Verden

Mosul kan bli et nytt Stalingrad

Krigen inne i selve Mosul har ennå ikke begynt, men allerede er det klart at en ny strid begynner i øyeblikket storbyen frigjøres fra IS.

JAFFA (Dagsavisen) Omverdenen vet ikke hva som venter inne i Mosul, en by med en stolt historie som går minst 3000 år tilbake i tid. Men klart er det at lite er igjen av byen der forfattere en gang kunne spasere langs Tigris-elven og la fantasien blomstre.

Ødeleggelsenes time er kommet. På inn- og utsiden av byen gjør styrkene seg klare til det som kan bli Iraks blodigste slag siden Golfkrigen herjet som verst.

Sunniekstremistene i IS forsøker ennå å offentliggjøre videoer som skal vise at alt er som normalt inne i Mosul. Samtidig kommer rapporter om massehenrettelser. IS tvinger sivile til å stå ved mulige bombemål. Tunneler med sprengstoff er allerede avdekket. På utsiden av Mosul har en beryktet sjiamuslimsk milits åpnet en ny front fra den vestlige kanten. Nedtellingen til det som kan bli et formidabelt blodbad har begynt.

Les også: Hva kommer etter Mosul?

Optimistiske

Irakiske politikere er optimistiske.

– Tapet av Mosul betyr at hele IS-prosjektet i Irak kollapser, og de vil bli tvunget til å forlate vårt land, sier tidligere visepresident Tariq al-Hasmi.

Militæreksperter er imidlertid langt mer pessimistiske.

– IS vil kjempe til døden. Mot slutten vil de bruke selvmordsangrep, sier Midtøsten-ekspert Owen Daniels ved Brent Scowcroft-senteret i USA til det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Professor Martin van Creveld, en anerkjent militærhistoriker fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem, sammenligner det forestående slaget om Mosul med krigen om Stalingrad i 1942.

– Det er åpenbart at slaget vil måtte avgjøres av bakkestyrker. Angrep fra luften vinner ikke krigen. Og da vil vi få en krig i urbane områder, midt blant sivile. I Aleppo i Syria snakker vi om 100 sivile drepte for hver militsaktivist. Det er ingen grunn til at det skal bli annerledes i Mosul, sier van Creveld til Dagsavisen.

– Kampen om Mosul er faktisk ikke så annerledes enn kampen om Aleppo i Syria. Bare at Vladimir Putin liksom er en slem mann, mens Barack Obama liksom er en god mann, sier van Creveld sarkastisk, og peker på at begge land til og med bruker samme taktikk: De bomber selv fra luften, og lar lokale styrker på bakken gjøre det «skitne arbeidet».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dårlige våpen

I nyere tid har verden blitt mer vant til presisjonsbombardering og lignende høyteknologiske innslag. Dette vil bli mindre relevant i Mosul, der partene på mange måter kjemper med gårsdagens våpen. Og da kan det bli som under Vietnamkrigen i 1968, da en amerikansk offiser beskrev hva som måtte til for å frigjøre byen Ben Tre fra Vietcong:

– Det er blitt nødvendig å ødelegge byen for å kunne redde den, sa offiseren til krigsreporteren Peter Arnett.

Martin van Creveld tror det snart kan bli aktuelt å trekke linjer fra Mosul til den blodige 30-årskrigen, religionskrigen som herjet i Europa fra 1618 til 1648.

– Hatet er så enormt at ingenting vil være over når slaget er over. De allierte styrkene har ikke engang noe felles mål. Sjiamuslimene vil ha overherredømme over sunnimuslimene. Kurderne kjemper nå for å få en egen stat, noe Tyrkia vil gjøre alt for å forhindre. Og så har vi iranerne i bakgrunnen. Ingenting godt kommer ut av dette, sier professor van Creveld.

Innfløkt

Som for å understreke hvor innfløkt det er, sa en talsmann for den sjiamuslimske militsen i går at de etter Mosul vil fortsette til Syria.

– Etter Mosul krysser vi grensen for å kjempe for president Assad, sa talsmannen Hashd al-Shaabi.

Så mens de i Irak støtter den proamerikanske siden, vil den samme styrken i Syria kjempe for den prorussiske siden.

Lite eller ingenting er da igjen av den flerkulturelle byen Mosul, kjent som «kronjuvelen» i Irak, som forfatter Mahmoud Saeed husker som ung mann.

– Vi pleide å gå langs Tigris sine bredder. Jeg hadde et kall og måtte skrive, sier Saeed til nettstedet Arablit, og minnes det flotte og store biblioteket i Mosul.

Senere ble Saeed kastet i fengsel av Saddam Husseins sikkerhetsstyrker etter at han beskrevet tortur i en av sine bøker. Under IS ble bøkene på biblioteket ødelagt. Det samme ble uerstattelige historiske gjenstander ved byens museum, gjenstander som beskriver flere tusen år gammel historie.

Midt opp i det hele – og som et relevant bakteppe til konflikten – har så et norsk oljeselskap annonsert at fire oljebrønner i området omsider står klare til utvinning. DNO ASA borer i Tawke-området i nordlige Irak, nær grensen til Tyrkia. Tawke-felte har til nå gitt over 100 000 fat per dag, og praktisk talt alt er for eksport ut av landet.

Les også: Flykter til Syria fra Mosul

Mer fra Dagsavisen