Verden

– Oppskrift på katastrofe

På kun én måned har en halv million rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh. De er trolig kommet for å bli lenge, advarer FN.

Bilde 1 av 3

Det er et av verdens 50 fattigste land som nå tar imot tusenvis av rohingyaer som har flyktet fra nabolandet Myanmar.

Bangladesh har tatt imot om lag 480.000 flyktninger bare på en måned – siden en militæroperasjon rettet mot rohingyane forårsaket en ny og akutt krise i den urolige Rakhine-delstaten i Myanmar.

Les også: Kritikken hagler mot Suu Kyi etter tale om rohingyaene

Overfylte

Nå advarer FN om at flyktningene neppe vil kunne vende raskt hjem igjen, og at det derfor trengs langtidsplaner for å håndtere trykket mot Bangladesh.

– Det er høyst sannsynlig at det vil ta tid å returnere, dersom det vil skje, dersom volden stanses, sa Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, i går i følge AFP.

– En oppskrift for katastrofe, kaller FN-toppen de overfylte leirene med rohingyaer i Bangladesh. Forholdene er elendige, hygienen dårlig og hjelpen mangelfull i områdene i Bangladesh der midlertidige leirer er satt opp. Leirene er i ferd med å sprenges, advarer hjelpeorganisasjoner. Kraftig regn og flom i området har forverret forholdene ytterligere.

I tillegg til at nesten en halv million har flyktet til Bangladesh, er tusenvis av mennesker internt fordrevet inne i Rakhine-delstaten. Men Myanmars myndigheter har hindret internasjonale humanitære organisasjoner og FN å jobbe nord i Rakhine, med sikkerhetsforholdene som begrunnelse.

Denne uka var det en måned siden volden blusset opp i det urolige området Rakhine, etter at militante rohingyaer 25. august begynte å angripe politistasjoner, noe som førte til en brutal militæroperasjon fra Myanmars myndigheter.

Myamars de facto-leder, Aung San Suu Kyi, er blitt kritisert for ikke å ha gjort nok for å stanse volden. I en tale nylig fordømte hun brudd på menneskerettigheter, men uten å nevne hæren.

Opinionen i Myanmar er sterkt kritisk til rohingyaene, som er en muslimsk minoritet i det hovedsakelig buddhistiske Myanmar. Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter, og nektes statsborgerskap i Myanmar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rensing

FNs menneskerettighetssjef har kalt situasjonen for et skoleeksempel på etnisk rensing, og en rekke internasjonale ledere har kraftig kritisert Myanmars myndigheter.

Til tross for forholdene i det fattige og folkerike Bangladesh har landet fått ros for responsen overfor flyktningene. Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina har bedt Myanmar ta tilbake og akseptere rohingyaene som deres statsborgere, men sa likevel i et intervju nylig:

– Vi har 160 millioner mennesker fordelt på et lite geografisk område. Men hvis vi kan brødfø 160 millioner mennesker, kan vi brødfø nye 500.000 eller 700.000.

Les også: Amnesty ber om våpenembargo mot Myanmar

Mer fra Dagsavisen