Verden

Savner konkret handling

Når Barack Obama besøker Hiroshima i dag har han med seg atomkofferten og ingen beklagelse til ofrene for atombomben.

Bilde 1 av 3

Allerede på forhånd er det klart at president Barack Obama ikke kommer til å be om unnskyldning for de amerikanske atombombene som drepte flere hundre tusen mennesker i Hiroshima og Nagasaki for snart 71 år siden.

– Jeg vet, som en som nå har sittet sju og et halvt år i denne posisjonen, at enhver leder tar svært vanskelige avgjørelser, særlig i krigstid, sa presidenten til japansk TV tidligere denne uka.

Besøket er likevel historisk viktig. For første gang besøker en sittende amerikansk president Hiroshima.

– Det er åpenbart verdifullt at Obama drar til Hiroshima. Det skaper oppmerksomhet over hele verden om atomvåpenproblemet. Samtidig er ikke symbolske handlinger nok, sier daglig leder Anne Marte Skaland i ICAN Norge, som er del av en internasjonal kampanje som arbeider for et forbud mot atomvåpen.

Les også: Han opplevde atombomben

Store planer

Som fersk president gikk Obama kraftig ut og lanserte atomnedrustning og visjonen om en verden uten atomvåpen som en viktig prioritet. Etterpå har det vært mest symbolikk og lite faktisk politisk handling, mener Skaland.

Hun peker på avtalen om Irans atomprogram og den nye START-avtalen med Russland som har kuttet i antallet atomvåpen, som klare seire i kampen for nedrustning. Men på andre viktige områder har ikke Obama fulgt opp løftene: USA moderniserer nå landets lager av atomvåpen så de kan vare i tiår framover. Beregninger viser at det vil koste 1.000 milliarder dollar de neste 30 årene. I tillegg har Obama ikke ratifisert prøvestansavtalen som mange håpte på. Han deltok ikke på konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen i Oslo i 2013 og USA deltar ikke i FNs arbeidsgruppe mot atomvåpen som pågår i år, understreker Skaland.

– Obamas innsats mot atomvåpen ender i minus. Når selv en progressiv president som ham får til så lite demonstrerer det at det ikke nytter å vente på atomvåpenstatene for å få på plass et forbud mot atomvåpen, sier Skaland til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Unnskyldningen

Flere overlevende etter atombombene som fortsatt lever, sier de aller helst ønsker seg en beklagelse fra Obama. Men det viktigste er å sørge for at ingen noen gang må oppleve det samme som dem. Organisasjon Nihon Hidankyo som jobber for overlevende og for et forbud mot atomvåpen, er redd for at et krav om en unnskyldning kunne komme i veien for Obamas besøk.

– Vi ville definitivt ønsket en unnskyldning til dem som mistet livet, som mistet sine kjære, og foreldre som mistet barna sine. Men overlevende føler sterkt at kravet om en beklagelse ikke må bli et hinder for å bli kvitt atomvåpen, sier leder Terumi Tanaka på et pressemøte i Japan sist uke, skriver nyhetsbyrået Reuters. Tanaka er fra Nagasaki og var 13 år da bomben traff hjembyen hans.

– Det har vært et press for å skape en stemning der han kan komme på besøk, sier Toshiki Fujimori, nestleder i organisasjonen til Reuters.

Han har viet livet sitt til å jobbe for et forbud mot atomvåpen og møtte Dagsavisen da han besøkte Oslo under 70-års markeringen for Hiroshima og Nagasaki i fjor sommer. Han var ett år da bomben traff Hiroshima, men morens grufulle beskrivelser av det skarpe lyset som jevnet hjembyen med jorden, har gjort opplevelsene og minnene levende for ham.

Les også: Verdens atomvåpen 70 år etter

Vil møte Obama

Setsuko Thurlow var 13 år da Hiroshima-bomben knuste bygningen hun oppholdt seg i og drepte de fleste klassekameratene hennes. Hun skriver i en kronikk at overlevende forventer at Obama møter dem.

– De har en beskjed til president Obama. Altfor lenge har atomvåpenstater snakket om disse våpnene som om de spiller en abstrakt form for sjakk. Han må høre på de vitenskapelige miljøene som slår alarm om hva kjernefysiske våpen kan gjøre, skriver hun.

Skaland i ICAN håper Obama oppfordrer til handling.

– Han bør støtte et forbud mot atomvåpen og si at USA og de andre atomvåpenstatene må forplikte seg til å ruste ned.

Som alltid når han reiser har Obama med seg atomkofferten som gir presidenten muligheten til å iverksette et atomangrep i løpet av kort tid.

– Det sier noe om det absurde i hvor avhengig USA har gjort seg av atomvåpen, sier Skaland.

Les også: Helomvendingen

Mer fra Dagsavisen