Verden

Skapte forvirring

Midtøsten-utsendingen Jason Greenblatt både overrasket og skapte mer forvirring etter møtet med israelske, palestinske og jordanske ledere.

JERUSALEM (Dagsavisen): President Donald Trump har tatt sine første skritt i fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina. Lite er blitt avklart, og forvirringen hersker fremdeles, etter Trump-utsending Jason Greenblatts besøk.

Les også: Bosetter føler seg styrket av Trump

Twitter-diplomati

Etter en lang dag med forhandlinger i forrige uke, kjørte Greenblatt, som er en ortodoks jøde, til gamlebyen i Jerusalem. Der tok han et bilde av Klagemuren, jødenes helligste sted, og lastet det opp på Twitter.

– Jeg besøkte Yeshivat HaKotel i gamlebyen i kveld, og så hjertet i det historiske Jerusalem, skrev den nye fredsmekleren.

Med det ble pro-israelske støttespillere overbevist om at Greenbatt utelukkende var på deres side.Så kom plutselig en Twitter til.

Fra det jødiske kvarteret i Jerusalem hadde eiendomsadvokaten gått inn i et palestinsk nabolag, tatt nok et bilde, og lastet det opp på nettet.

– Jeg spaserte fem minutter til hjemmet til en ny palestinsk venn, og så de samme hellige stedene, men fra en annen vinkel, skrev han, utvilsomt klar over symbolikken i hans språkbruk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forretningsavtale

Å si at noen optimisme nå hersker, er en stor overdrivelse. Men Trumps utsendinger kommer med en ny tilnærming til regionen: Mens diplomatene fra presidentene Barack Obamas og George Bush' dager kom med en akademisk tilnærming, var Greenblatt her for å snakke forretninger.

En fredsavtale skal være som en business deal.

Det er for tidlig å si hvor dette vil gå, sier professor Shlomo Brom, lederen for Israel-Palestina-programmet ved Instituttet for Nasjonal Sikkerhetsforskning, i Tel Aviv.

– Det som kjennetegner Trumps utsendinger er jo at de ikke har noen som helst erfaring. Det de kjenner til fra Midtøsten, kjenner de fra avislesning, og nå skal de liksom løse konflikten, sier professor Brom til Dagsavisen.

Men han mener også at en forretningstilnærming vil kunne ha en positiv side.

– De er ikke så fanget i de gamle tankesettene som uansett ikke førte til noen løsning, sier Brom, men understreker at han ikke er optimistisk.

Les også: Spent i Iran etter Trump

– God telefonsamtale

Ved al Azhar-universitetet i Gaza følger professor Mkhaimer Abu Zaada hver lille utvikling i fredsprosessen.

– Palestinerne er ikke lenger like pessimistiske som under Trumps valgkamp. Trump og vår president Mahmoud Abbas har hatt en telefonsamtale, og da ble det klart at Trump ikke er like pro-israelsk som vi trodde, sier Abu Zaada til Dagsavisen.

Abu Zaada mener Trump skjønner at han trenger støtten fra stater som Saudi-Arabia og Egypt for å komme noen vei i Syria og Irak. Og de sunniarabiske statene krever framgang i fredsprosessen med Israel. Samtidig har president Abbas vært isolert i Midtøsten, og tar nå skritt for å bedre forholdet til ledende arabiske stater, påpeker Abu Zaada. I fjor høst avviste Abbas et arabisk fredsinitiativ som ba om en intern palestinsk forsoning, etterfulgt av nye forhandlinger med Israel. Da mistet Abbas nødvendig arabisk støtte. Abbas er nå ventet i Det hvite hus i april.

Les også: Trump til Israel: – Hold igjen litt!

Ekstase

Etter Trumps valgseier var de jødiske bosetterne og ekstremhøyre i Israel nesten i ekstase. Tostatsløsningen ble begravd, bosetningene skulle utvides, mens det bare var et spørsmål om tid før USA ville flytte sin Israel-ambassade til Jerusalem.

– Trump ga først inntrykket av å være en veldig uansvarlig leder, siden har han roet seg noe ned, sier Abu Zaada til Dagsavisen.

Både Greenblatt og Jared Kushner, Trumps svigersønn og andre Midtøsten-utsending, har tidligere gitt sin støtte til jødiske bosettere på Vestbredden. Siden få tror Trump virkelig kan få i stand en historisk fred, er det stadig flere som i dag stiller et nytt spørsmål: Kan et mislykket forsøk kan være farligere enn ikke å prøve i det hele tatt?

Bakgrunnen for frykten er knyttet til høsten 2000. De palestinsk-israelske forhandlingene var da i ferd med å kollapse, og på den palestinske siden vokste det fram en anerkjennelse om at en uavhengig stat ikke ville bli oppnådd gjennom forhandlinger. Kort tid senere brøt den andre intifadaen, det andre palestinske opprøret, ut.

Professor Abu Zaada tror imidlertid ikke at en ny forhandlingskollaps vil påskynde en tredje intidafa.

– Det som skjedde sist var at Yasser Arafat trodde hans forhandlingsposisjon ville bedres gjennom den andre intifadaen. Men president Abbas tror ikke på voldelige løsninger, kun forhandlinger. Samtidig er de palestinske ledelsene splittet, og har liten tillit på grasrota, sier han.

Verken den palestinske akademikeren eller hans israelske kollega har tro på noen fred i de kommende årene. Men begge er enige om at det ikke er Trump som vil bli hovedhinderet.

– Det israelske samfunnet har beveget seg til høyre, og tror ikke lenger på en tostatsløsning, fastslår Abu Zaada i Gaza.

Professor Brom i Tel Aviv trekker inn andre elementer.

– Den palestinske regjeringen er usedvanlig svak, Israels regjering kontrolleres av ekstremhøyre, og verden ser ikke ut til å være interessert lenger, de har andre ting å bry seg med nå, sier han.

Les også: Palestinere har mistet håpet

Mer fra Dagsavisen