Verden

Polen velger ukrainerne

Polen vegrer seg for å bidra i Europas flyktningkrise. I stedet prioriterer myndighetene ukrainske migranter.

Bilde 1 av 2

WARSZAWA/OSLO (Dagsavisen): Når EU samles til uformelle samtaler om flyktningsituasjonen i Europa i dag på Malta står Polens stol trolig tom. Polens president Andrzej Duda har bestemt at landets nye regjering skal overta i dag og dermed må bli hjemme i Warszawa, skriver nettstedet Politico.

Duda tilhører det nasjonalkonservative Lov og rettferdighetspartiet (PiS) som gjorde rent bord i parlamentsvalget 25. oktober og nå danner ny regjering alene. Partiet har vært sterkt kritiske til EUs planer om å fordele asylsøkerne fra Midtøsten på alle medlemslandene.

LES OGSÅ: Europa strammer grepet

Tar imot ukrainere

Det er Polens tidligere statsminister Donald Tusk som har tatt initiativ til dagens flyktningmøte. Han kommer fra partiet Borgerplattformen (PO) som tapte regjeringsmakten i valget. Bakgrunnen for møtet er at EU-kommisjonen nå forventer at det kan komme 3 millioner flere flyktninger til Europa i løpet av neste år. Det haster å finne en løsning på krisen, ifølge Tusk.

Men Polens nye regjering mener derimot dagens flyktningmøte kun er en «brain storm» og har antydet at Tusk har lagt flyktningmøtet til i dag for å skape vanskeligheter for innsettelsen av den nye regjeringen, skriver Politico.

Som største og viktigste land i Øst-Europa er Polens holdning i flyktningspørsmålet viktig som normdanner blant de østeuropeiske medlemslandene. Det er her motstanden mot planen for å fordele og bosette flyktningene til Europa er størst.

Polen har ikke kapasitet til å ta imot flyktninger fra Syria og Midtøsten fordi det må ta høyde for en mulig masseinnvandring fra Ukraina i sin innvandringspolitikk, ifølge president Duda.

– EU-medlemmet Polen vil vise solidaritet, men når det gjelder flyktninger har vi et spesielt problem på grunn av konflikten i Ukraina, sa Duda på sitt første offisielle besøk i Berlin da flyktningkrisen i EU begynte å vokse for alvor i august.

– Signalene vi får sier at flere hundre tusen ukrainere vil flykte til oss, sa Duda.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hjelper ukrainere

Krigen øst i Ukraina har allerede ført til en kraftig økning i antallet ukrainere som vil til Polen. Noen ukrainere på flukt fra krigen søker asyl i Polen, men de aller fleste kommer som arbeidsinnvandrere eller studenter.

Ukrainske Daria Kirianova (17) jobber som frivillig på senteret Ukrainsk verden på Nowy Swiat gata i sentrum av Warszawa. Senteret ble etablert i fjor og mottar om lag 100 besøkende om dagen, og er et lavterskeltilbud for ukrainere i Polen der de kan få informasjon til å navigere i det polske samfunnet, lære språk, få hjelp til å skaffe jobb og bolig, og høre daglige Chopin-konserter. Hun er også student og flyttet til Polen for ett år siden for å studere økonomi på universitetet. Hun skal bli i to år til.

– Det er lett å være ukrainsk student her, sier hun.

Både språket og kulturen ligner, og Polen har vært blant EU-landene som har reagert sterkest på Russlands maktbruk i Ukraina og støttet regjeringen i Kiev.

LES OGSÅ: Merkel under press fra alle kanter

Frykt

Motstanden mot å ta imot flyktninger fra Midtøsten handler om at mange polakker ikke er vant med utlendinger, sier Agnieszka Kosowicz fra organisasjonen Polsk migrantforum PFM. Polen er et svært homogent samfunn, kun én prosent av befolkningen er innvandrere, og de fleste kommer fra nabolandene i øst, ifølge Senter for migrasjonsforskning. Ukrainere har lenge vært den største innvandrergruppen, andre kommer fra Russland, Hviterussland, Moldova, Georgia og Armenia.

– Vi har ikke en historie med å ta imot flyktninger. Polen har vært et transittland, og mange flyktninger har bare reist videre uten å bli integrert i det polske samfunnet, sier Agnieszka Kosowicz.

Flyktningkrisen i Europa og økt innvandring til Polen har resultert i en økende frykt, mener Kosowicz.

– Det handler om identitet. Noen er redde for at deres katolske identitet blir truet og at barna deres ikke lenger vil være katolikker, sier hun.

Den katolske kirken er en mektig aktør i polsk politikk og samfunnsliv. Nærmere 90 prosent av polakkene er katolske. Men kirken har ikke gjort nok til å ta tak i problemet med frykt og fordommer overfor utlendinger, ifølge Kosowicz. Hun mener det er fornuftig av Polens regjering å følge med på konflikten i Ukraina. Om konflikten forverres er det ikke utenkelig at flere kan komme til å reise ut av landet. Om lag 1,5 million ukrainere er på flukt internt i Ukraina på grunn av krigen, ifølge FNs flyktningorgan UNHCR.

– Polen vil være et naturlig land for mange å søke beskyttelse. Å inkludere Ukraina i det totale migrasjonsbildet er fornuftig, så lenge det ikke brukes som en unnskyldning for ikke å gjøre noe på andre fronter, sier hun til Dagsavisen.

Polens avtroppende regjering måtte presses til å ta imot flyktninger. Statsminister Ewa Kopacz godtok at Polen skal ta imot 7.500 av de 160.000 flyktningene EU har bestemt at skal fordeles mellom medlemslandene.

Mer fra Dagsavisen