Verden

Nytt og bedre Hamas?

Islamistiske Hamas, som på 90-tallet ble kjent for sine blodige selvmordsaksjoner, vedtok i går kveld å moderere sitt charter.

JAFFA (Dagsavisen): Fjernt fra miseren i Gaza, innkalte Hamas-lederne til pressekonferanse i superrike Qatar. Tretti år etter at den islamistiske organisasjonen ble opprettet, var Hamas rede til å fjerne noen av sine mest ekstreme paragrafer fra sitt handlingsprogram. Ifølge kilder i Hamas skulle blant annet antisemittiske paragrafer om jødisk kontroll over verden skrinlegges. Gruppens handlingsprogram aksepterer en palestinsk stat på Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem, men talsmenn understreker at det nye charteret ikke vil anerkjenne Israel.

Les om det nye handlingsprogrammet her: Hamas vil ikke lenger kreve at Israel skal utslettes

– Dette er en historisk forandring, sier professor Riad el Aila, en statsviter fra al Azhar-universitetet i Gaza.

– Nå anerkjenner Hamas opprettelsen av en palestinsk stat, og er mer i tråd med den palestinske regjeringen på Vestbredden, sier professoren til Dagsavisen.

Terrorbeheftet

Tidligere oppfordret Hamas til Israels ødeleggelse. I det nye charteret er denne paragrafen sløyfet, men anerkjennelsen som de palestinske islamistene snakker om, dreier seg kun om den palestinske staten. En formell anerkjennelse av den jødiske staten er fremdeles fjern. Ifølge Abdullah Swalha, en jordansk akademiker og ekspert på Midtøsten-affærer, er hensikten med forandringen å få Hamas ut av sin politiske isolasjon.

– Hamas er i en dyp krise. Forandringene i charteret er ikke myntet på Israel, men på den arabiske verdenen, og først og fremst Egypt, som har vendt den palestinske gruppen ryggen, sier Swalha til Dagsavisen.

– Hamas er fullstendig isolert. Folk i Gaza er lei. Det er ikke håp i horisonten. Og med et mer moderat charter forsøker gruppen å bedre forholdet til stater som Egypt, Jordan og Saudi-Arabia, sier han.

Det var i 2013, da general Abdel Fattah al-Sisi gjennomførte et militærkupp mot den folkevalgte proislamistiske presidenten Mohammed Morsi i Egypt at Hamas endte opp uten støttespillere blant nabostatene. Egypt og Gaza deler også en felles grense, som stort sett holdes stengt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sterk uenighet

Men president Mahmoud Abbas, som styrer den rivaliserende palestinske regjeringen på Vestbredden, har ikke forsoning for øyet i disse dager. I forrige uke annonserte han at hans regjering ikke lenger er villig til å betale regningen for strømleveransene i Gaza, noe som kan etterlate 1,8 millioner innbyggere uten elektrisitet.

– Abbas ønsker å tvinge Hamas i kne, fordi de ikke er villige til å gi fra seg makten i Gaza. Noe de nok aldri vil gjøre. I Gaza er situasjonen allerede kritisk, stadig flere søker til IS, den islamske staten. Hamas er i dag så svekket at noen ny krig med Israel heller ikke kan komme på tale, sier Swalha.

Den palestinske splittelsen har ført til at okkupasjonsmakten Israel har besluttet ensidig å fortsette den ubetalte strømleveransen, av frykt for en humanitær krise på Vestbredden.

Kommentar: Midtøsten venter på Trump

Møter Trump

I morgen skal president Abbas ha sitt første toppmøte med president Donald Trump i Washington. Etter en opprinnelig pessimisme, som følge av Trumps tidlige proisraelske uttalelser, er Abbas i dag mer optimistisk med tanke på mulighetene for fred med Israel.

– President Trump har gitt oss en historisk mulighet for fred, sier den palestinske ambassadøren Husam Zomlot.

Abdullah Swalha tror at Abbas sitt press mot Hamas er knyttet til det ventede toppmøtet i Washington.

– Trump krever en krig mot terroren. Slik viser Abbas at også han gjør sitt, sier Swalha, og beskriver hvordan intern palestinsk politikk nok en gang blir påvirket av fjerne makter.

Swalha tror imidlertid at Abbas er så svekket at han er avhengig av den israelske okkupasjonen for å overleve.

– Hvis israelerne trekker seg ut, vil Hamas umiddelbart overta kontrollen over Vestbredden også, sier han.

Trump har ikke framlagt noen fredsplan, men flere hovedsteder i Midtøsten, inkludert Kairo, Riyadh og Amman gjør seg klare til det som foreløpig er et uannonsert besøk mot slutten av måneden. Washington skal ønske å mobilisere de sunniarabiske statene til en fredsløsning mellom Palestina og Israel.

– Men Trump har ikke noen strategi. Da tror jeg det heller vil være utviklingen på bakken som vil styre politikken. Akkurat som med USAs bombing av den syriske militærbasen. Til sjuende og sist ble resultatet bare symbolsk. Og slik kan det bli mellom israelerne og palestinerne også, bare slike halvhjertede løsninger.

Les også: Trump til Israel: – Hold igjen litt!

Mer fra Dagsavisen