på landsmøtet. Det kan holde hardt, og stadig flere forbereder seg på et på et såkalt «kamplandsmøte», der det ikke er avgjort på forhånd hvem som vinner (se fakta). Det kan gi stygge scener i Cleveland, der partiet holder sitt landsmøte 18.-21- juli.

– Et kamplandsmøte vil åpne for store konflikter, store egoer, hestehandel og polititisk manøvrering, sier doktor Bart Rossi, kommentator og politisk psykolog, til Dagsavisen.

Les også: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

«Lite vold»

Sist det republikanske partiet møttes til kamplandsmøte var i 1976, da nykommeren Ronald Reagan utfordret sittende president Gerald Ford. Det var i seg selv en kontroversiell handling fra Reagans side. Ifølge en rekke deltakere på landsmøtet for 40 år siden, var det en tøff og tidvis skitten kamp mellom de to.

– Det var veldig mye krangling, avbrytelser og tilrop. Heldigvis var det veldig lite vold, forteller strateg Charlie Black til Politico.

En annen deltaker forteller om en av sønnene til Ronald Reagan, som satt oppe på tribunen og tømte en søppelbøtte full av konfetti over delegasjonen fra Texas, som støttet Ford. En tredje forteller om en kvinnelig delegat som falt og brakk beinet, men likevel ikke ble sendt på sykehus med en gang, fordi hennes vararepresentant støttet Reagan. Den uheldige kvinnen støttet Ford, og måtte vente til etter avstemning før hun ble sendt i hui og hast til legevakten, sier Tom Korologos til Politico.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gikk mot tap

Reagan tapte, og det ble med den første avstemningen. Frykten i det republikanske partiet er en åpen kamp som vil kreve to og tre og fire avstemninger. I 1924 ble ikke demokratene enige om sin kandidat før etter 103 avstemninger. Noe slikt er lite sannsynlig i år. Men det kan dra ut. Etter første avstemning fristilles alle delegater, og det er nærmest åpen kamp mellom kandidatene.

– Donald Trump vil være i nærheten av å få de 1.237 delegatene, og vil gjøre alt han kan for å vinne første runde, sier Bart Rossi.

Han tror det vil se stygt ut hvis det republikanske etablissementet samles rundt den erkekonservative Ted Cruz istedet, så lenge Donald Trump er mannen med flest stemmer.

Den mer moderate John Kasich var selv tilstede på republikanernes landsmøte i 1976, og både Cruz og Trump har ansatt gamle ringrever fra det berømte kamplandsmøtet for 40 år siden.

Les også: Redselen for Donald Trump

– USAs sinteste mann

Det er en kjent sak at det republikanske etablissementet har lite til overs for Trump, og at de vil gå langt i å finne en annen kandidat.

– Hvis Donald Trump har vunnet flere stemmer og primærvalg enn noen andre, vil det oppfattes som juks og uredelig ikke å gi ham nominasjonen. Du kan like eller ikke like Trump, men når alt kommer til alt, må du være rettferdig, sier Rossi.

Rossi, som selv har sine betenkeligheter til Donald Trump, mener det vil fremstå som urettferdig for mange hvis Donald Trump ikke vinner partiets nominasjon. Han har tross alt vunnet langt flere primærvalg enn noen annen kandidat. Dessuten er rivalen Ted Cruz minst like skadelig for republikanerne som kjendismilliardæren Trump, mener Rossi, som beskriver Cruz som ekstremt langt til høyre og enda mer kvinnefiendtlig enn Trump.

Som politisk psykolog følger Barti Rossi svært interesssert med på årets valgkamp. Rossi tror Donald Trump vil gå «av skaftet» hvis han blir fratatt det han mener er sin rettmessige nominasjon. Det samme vil de mange Trump-tilhengerne.

– Trump vil bli den sinteste hvite mannen i Amerika, sammen med alle tilhengeren sine. Vi vet ikke hvor stygt det vil bli, sier Rossi.

Les også: Republikanerne trosser lærdommen fra 2012-valget

Leder fortsatt

Så langt har Donald Trump vunnet 20 delstatsvalg, og han har 743 delegater på sin side. Han ligger godt an i både New York, Pennsylvania og California, store og viktige gjenstående stater. Men på nasjonale meningsmålinger ser det verre ut. Selv om han leder med rundt sju prosent over Ted Cruz blant republikanerne, ligger han langt bak både Hillary Clinton og Bernie Sanders i meningsmålinger der potensielle presidentkandiater settes opp mot hverandre.

Les også: Donald Trumps rike

Mer fra Dagsavisen