Innenriks

– Regjeringen valgte laksen foran ham. Tilgi dem ikke

Flere kommentatorer er kritiske til regjeringens taushet om fredsprisvinner Liu Xiaobos sykdom og død.

Av Angelica Hagen og NTB

Torsdag kom nyheten om at fredsprisvinner Liu Xiaobo var død. Responsen fra regjeringen både under hans behandling av uhelbredelig kreft og hans død har skapt kritikk blant flere kommentatorer.

– Regjeringen valgte laksen foran ham. Tilgi dem ikke, tvitrer Minerva-kommentator Jan Arild Snoen.

– Siden regjeringen antakelig ikke sender bårebukett, får det bli opp til oss andre å minne om at Liu Xiaobo vil forbli Kinas store skam, skriver aviskommentatoren Sven Egil Omdal på Twitter og legger til at det er «en gjennomført pinlig affære» for regjeringen.

Les også: Torbjørn Færøvik: – Liu Xiaobos navn vil skinne i vide kretser

«Kunne han vært reddet?»

Petter Eide, tidligere generalsekretær i menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty og SV-politiker, sier til Aftenposten at han hadde håpet på et besøk til Liu fra norske myndigheter.

– Liu døde uten et eneste vennlig ord og uten anerkjennelse fra de norske politikerne som faktisk hadde nominert han til fredsprisen, sier Eide til avisen.

Jan Tore Sanner, som nominerte Liu til fredsprisen, er på ferie, får Aftenposten vite fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Norsk PEN skriver på Twitter at de kondolerer.

«Fikk han god nok behandling i tide? Kunne han vært reddet? Tankene går til hans modige kone», står det i tweeten.

Mottok aldri prisen 

Liu ble i 2010 tildelt Nobels fredspris for sin «lange og ikkevoldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina».

Men tildelingen utløste rasende reaksjoner i Kina og førte til at forholdet til Norge ble frosset i årevis etterpå. Liu fikk ikke reise ut av landet for å motta prisen, og stolen hans sto tom under seremonien i Oslo rådhus. Kona Liu Xia ble da også satt i husarrest.

Kina kalte tildelingen «uanstendig» og beskyldte Norge for å belønne en dømt «kriminell.» Kineserne ville ikke akseptere at Nobelkomiteen er politisk uavhengig. og mente at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støttet tildelingen.

Først i 2016 ble forholdet normalisert da de to landenes regjeringer ble enige om en felles uttalelse der det ble fastslått at Norge ikke skal støtte handlinger som undergraver Kinas såkalte kjerneinteresser.

Taushet

– Regjeringen Solberg hadde en regjeringserklæring den tiltrådte på hvor det står at regjeringen vil holde menneskerettighetens fane høyt. Så styker de ved den første og store prøven. Det er synd, sier forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik.

Han viser til regjeringens taushet i forbindelse med at EU krevde prøveløslatelse på humanitært grunnlag for Liu.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dagsavisen får opplyst via Erna Solbergs kommunikasjonsrådgiver, Arvid Samland, at Solberg kommer med følgende uttalelse:

– Det er med stor sorg at jeg i dag har mottatt beskjeden om Liu Xiaobos bortgang. Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia, og hans familie og venner.

Mer fra Dagsavisen