Spekulasjonene om et comeback begynte å svirre i internasjonale medier minutter etter dagens tildeling av fredsprisen til Gore og FNs internasjonale klimapanel IPCC. Gore selv har til nå ikke villet antyde at han er aktuell som kandidat ved presidentvalget i USA neste år.

Det er ofte blitt sagt at amerikansk politikk ikke har plass for tapere. Men Al Gore tapte presidentvalget i år 2000 med så knapp margin og under så dramatiske omstendigheter, at mange av hans tilhengere nå snarere forlanger enn ber om at han skal stille opp på ny.

Krav

I går satte organisasjonen draftgore.com inn en helsides annonse i storavisen New York Times med krav om at han stiller. «Draft» er et amerikansk ord for innkalling til nasjonal tjeneste.

Al Gore er en mann med rik selvironi, og har i de senere år likt å presentere seg som «mannen som en gang var USAs neste president». Som fredsprisvinner må han regne med at presset for å få ham til å forsøke én gang til vil vokse som et skred i omfang og tyngde.

– Tildelingen av Nobelprisen er en oppreisning som kan få betydning for den kommende presidentvalgkampen. Gores tilhengere har gjentatte ganger oppfordret ham til å melde seg på, og glansen fra fredsprisen kan forsterke presset, skrev avisen Washington Post torsdag.

Viktigere?

– Vil denne store æren få Gore til stige til værs, forbi sin ledende rival Hillary Clinton og inn i Det hvite hus, spør spaltisten Eric Pooley i nyhetsmagasinet Time. Pooley tror svaret er nei, fordi Gore ser ut til å mene at klimakampen er viktigere enn selveste presidentvervet.

– Fredsprisen vil neppe gjøre Gore til en global helgen, på linje med Nelson Mandela. Han får plass blant de prisvinnerne som er elsket på noen hold og forhatt på andre, slik som ekspresident Jimmy Carter, framholder Eric Pooley.

Gores pressetalsmann fra valgkampen i år 2000, Chris Lehane, sier til avisen The Tennesseean i fredsprisvinnerens hjemstat Tennessee at han tviler på om Gore trakter etter makten i Washington. – Men man skal aldri si aldri, tilføyer Lehane.

Fakta: Fredsprisvinnerne 1901 – 2006
Fakta: Fredsprisvinnerne 1901 – 2006