Verden

Sinna på USA, skåler med Putin

Mens Kinas president snerrer over USAs stadige provokasjoner, kan han nå være i ferd med å skaffe seg en ny bestevenn: Vladimir Putin.

Bilde 1 av 3

Når Russlands president møter sin kinesiske kollega i dag, er det for tredje gang bare i år – og under usedvanlig vennskapelige omstendigheter.

I forkant av det to dager lange møtet som startet i går, roste Xi Jinping det nåværende forholdet mellom Russland og Kinas som «tidenes beste». Overfor russiske medier beskrev han også forholdet til Putin som et velfungerende profesjonelt forhold, men også «et nært, personlig vennskap».

– Jeg tror dette vil gi en ny driv i forholdet mellom oss og Russland, spådde Xi rett i forkant av møtet med Putin.

Les også: Dette bør Solberg si til Trump denne uka

«Alvorlig provokasjon»

Det gryende vennskapet blomstrer parallelt med at Kina ergrer seg stadig mer over USA. De to stormaktene kom skjevt ut allerede fra starten, da Donald Trump som fersk president utfordret Kinas såkalte «ett Kina-linje» ved å antyde en ny kurs overfor Kina-kontrollerte Taiwan.

Nå har USA bare i løpet av den siste halvannen uka klart å komme med en rekke provokasjoner mot Kina. USA har:

Fått på plass ny våpenavtale i milliardklassen med Taiwan.

Innført sanksjoner mot en kinesisk bank på grunn av beskyldninger om handel med Nord-Korea-

Satt Kina på en svarteliste over menneskehandel-verstinger, sammen med regimer som Syria og Nord-Korea.

På toppen av dette valgte USA søndag å kjøre et krigsskip tett innpå en omstridt øy i Sør-Kina-havet. Det har fått kinesiske myndigheter til å rase over det de ser på som en «alvorlig politisk og militær provokasjon», og Xi Jinping til å beskrive forholdet som «påvirket av negative faktorer».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Felles front

– Helt uunngåelig, sier forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Øystein Tunsjø, om kjeklingen mellom de to.

Så lenge USA fortsatt vil bevege seg fritt i asiatiske farvann, samtidig som Kina vil fortsette å forsvare egne havområder, er spenningen mellom de to dømt til å bølge, sier han.

Samtidig er det ingen tvil om at forholdet til USA påvirker Kinas relasjon mot naboen i vest, påpeker Tunsjø, ekspert på USA/Kina-relasjoner.

– Så lenge USA har vært en dominerende maktfaktor i internasjonal politikk, har Kina og Russland hatt felles interesser i å demme opp for amerikanerne. Det er et strategisk partnerskap, sier han.

Han spår at forholdet mellom de to stormaktene vil holde seg godt i hvert fall en del år framover, om enn ikke i uoverskuelig fremtid,

– Det er riktig som Xi Jinping sier at det er tidenes beste. Før var det mer et fiendeforhold mellom Russland og Kina, men de siste 20–25 årene har det vokst seg gradvis bedre. Nå er det veldig lite som kan undergrave forholdet mellom Russland og Kina, sier han.

Les også: «Kina-gruppen på Stortinget»: – Når man får seg en venn, er ikke det første man gjør å kritisere

Gjensidig interesse

For selv om Kina og Russland ikke har inngått noen formell allianse, og heller ikke deler noe sikkerhetspolitisk fellesskap, har de felles interesser i å samarbeide, påpeker sikkerhetsforskeren. Noe landene har vist de siste årene gjennom samarbeid om militærøvelser, samarbeid i FNs sikkerhetsråd, grenseavtaler, våpen- og gassalg-avtaler og opprettelse av den nye, såkalte Silkeveien. For tre dager siden signerte de også et veikart for videre militært samarbeid. Og i i dagens møte med USA skal Putin og XI signere avtaler verdt ti milliarder.

– Samarbeidet hjelper dem i å holde flankene sine på hver sin side trygge, forklarer Tunsjø.

– Når Russland samarbeider med Kina, kan de konsentrere seg om forholdet til NATO og interesser i Ukraina. Mens Kina på sin side får ryggen fri til å rette fullt fokus mot å konfrontere amerikanerne i Sør-Kina-havet, sier han.

Sentralt her står ikke minst Kinas voksende makt. Maktbalansen mellom Kina og Russland har blitt kraftig endret:

– I 1993 hadde Russland og Kina omtrent samme BNP. I dag er Kinas BNP omtrent ti ganger større enn Russland. Her snakker vi en enorm maktforskyvning, understreker Tunsjø.

Han mener dette er en av de viktigste forklaringene bak Xis hjertelige møter med Putin.

– Kina har blitt så mektige at de ser at det er viktig å berolige Russland på at det ikke vil forstyrre naboskapet. For Kina er dette viktig fordi de vil utfordre amerikanerne i større grad til havs. Da ønsker de ikke samtidig å ha et dårlig forhold til Russland.

Mer fra Dagsavisen