Verden

Nekter å gi seg

Rundt 1.000 palestinske fanger i israelske fengsler sier de vil sultestreike til siste slutt for bedre kår. Streiken har nå pågått i over tre uker.

JAFFA (Dagsavisen): De ernærer seg bare på vann og salt. Etter over tre uker er de fleste av fangene utslitte og slappe. Foreløpig har ingen dødd. Alle er imidlertid klare over at skulle noen dø, vil det få bredere politiske ringvirkninger.

Sultestreiken begynte 17. april, og ledes av Marwan Barghouti, en leder i Fatah-bevegelsen som Israel har dømt for delaktighet i fem mord.

– Siden jeg har tilbrakt de siste 15 årene i israelske fengsler, har jeg både bevitnet og vært offer for Israels mishandling av palestinske fanger, skrev Barghouti i et brev som ble smuglet ut og offentliggjort i The New York Times.

Største streik

Blant målene med sultestreiken er å stanse bruken av isolering i israelske fengsler, samt brutaliteten. Fangene har offentliggjort en lang liste med krav. Dette er den største sultestreiken i palestinsk historie. Men Israel sier de vil nekte å forhandle med fangene.

– Israel vil ikke gi etter for utpressing, skrev Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan i et tilsvar i The New York Times.

– Demokratier over hele verden forsøker å beskytte sine innbyggere mot terrorens trusler, fortsatte han.

Israel tror sultestreiken kun er et forsøk fra Barghoutis side på å lansere seg selv som en palestinsk Nelson Mandela.

Det har også skapt debatt at det israelske fengselsvesenet har utgitt en video som angivelig viser Barghouti spise. Kona hans sier videoen er fabrikkert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Grillet utenfor

Ingen vet helt hva som skjer nå på innsiden av fengselsmurene. Israel forsøker å holde fangene fjernt fra det offentlige lyset. Men det vekket oppsikt da en gruppe israelske nasjonalister nylig møtte opp utenfor Ofer-fengselet, ikke langt fra Ramallah på den okkuperte Vestbredden, for å grille kjøtt.

– Akkurat nå kan fangene kjenne lukten av maten, sa en av de israelske nasjonalistene som arrangerte grillfesten.

– Det er en gjeng terrorister som sultestreiker. Vi er glade for at de sultestreiker. La dem sultestreike så lenge de vil, sa han til den lokale pressen.

Les også: – Israelske barn fremstilles for sivil rett. Palestinske barn fremstilles for militærdomstol.

Uro

Men Israel har et problem. Hvis noen av de sultestreikende dør, vil det kunne skape uroligheter på Vestbredden.

I Gaza har islamistiske Hamas gitt sin fulle støtte til de streikende, selv om de fleste av fangene er fra den rivaliserende Fatah-gruppen.

– Det er ikke noen tvil om at dette samler det palestinske folket, og at solidariteten oss imellom vokser. Sultestreiken har igjen plassert den palestinske kampen på dagsorden, sier Ghassan Khattib, en tidligere statsråd, i et intervju med Dagsavisen.

Kommer i skyggen

Sultestreiken har samtidig fått overraskende liten oppmerksomhet i den arabiske verdenen, noe som blir lagt merke til. Egypteren Ahmed Maher, som var med på å lede opprøret som førte til president Hosni Mubaraks fall i 2011, mener han har svaret.

– Den palestinske kampen er ikke lenger den sentrale saken for oss andre arabere, skrev han i en kommentar i nettavisen al-Araby al-Jadeed.

Den palestinske politikeren Khattib mener bildet må nyanseres.

– Saken er ikke at andre arabere ikke bryr seg. Men nå er det andre, mer dramatiske og pressende saker som dytter oss litt til side, sier han, og sikter til krigene i Syria, Libya og Jemen.

Les også: Nytt og bedre Hamas?

Tvangsforing

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vurderer nå å tvangsfore de palestinske fangene. Men den israelske legeforeningen nekter å samarbeide, og sier at de ikke kan handle mot fangenes eksplisitte ønske. Israel vurderer dermed å hente inn leger fra utlandet som skal være villige til å gjøre jobben.

Temaet har også kommet opp i samtalene både israelske og palestinske ledere har hatt med president Donald Trump i Washington. Palestinere som er dømt for det Israel anser for terrorhandlinger får nemlig månedsgasje fra de palestinske selvstyremyndighetene, noe statsminister Netanyahu krever må opphøre. En palestinsk fange kan få opp til 12.000 shekel i måneden i lønn, rundt 25.000 kroner, noe som utgjør over fire ganger gjennomsnittlig lønn på Vestbredden.

Itamar Marcus fra den israelske organisasjonen Palestinian Media Watch har satt denne saken på dagsordenen.

– Lønningene er bare ett eksempel på hvordan de palestinske myndighetene signaliserer at terror mot Israel er noe positivt, sier Marcus til Dagsavisen.

– Skoler blir oppkalt etter terrorister, terroristene blir glorifisert, og signalet er at terror er ønskelig, sier han.

Israel krever at den palestinske selvstyremyndigheten stanser utbetalingene som en betingelse for å gjenopprette fredsforhandlingene. Men for den palestinske regjeringen på Vestbredden er dette utelukket.

– Dette er et følsomt tema, og ingen palestinsk leder vil kunne stanse utbetalingene. Men det er ikke riktig å fokusere på dette. Vi var under okkupasjon lenge før utbetalingene begynte, og utbetalingene vil fortsette også etter at okkupasjonen ender, sier Khattib til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen