Verden

SD skaper historisk regjeringskrise

Sverigedemokraterna sender Sverige ut i en historisk regjeringskrise. Men isoleringen av SD i svensk politikk vil fortsette, mener eksperter.

Bilde 1 av 2

Det var på en pressekonferanse i går at Sverigedemokraterna annonserte at de ikke støtter Stefan Löfvens budsjett - én dag før partiene i dag skal stemme over de ulike blokkenes budsjetter i den svenske Riksdagen.

Dette har utløst regjeringskrise i Sverige.

- Det er en utrolig dramatisk beskjed, det har aldri skjedd i svensk politisk historie, i alle fall ikke siden 1930-tallet, sier Lisa Mellin, Aftonbladets politiske kommentator til avisens TV-kanal.

 

Borgerlig kulde

Sveriges statsminister Stefan Löfven svarte med å innkalle de borgerlige partiene til krisemøte i går kveld. Det takket de borgerlige politikerne ja til. Samtidig ble Löfven møtt med en kald skulder av sine motstandere.

- Det er statsministeren som må håndtere denne situasjonen. Jeg har vanskelig for å se hva slike samtaler skulle føre til ettersom det er betydelige forskjeller mellom Alliansens og regjeringspartiets budsjett, ikke minst når det gjelder arbeid og tilvekst, sa Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppeleder, til Dagens Nyheter i går kveld før Dagsavisen gikk i trykken.

Stefan Löfven sa dette om Sverigedemokraternas budsjett-nei:

- Dette er eksepsjonelt ansvarsløst av SD. De tror at de kan agere som om Riksdagen var deres egen lekestue. Makt og taktikk går foran alt, sa Löfven.

Flere svenske kommentatorer kalte i går SDs avgjørelse for «overraskende».

 

 

«Ekstrem innvandringspolitikk»

Det var en nervepirrende seanse da Sverigedemokraterna på pressekonferansen la fram vurderingene bak at de valgte å støtte den borgerlige alliansens budsjett.

- Sverige fører en ekstrem innvandringspolitikk, sa Mattias Karlsson, partiets fungerende leder, til de frammøtte.

Den viktigste årsaken til at de valgte å takke nei til Löfvens budsjett, var innvandringspolitikken. Partiet sa at de også vektla beskatningen av pensjonister. SD sammenlignet blant annet med Norges innvandringspolitikk, og mener dette er et eksempel på en strengere innvandringspolitikk.

Partiet ønsker også Miljöpartiet ut av den svenske regjeringen.

- Regjeringen har nå invitert til samtaler og det har vi gjort for å se om de står fast ved den beskjeden som har vært gitt fra flere av riksdagens partier, om å agere på en slik måte at Sverigedemokraterna ikke får den innflytelsen de forsøker å tvinge seg til, sier Gustaf Fridolin, talsmann for Miljöpartiet, til Dagens Nyheter.

 

- Lite å tjene

Karl Loxbo, statsviter ved Linnéuniversitetet i Kalmar, sier til Dagsavisen at han ventet at Sverigedemokraterna ville felle regjeringens budsjett.

- Fra deres perspektiv er de isolert fra svensk politikk og de etablerte partiene vil ikke samarbeide med dem, sier Loxbo.

Han mener partiet hadde lite å vinne på å stemme for Löfvens budsjett.

Ulf Bjereld, profilert valgkommentator, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitetet og selv sosialdemokrat, sa til Dagsavisen i forkant av pressekonferansen at han forventet at Sverigedemokraterna ville stemme for budsjettet.

- Støtter SD dette budsjettet, viser det at de ikke vil miste vågmästare-rollen (parti på vippen, journ.anm.). De ønsker ikke å ødelegge bildet av et parti som tar ansvar. Skrives det ut nyvalg, kan SD også risikere å gjøre et dårligere valg. Et SD som støtter budsjettet viser et parti som utviser statsmannskap. Det er et parti som har makten i sine hender, men som tross dette, tar ansvar, sier Bjereld.

 

- Går for isolering

- Rasismen har tatt Sverige som gissel, skrev Malin Ullgren i Dagens Nyheter i går kveld.

Lena Mellin, kommentator i Aftonbladet, sier til avisen at hun tror SD ikke vil få større innflytelse i svensk politikk fordi de nå har vist hvordan de vil bruke makten som «vågmästare». Det store spørsmålet er om SD kan få gehør for å stramme inn på den liberale innvandringspolitikken. Nei, tror Ulf Bjereld.

- I Danmark og Norge har dere valgt en annen strategi for partier på den ytre høyresiden. I Norge sitter Frp i regjering og i Danmark er Dansk Folkeparti det største partiet på meningsmålingene, sier Bjereld.

Loxbo mener derimot at en isolering bare vil føre til et sterkere SD.

- Moderaterna og Socialdemokraterna har ikke hatt noen strategi for migrasjon siden 2010. I Socialdemokraterna er det strid om dette internt. Noen er enige med Miljöpartiet, mens andre er enige med SD, sier Loxbo.

- Sverigedemokraterna har mulighet til å bli det største partiet i Sverige. Det har kanskje den beste posisjonen som et nasjonalistisk parti i Europa for å sikre seg oppslutning, mener Loxbo.

Ifølge en rapport fra svensk TV4, ønsket 68 prosent av SD-velgerne at partiet skulle si nei til budsjettet.

Mer fra Dagsavisen