Verden

Skal angripe hovedbasen til IS

En mer aggressiv militærstrategi i Syria, inkludert angrep mot IS-høysetet Raqqa, kan være på trappene i USAs planer.

Bilde 1 av 2

Med støtte fra den USA-ledede koalisjonen skal en allianse på bakken angripe IS-høyborgen Raqqa, ifølge den syriske kurdiske gruppen YPG. Et angrep for slå ned på gruppen Den islamske staten (IS) kan ventes innen få uker, sier YPGs leder Sipan Hamo til den arabiske avisen al-Hayat, som gis ut i London.

LES OGSÅ: – Syria er blitt en global krise

Med i spillet

USA ønsker å oppnå både en svekkelse av IS og å markere seg i Syria visà-vis Russland, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.

– Hvis man lykkes i å ta Raqqa vil det være symbolsk viktig, men det betyr ikke at IS er slått. Men USA ønsker å svekke IS gradvis. I tillegg vil USA være med i spillet og passe på at Russland ikke er den eneste som setter premissene for krigen i Syria, sier Selvik, som forsker ved Christian Michelsens institutt.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Fiasko

Kurdiske YPG er en del av en militærallianse som også inkluderer syriske arabiske grupper, og disse gruppene skal de siste dagene ha mottatt ammunisjon gjennom flyslipp fra amerikanske styrker. Alliansen kaller seg «Democratic Forces of Syria», og etableringen ble annonsert mandag.

Leveringene til disse gruppene er en del av en ny strategi USA varslet i forrige uke. USA vil avslutte programmet med opplæring og utstyrsforsyning av syriske «moderate» utenfor Syria, som anses som mindre hensiktsmessig. Landet vil heller bruke pengene på forsyninger til ledere for opprørsgruppene som allerede kjemper på bakken mot IS.

USA har antydet at landet kan finansiere våpen til arabiske krigere som samarbeider med YPG; en gruppe som har klart å fordrive IS i deler av Nord-Syria.

– Strategiendringen er først og fremst et klart signal på at det USA har prøvd å gjøre ikke har fungert, det er en erkjennelse av en skikkelig fiasko. Derfor vil man prøve noe annet, sier Selvik.

Byen Raqqa er hovedsetet for IS. Et mål med å angripe Raqqa er å isolere byen og dermed forsøke å hindre lederne der i å sende krigere og midler mellom Syria og Mosul, den irakiske storbyen som også kontrolleres av IS, skriver The Washington Post.

LES OGSÅ: Gåten Assad i Damaskus

Uklart mål

USAs strategi innebærer også en dreining fra Irak til Syria: angrepene mot IS i Irak har så langt ikke vist særlige resultater. Men det blir ikke lettere i Syria, påpeker Kjetil Selvik. Blant annet har Russlands intervensjon i Syria komplisert situasjonen betraktelig.

– USAs store problem er at det er uklart hva det har som hovedmotivasjon i Syria. For Russland er målet klart: å redde Assads regime gjennom å sørge for at regimet har kontroll over mest mulig av det syriske territoriet. USA på sin side har hele tida tatt til orde for at Assad skal gå, samtidig som man har vegret seg for konsekvensene av et brått regimeskifte. USA ønsker å styre mot en form for en styrt overgang, men det er et vanskeligere mål å jobbe mot enn det russiske, sier Selvik.

LES OGSÅ: Drar for å kjempe mot Assad

Større trussel enn IS?

Russland har sagt at landet bidrar i kampen mot IS. Men Russland deltar først og fremst for å støtte president Assad, og har angrepet andre opprørsgrupper enn IS. Mange mener derfor de russiske angrepene i realiteten svekker kampen mot IS.

Russland driver en forlengelse av Assad-regimets linje, påpeker Kjetil Selvik.

– Assad-regimet har i mye større grad angrepet de moderate gruppene enn det har angrepet IS. Det gjør også Russland. Sett fra ståstedet til Assad-regimet og Russland kan de såkalte «moderate» opprørsgruppene være en mer prekær trussel. De kontrollerer områder som Idlib, som er nærmere kjernen av Assad-regimet, områdene langs kysten og de store byene, og kan utgjøre et politisk alternativ. Om Assad og Russland tror at Syria på et tidspunkt blir delt, handler det også om å utvide territoriet som regimet har kontroll på, forklarer han.

For USA er også Tyrkias økende konfrontasjon med PKK kompliserende.

– Tyrkia har en sterk mistro til kurdiske militsen i Syria. USA skal altså samarbeide med Tyrkia som NATO-alliert, og samtidig styrke en gruppe militært som Tyrkia ser på som fiende, sier Selvik.

For både Russland og USA handler involveringen i Syria også om et større bilde.

– Det Russland gjør i Syria er en del av en større rivalisering med NATO. USA vil helt klart på banen, og det er viktig å være til stede i Syria for å kunne ha en mulighet til å påvirke utfallet av kampene der – også med tanke på den større rivaliseringen, sier Selvik.

Mer fra Dagsavisen