Verden

Ny skytetragedie i USA

Politiet har drept en mann og en kvinne som er mistenkt for å stå bak skyteepisoden i San Bernardino. En tredje gjerningsperson kan være på frifot.

Bilde 1 av 3

NEW YORK (Dagsavisen.no): 14 mennesker ble drept og like mange skal være såret under skytingen i San Bernardino i California. Det opplyser politiet ifølge NTB.

Politiet havnet i konfrontasjon med to mistenkte i et boligområde i San Bernardino etter å ha jaget dem etter skyteepisoden ved Inland Regional Center.

TV-bilder fra boligområdet viste en person som lå livløs på bakken i nærheten av en bil som gjerningspersonene skal ha brukt. TV-bilder viser en bil full av kulehull og med knuste vinduer og en person som ligger livløs på bakken. Én politibetjent ble skadd i skuddvekslingen.

Politiet sier også at det kun var disse to personene som utførte angrepet.

Åsstedet for skytetragedien er en offentlig bygning der blant annet Californias sosialtjeneste holder hus. Senteret er blant annet et hjem for psykisk utviklingshemmede, ifølge amerikanske medier.

To eller flere personer kledd i det politiet kaller «angrepsklær» slo til mot bygningen, bevæpnet med automatvåpen og pistoler.

Ifølge amerikanske medier var den ene av de mistenkte gjerningspersonene, Syed Rizwan Farook (28), ansatt i San Bernardino kommunes helseavdeling, som arrangerte festen der skytingen skjedde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– 14 drept

Ifølge Marcos Aguillera som har snakket med sin kone som var på åsstedet, lå det flere døde mennesker på gulvet i et av rommene i bygningen.

– De så flere døde, sier Aquillera til CBSN.

– Foreløpige tall viser at 14 mennesker ble drept og at 14 andre er kjørt til sykehus med betydelige skader, opplyste politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, under en pressekonferanse.

En talskvinne for politiet betegner angrepet som nærmest militært. Det føderale politiet, FBI, sier at skytingen kan vise seg å være terrorisme, skriver NTB.

San Bernardino ligger rundt 100 kilometer øst for Los Angeles.

Det er under en uke siden en mann skjøt og drepte tre mennesker og såret ni på en Planned Parenthood-klinikk i Colorado.

Obama: – Ikke normalt

President Barack Obama har akkurat kommet tilbake til Washington etter klimamøter i Paris, og er ventet å kommentere skytingen i løpet av kvelden. Han vil ha strengere våpenkontroll i USA, men har møtt hard motstand fra republikanerne i Kongressen.

Vi kjenner ennå ikke skytternes motiver, men vi vet at vi kan sette i verk tiltak for å gjøre amerikanerne tryggere og at vi bør komme sammen på tvers av partigrensene og på alle nivåer for å sikre at slike hendelser blir sjeldne og ikke normale som i dag, sier Obama ifølge NTB.

– Vi må aldri tro at slike ting er normale og noe som bare skjer, for det skjer ikke like ofte i andre land, sier Obama.

– Blitt rutine

Etter en masseskyting i Oregon i oktober, klaget Obama over at det har blitt rutine å kommenter masseskytinger. 

– USA er det eneste landet i verden som har disse masseskytingene med noen måneders mellomrom. På en eller annen måte er det blitt en rutine, sa han.

– USA bruker tusenvis av milliarder dollar på å unngå terroristangrep i USA, men Kongressen stanser likevel forslag om å samle inn data om våpeneiere, sa en frustrert Barack Obama.

Rundt 8.000 mennesker blir skutt og drept i USA hvert år, ifølge FBIs statistikk. USA har flere våpen per innbygger enn noe annet land i verden, viser en oversikt fra nettstedet Vox World.

Ifølge nettstedet shootingtracker.com har det funnet sted 352 tilfeller av såkalt masseskyting i USA i år, der fire eller flere er skutt av samme gjerningsmann.

På toppen av de mange drapene kommer drøyt 21.000 selvmord med skytevåpen årlig, ifølge NTB.

LES OGSÅ: – For lett å skaffe seg våpen

Mistenkt var i Saudi-Arabia tidligere i år

Mannen som politiet sier sto bak drapet på 14 personer under en julefest i California, reiste til Saudi-Arabia tidligere i år og kom tilbake med en kone, ifølge en kollega.

Amerikaneren Syed Farook (28), som ble drept av politiet få timer etter angrepet, var selv ansatt i helseavdelingen i San Bernardino kommune, som arrangerte festen der skytingen skjedde.

Det som skulle være en hyggelig sammenkomst for de ansatte, endte i et blodbad da Farook og Tashfeen Malik (27) ifølge politiet begynte å skyte mot festdeltakerne. 14 mennesker ble drept og 17 såret.

Malik oppgis å ha vært enten Farooks kone eller forlovede. Også hun ble drept da de to ble innhentet av politiet i et boligområde i San Bernardino få timer etter skytingen. Nasjonaliteten hennes er foreløpig ukjent.

Til Saudi-Arabia

Ifølge en annen kommuneansatt, Patrick Baccari, reiste Farook tidligere i år til Saudi-Arabia. Han var borte en måned og kom tilbake til USA med en kone.

Baccari sier at Farook ikke viste noen uvanlige tegn før angrepet, men han betegner kollegaen som reservert og sier at han for flere måneder siden lot skjegget gro, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, er Farook født i USA.

– Vi har ikke noe motiv på nåværende tidspunkt. Vi har ikke utelukket terrorisme, sier Burguan.

– Forlot selskap i sinne

Farook var offentlig ansatt og deltok selv i selskapet ved Inland Regional Center, et kommunalt kontor for sosiale tjenester. Han forlot festen og kom senere tilbake og åpnet ild mot sine kolleger, ifølge Burguan.

– Han forlot selskapet i en situasjon som beskrives som sint eller noe lignende, sier Burguan.

Han tror likevel at angrepet til en viss grad var planlagt ettersom gjerningspersonene var tungt bevæpnet.

– Så jeg tror ikke at han bare løp hjem, kledde seg i kampklær, tok våpnene og kom tilbake og utførte dette som en spontan handling, sier politisjefen.

– Uforståelig

Fahran Khan, som er gift med Farooks søster, holdt onsdag kveld en pressekonferanse der han uttrykte medfølelse med ofrene og framholdt at det hans svoger har gjort, er helt uforståelig.

– Hvorfor skulle han gjøre noe sånt som dette? Jeg aner ikke, jeg er sjokkert selv, sa Khan på en pressekonferanse foran et islamsk senter i Anaheim i California.

Farooks far beskriver ham som en engasjert muslim.

– Han var svært religiøs. Han kunne dra på jobben, komme tilbake, gå for å be og dra tilbake. Han er muslim, sier han til New York Daily News.

Muslimske organisasjoner i California uttrykker forferdelse over angrepet mot juleselskapet.

– Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder med andre amerikanere i å ta avstand fra enhver forkrøplet tankegang som hevder å rettferdiggjøre slike avskyelige voldshandlinger, sier Hussam Ayloush, direktør ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR). (NTB)

Mer fra Dagsavisen