Verden

President Trump møter et av de mest militariserte land i verden når han mandag kommer til Israel

Palestinske aktivister varsler protester i de okkuperte områdene i forbindelse med at USAs president Donald Trumps besøker Betlehem tirsdag.

En tverrpolitisk gruppe som kaller seg Den øverste nasjonale komitéledelsen, der også president Mahmoud Abbas' Fatah-bevegelse inngår, skal markere en såkalt «Raseri-dag» i forbindelse med presidentbesøket.

Gjennom demonstrasjoner flere steder på Vestbredden skal det protesteres mot det palestinerne omtaler som USAs mangeårige støtte til Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

Dagen skal også benyttes til å markere solidaritet med de mange hundre palestinerne i israelsk fangenskap som har sultestreiket siden midten av april.

President Donald Trump møter et av de mest militariserte land i verden når han mandag kommer til Israel. Det har USA selv bidratt til.

Militarisert land

Israel bruker i dag over 21 prosent av statsbudsjettet på militærvesenet, sikkerhetstjenesten og etterretning.

Landets 18-åringer avtjener tre års verneplikt, men jenter slipper med to år.

Det israelske forsvarsbudsjettet er i år på drøyt 150 milliarder kroner. Sikkerhetstjenesten Shin Bet, som opererer i de okkuperte palestinske områdene, og etterretningsorganisasjonen Mossad, som opererer i utlandet, får i tillegg drøyt 20 milliarder kroner.

Krig koster

Forsvarsbudsjettet spiser i dag 5,8 prosent av Israels bruttonasjonalprodukt (BNP). Dette er over tre ganger så mye som i de fleste NATO-land, og med noen få unntak mer enn noen andre land i verden.
Forsvarsbudsjettet inkluderer ikke såkalt «uventede sikkerhetshendelser», som da Israel gikk til krig mot Libanon i 2006. Denne krigen ble finansiert med en ekstrabevilgning på 20 milliarder kroner.

De israelske militæroffensivene mot Gazastripen i 2009 og 2014 ble finansiert med ekstrabevilgninger på 23 milliarder kroner.

Tiårsavtale med USA
Noe av det siste president Barack Obama gjorde før han ryddet kontoret i Det hvite hus, var å undertegne en ny tiårsavtale om militærhjelp til Israel.
Avtalen sikrer landet 38 milliarder dollar i amerikansk militærhjelp de neste ti årene. Det tilsvarer nærmere 33 milliarder kroner årlig, eller over 90 millioner kroner daglig fram til 2028.

USA finansierer dermed rundt 22 prosent av dagens israelske forsvarsbudsjett.

Finansierer okkupasjon

Siden seksdagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredden, Gazastripen, Sinaihalvøya og Golanhøydene, har landet mottatt 710 milliarder kroner i amerikansk militærstøtte. Det viser tall NTB har hentet hos Congressional Research Service (CRS) i USA.
Israel har i tillegg fått 95 milliarder kroner i såkalt militære lån, og i gjennomsnitt har landet dermed mottatt 44 millioner kroner daglig gjennom hele den 50 år lange okkupasjonen.

Dette har skjedd til tross for at USA i likhet med resten av verden har slått fast at okkupasjonen er ulovlig og at utallige FN-resolusjoner krever israelsk tilbaketrekning.

Øker stadig

USAs vilje til å finansiere Israels krigføring har ikke avtatt med årene. Den forrige tiårsavtalen om militærstøtte, som ble inngått under president George W. Bush i 2007, innebar en økning på 25 prosent.
Tiårsavtalen som ble inngått i desember i fjor, innebar en ytterligere økning på nesten 27 prosent.

Forholdet mellom USA og Israel kommer neppe til å forverres under president Donald Trump.

– Samarbeidet mellom våre to land bygger på felles verdier og har fremmet frihet, verdighet og fred, slo han fast da han tok imot statsminister Benjamin Netanyahu i februar. Den oppfatningen deles ikke av okkuperte og fordrevne palestinere.

– Israel har ingen bedre alliert enn USA, konstaterte Netanyahu under besøket i Det hvite hus. (NTB)

Mer fra Dagsavisen