Verden

Outsidernes kveld

Milliardæren Donald Trump og sosialisten Bernie Sanders stakk av med seieren i New Hampshire.

NEW YORK (Dagsavisen): Da nær 90 prosent av stemmene var talt opp i New Hampshire var det klart at det var outsidernes kveld i The granite state, andre delstat ut i det lange 2016-valget.

Vi skal begynne å vinne igjen, vi skal gjøre Amerika sterkt igjen, kanskje sterkere enn noen gang, jublet Donald Trump til sine tilhengere da det var klart at han hadde slått nestemann, den moderate John Kasich, med hele 19 prosentpoeng i det viktige primærvalget.

Donald Trump lå an til å vinne over 35 prosent av stemmene, mens Kasich fikk 15,9 prosent. Bak fulgte Ted Cruz, Jeb Bush og Marco Rubio med nesten identisk lav oppslutning: Cruz fikk 11,5 prosent, Bush 11,1 og Rubio skuffende 10,5 prosent.
Den høylytte milliardæren Donald J. Trump har dermed reist seg etter skuffelsen i Iowa i forrige uke, og har fått vind i seilene fram mot republikanernes neste primærvalg i South Carolina 20. februar. Trump ledet allerede på meningsmålingene der, og tirsdagens brakseier vil trolig bare øke forspranget.

REPORTASJE: Ønsker seg mer Gud i amerikansk politikk

– Kan vinne

Med seier i New Hampshire er det stor sjanse for at Donald Trump vinner republikanernes nominasjon, sier Andrew Smith ved universitetet i New Hampshire. Trump er svært kontroversiell, og han har kommet med en rekke rasistiske og kvinnefiendtlige utsagn. Han har kalt mexicanere for voldteksmenn, og gikk nylig inn for å stenge alle muslimer ute fra USA for å forhindre terrorisme. Til TV-kanalen CNN sa Trump tirsdag at han vil endre tone hvis han blir president.

Jeg skal bli den beste jobb-presidenten Gud noen sinne har skapt, gjentok Trump til tilhengerne sine i New Hampshire.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Nederlag for Clinton

På demokratisk side gikk Hillary Clinton på et sviende nederlag mot den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders, med 39 mot Sanders 60 prosent store oppslutning. Det var ventet at Sanders ville vinne i den lille liberale delstaten, men en så klar seier gjør at Clinton må sette seg ned å tenke alvorlig gjennom valgkampstrategien sin. I sin tale vedgikk hun at hun har problemer med å overbevise unge velgere.

Samtidig forsøker hun å se framover, og hun vet hun fortsatt leder stort på nasjonale målinger. Hun leder med 20 og 29 prosentpoeng over Sanders i henholdsvis Nevada og South Carolina, de neste to delstatene ut, ifølge RealClearPolitics´gjennomsnitt. Det elendige resultatet i New Hampshire kan likevel gi Clinton problemer, sier Andrew Smith ved universitetet i New Hampshire.

Nå må vi ta denne valgkampen til hele landet. Vi skal slåss for hver eneste stemme i hver eneste stat, sa en skuffet Clinton i New Hampshire. 

Stemningen var en ganske annen på Bernie Sanders' valgvake. En glisende Sanders forsøkte ikke å skjule gleden.

– Sammen har vi sendt et budskap som vil gjalle fra Wall Street til Washington, fra Maine til California, sa Sanders, og gjentok sitt viktigste mål: At den amerikanske staten skal gjøre livet bedre for alle amerikanere, ikke rike bidragsytere.

BAKGRUNN: USAs «Grand Old Party» – en tragisk utvikling

Ser til sør

Han vil likevel slite mot Clinton i South Carolina, der han har problemer med å overbevise svarte velgere om å velge ham foran Clinton, som har sterke røtter i ektemannen Bill Clintons hjemstat Arkansas.

Den kristenkonservative Tea Party-kandidaten Ted Cruz, som vant i Iowa i forrige uke, kom i går på tredje plass. Den store skuffelsen på republikansk side var Marco Rubio fra Florida, som havnet på en skuffende femteplass, selv bak Jeb Bush. På demokratisk side i Iowa vant Hillary Clinton en helt marginal seier mot Bernie Sanders. De to små delstatene er stolte av å være først og for en gang skyld viktige. "Iowa plukker mais, New Hampshire plukker presidenter", skryter de i New Hampshire . Det gjenstår å se.

Mer fra Dagsavisen