Verden

Obama møtte Suu Kyi

President Barack Obama forsikrer at USA støtter demokratiseringen i Myanmar da han møtte Aung San Suu Kyi.

Under møtet påpekte Aung San Suu Kyi at det er langt igjen før prosessen er i havn.

Den amerikanske presidenten møtte den myanmarske opposisjonslederen i hennes hus i den tidligere hovedstaden Yangon, der hun satt i husarrest i om lag 20 år til sammen.

Støtter prosessen

Obama hyllet Myanmar for demokratiseringsprosessen som er i gang, men påpekte samtidig at mye gjenstår.

– Jeg er her for å støtte demokratiseringsprosessen, og jeg lover utvidet samarbeid dersom prosessen fortsetter, sa Obama.

Suu Kyi på sin side advarte om at de politiske reformene langt fra er i mål.

– Den vanskeligste tiden i alle overganger er når vi tror at framgangen er innen rekkevidde. Vi må være svært forsiktige så vi ikke lures av en luftspeiling av en framgang, sa Suu Kyi.

Historisk besøk

Obama kom på sitt historiske besøk til Myanmar mandag. Aldri før har en sittende amerikansk president besøkt det asiatiske landet, som i flere tiår ble styrt av en brutal militærjunta, men som de siste årene har innført en rekke politiske reformer.

Tusenvis av myanmarere sto langs gatene i Yangon og viftet ivrig med flagg da Obama ankom byen.

Han startet det offisielle besøket hos president Thein Sein, og dro derfra videre til Suu Kyi. Etter et møte bak lukkede dører, kom de to ut i Suu Kyis hage for å gi en kort pressekonferanse til de mange journalistene og fotografene som hadde møtt opp. Etterpå ga Obama Suu Kyi en god klem før de to forsvant inn i huset igjen.

Tar mange liv

Senere på dagen talte Obama på universitetet i Yangon. Der understreket han at forsoning tar tid, og han var også klar i sin fordømmelse av den etniske uroen mellom buddhister og muslimer vest i landet, som har tatt mange liv den siste tiden.

– Det finnes ingen unnskyldning for vold. Både for vår felles medmenneskelighet og for framtiden til dette landet er det tvingende nødvendig å få en umiddelbar stans i voldsbruken, sa han.

Millioner i bistand

USA vil også gi Myanmar en bistandspakke verdt over 980 millioner kroner til utdanning og utvikling av demokratiske institusjoner.

Obamas snarvisitt varer imidlertid bare i seks timer før han fortsetter rundreisen sin i Asia.

Før avreisen til Yangon sa Obama at han ikke frykter besøket vil bli misbrukt av makthaverne. Obama skulle under møtene blant annet forsøke å presse Myanmar til å avbryte det militære samarbeidet med Nord-Korea. Den amerikanske presidenten måtte også balansere ros for demokratiske reformer med press om å gjennomføre ytterligere reformer.

Mer fra Dagsavisen