– Wilders forsøker å forfekte et innhold som bidrar til hat og mistro. Jeg er dypt uenig i innholdet og tar skarpt avstand fra det, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i utenriksdepartementet.

Regjeringen kommer dermed imam Nehmat Ali Bokhari i møte. Han er imam i Jamaat-E Ahl-E Sunnat på Grønland i Oslo, én av Norges største moskeer med over 5.000 medlemmer. Da Dagsavisen møtte ham i går krevde han at norske myndigheter tar skarp avstand fra filmen.

– Muslimer over hele verden, også i Norge, har fått følelsene sine såret. Denne filmen må fordømmes, sa Bokhari.

Sammenlignes med Hitler

Trass i kraftige protester fra muslimer har Geert Wilders, den 44 år gamle grunnleggeren av det høyrepopulistiske Frihetspartiet (PVV), lagt ut den 15 minutter lange filmen «Fitna» på Internett. Det gjør han for å vise det han kaller Koranens fascistiske karakter. Han har sammenlignet Koranen med Hitlers Mein Kampf og krevd at den skal forbys.

Kritikere mener man gå tilbake til Hitlers film «Der ewige Jude» for å kunne beskrive en tilsvarende motbydelig propagandafilm som «Fitna», som på arabisk betyr uenighet eller splittelse.

Filmen kobler Koranen og ekstrem vold. Fra første øyeblikk er den bevisst provoserende der den viser den danske tegningen av Muhammed med en bombe i turbanen.

Filmen inneholder blodige klipp av terrorangrep i New York og Madrid og henrettelser i den muslimske verden. Den viser en rekke koransitater etterfulgt av ekstremt voldelige bilder, alt akkompagnert av musikk fra Edvard Griegs «Åses død.»

Fitma viser også radikale islamister som ber Allah om å drepe alle ikke-muslimer. Ikke på noe tidspunkt sies det at voldshandlingene som blir vist, er uttrykk for en ekstremistisk fortolkning av Koranen.

Filmen advarer også mot det stigende antall muslimer i Nederland og Europa. Under tittelen «Nederland i framtiden?» viser den bilder av homoseksuelle menn som blir hengt, klitorisomskjæring, barn med blodige ansikter og halshogde kvinner. En tre og et halvt år gammel jentunge, Basmallah, som blir utspurt av en voksen, forteller at jøder er «aper og griser», for det sier Allah i Koranen.

Venter reaksjoner

Statssekretær Raymond Johansen mener filmen karikerer islam og fyrer opp under motsetninger.

– Dette bidrar ikke til mer forståelse og brubygging i en verden som skriker etter akkurat det.

Nehmat Ali Bokhari sier at filmen vil kunne føre til sinne og demonstrasjoner i den muslimske verden, slik som da det sto på som verst under striden om Muhammed-karikaturene. Johansen ser heller ikke bort ifra at man kan få reaksjoner som minner om bråket rundt de danske tegningene av profeten.

– Jeg reiser mye i den muslimske verden og det vil være naivt å tro at ikke dette bidrar til reaksjoner og at mange vil føle seg støtt og reagere kraftfullt.

Imam Bokhari mener at Wilders film bør være ulovlig, men Johansen er uenig og viser til ytringsfriheten.

– Han har rett til å til å ytre seg på denne måten selv om alle hans påstander er ukloke, løgnaktige og hatefulle. Det er det hatefulle budskapet vi må til livs, sier Johansen.

– Syk av filmen

FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen er i likhet med Johansen opprørt etter å ha sett Wilders film, men av helt andre grunner.

– Jeg ble nesten litt syk av å se på filmen. Det er sterke bilder, tekster og ingenting ved den som ikke er korrekt. Det gir en riktig beskrivelse av det jeg og mange mener er skremmende sider ved islam, mener Amundsen.

Han er ikke særlig begeistret for Johansens avstandstaken av filmens innhold.

– Jeg vil utfordre Raymond Johansen til å si hva som er løgnaktig. Det er autentiske bilder og korrekte sitater fra Koranen. Man kan si det er satt sammen på en spesiell måte, men det tilskriver jeg ytringsfriheten, sier Amundsen.