Verden

Press for å stanse Aleppos blodbad

Hele den politiske prosessen for Syria står i fare dersom ikke Assad-regimets angrep mot Aleppo stanser.

Bilde 1 av 5

– Dette er avgjørende timer, sier USAs utenriksminister John Kerry, som i Genève i går blant annet møtte FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

Samtidig som bomberegnet over Aleppo fører til grusomme lidelser for sivilbefolkningen, er stormaktene involvert i intense forsøk på å redde den politiske prosessen rundt Syria-krigen.

Forhandlingsprosessen i Genève er i fare fordi den syriske opposisjonen sier den vil trekke seg dersom luftangrepene fra Assads regjeringsstyrker mot Aleppo ikke stanser.

Les også: Folket har ingen tro på fredsforhandlingene i Syria

Russisk press?

– Vi ønsker russisk samarbeid. Vi ønsker selvfølgelig at det syriske regimet lytter til Russland og til det internasjonale samfunnet, sa Kerry, før han gikk i møte med Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i Genève i går.

Spørsmålet er hvor hardt Russland presser på mot Assad-regimet. Russland og den syriske regjeringen har sagt at luftangrep mot Aleppo kan legitimeres, siden islamistgruppen al-Nusra-fronten befinner seg i Aleppo-området.

I avtalen om våpenstillstand for Syria fra februar, er angrep mot islamistgrupper som al-Nusra-fronten og Den islamske staten (IS) unntatt. Moskva har sagt at Russland ikke vil presse Assad til å stanse angrepene i Aleppo, men i det siste har det tilsynelatende vært en endring i tonen:

– Det foregår nå aktive forhandlinger for å etablere et «stillhetsregime» i Aleppo-provinsen, sier den russiske militærlederen Sergej Kurilenko til russiske nyhetsbyråer.

Flere analytikere har påpekt at regimet med angrepene mot Aleppo muligens forsøker å ødelegge de politiske forhandlingene ved at opposisjonen trekker seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nesten ingen leger

Bare de siste ti dagene er minst 250 sivile drept i Aleppo. Byen er delt mellom en opprørskontrollerte del og en regimekontrollert del, og mennesker i begge deler av byen er drept. I den opprørskontrollerte delen bombes nabolagene av syriske luftangrep, mens opprørsgrupper har skutt inn mot den regimekontrollerte delen.

I forrige uke ble et sykehus som støttes av Leger uten grenser bombet. 95 prosent av alt helsepersonell har allerede flyktet fra byen.

– Det er bare 70 til 80 leger igjen i Aleppo. Det er en enormt liten gruppe medisinsk personale som skal håndtere en enorm mengde traumer, sier Sam Taylor fra det internasjonale Leger uten grenser (MSF) til al-Jazeera.

Både sykehus og skoler blir systematisk rammet med overlegg av det syriske regimet. President Bashar Assad har en baktanke med det, mener Marcell Shehwaro, leder opposisjonsgruppen Kesh Malek, som driver skoler i Aleppo.

– Folk som oss, som driver skoler og sykehus, gjør livet litt lettere for folk. Vi er det tredje alternativet. Men Assad vil bare ha to alternativer; enten hans eget regime, eller islamistene. Overfor det internasjonale samfunnet sier han: «det er meg eller terror». Han kan ikke si det dersom det er folk som oss som hjelper sivile, sier Shehwaro til Dagsavisen.

Les også: Her risikerer barna livet hver eneste dag

Mer fra Dagsavisen