Verden

Møtte presset Netanyahu

President Donald Trump kan ikke gjøre annet enn å presse Israel på fredsprosessen, mener en tidligere israelsk fredsforhandler.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): For første gang noensinne fløy et fly direkte fra Riyadh i Saudi-Arabia til Tel Aviv i Israel i det som ble nok et tegn på en tilnærming mellom de to fiendene Israel og Saudi-Arabia.

Også i Israel ble Trump mottatt med pomp og prakt.

– I de siste dagene har jeg fått nytt håp. Jeg har møtt ledere fra hele den muslimske og arabiske verdenen. Vi har en unik mulighet til å bringe velstand, sikkerhet og fred til denne regionen, sa Trump på rullebanen i Tel Aviv, med Air Force 1 bak seg.

Hans vert, statsminister Benjamin Netanyahu, snakket om terror.

– Vi har vært i frontlinjen i kampen mot terroren i 69 år. Men vi har inngått fred med Egypt og Jordan, og vi rekker vår hånd ut mot freden, sa han.

Under besøket skulle Trump også besøke hellige steder i Jerusalem og Betlehem.

Les også: Trump besøkte Jerusalems okkuperte gamleby

Må presse

Hele 11.000 politimenn er utplassert for å sørge for at ingenting galt vil skje med den amerikanske presidenten. På den politiske dagsordenen hans er samtaler med Netanyahu i Jerusalem, og så raskt til Betlehem for et toppmøte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Men til tross for at Trump har vist seg proisraelsk, er det Netanyahu som er på defensiven. Abbas har allerede sagt at han ønsker å fremme fredsprosessen, og det samme har den arabiske verdenen.

Netanyahu, derimot, frykter at en avtale vil fjerne grunnen under hans nasjonalistiske regjeringskoalisjon.

– Nå har til og med Gulf-statene lovet Israel en oppgradering av de bilaterale forholdene hvis vi bare gjenopptar fredsprosessen. Trump kan ikke gjøre noe annet enn å presse Israel, sier Menachem Klein, en tidligere israelsk fredsforhandler, til Dagsavisen.

Men selv om Trump sier han kan løse Midtøsten-konflikten, har han til gode å legge fram noen plan.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trygge under Trump

At ikke alt er like enkelt, ble imidlertid klart kort tid etter hans dramatiske tale i Riyadh. Etter å ha svartmalt muslimer under valgkampen, talte Trump til muslimer verden over, og ba dem «drive terroristene bort». Talen ble møtt med begeistring av regionens dominerende arabiske ledere, som Egypts president Abdel Fatah al-Sisi.

I talen understreket Trump at han ikke var kommet for å fortelle arabere eller muslimer hvordan de skal leve. For de frammøtte statslederne ble dette sett på som et signal om at Washington ikke akter å søke demokratisering eller regimeendringer, slik Barack Obama gjorde det. Med andre ord, de konkluderte at de var trygge under Trump.

Men intellektuelle i regionen hevder at terroren er et direkte resultat at den omfattende politiske undertrykkingen i regionen.

– De militante gruppene vokser jo fram som følge av undertrykkingen, sa Sakir Dincsahin, en statsviter ved Hasan Kalyoncu universitetet i Istanbul, og fordømte Trumps tale i harde ordelag.

– En gang var Al-Qaida en amerikansk partner i kampen mot russerne i Afghanistan. Nå støtter USA al-Nusra mot president Bashar Assad i Syria. Det som avgjør om en militant gruppe er terroristisk eller ikke, er hvorvidt den tjener USAs interesser, sa professor Dincsahin.

Karim Makdisi, en ekspert på internasjonale relasjoner ved Det amerikanske universitetet i Beirut, er enda skarpere i sin kritikk.

– Snakket om terror er kun en klisjé som skal dekke over den økte militariseringen av regionen. Nå har jo USA akkurat solgt våpen til Saudi-Arabia for 100 milliarder dollar, så de må jo bli brukt mot noen, ikke sant, sier Makdisi til Dagsavisen.

«Arabisk NATO»

Trump har lansert en plan om å etablere et slags arabisk NATO for å bekjempe terroren. Men ikke bare terroren var i siktet. Den amerikanske presidenten gjorde det klart at han, i motsetning til Obama, ser på Iran som den store fienden. Fra Teheran sa en lokal intellektuell at han syntes det hele var «latterlig».

– For en president som er ved å bli fjernet fra makten hjemme er det ikke kun klumsete, men også rene skjære galskapen å begynne sitt første utenlandsbesøk i Saudi-Arabia. Vi har jo akkurat hatt et av våre mest demokratiske valg, så dette er noe som bare kan komme fra det gale «Trumpland», sier han til Dagsavisen.

Men den libanesiske statsviteren Imad Salamey gjenkjenner likevel en viss strategisk tenkning bak Trumps handlinger.

– Faren her er jo at USA taper sine regionale allierte, som Gulf-statene, Egypt og Tyrkia, til fordel for en bred iransk-russisk innflytelsessfære. USA i dag er dermed drevet av realisme, ikke liberale luksusambisjoner. Alt dette kan føre til at de autoritære arabiske regimene blir enda sterkere, men det er vanskelig å se noen andre tilgjengelige alternativer, sier professor Salamey.

Mer fra Dagsavisen