Verden

Mister afghanernes tillit

Sykehusbombingen kom midt i en kritisk tid for Afghanistan: stadig flere flykter, og tilliten til regjeringen er lav.

I går skal afghanske styrker ha gjenerobret det meste av byen Kunduz, der et sykehus drevet av Leger Uten Grenser ble truffet i et amerikansk luftangrep i helgen. 22 mennesker ble drept i angrepet som har vekket sterke reaksjoner, og som nå skal granskes av amerikanske myndigheter.

Kunduz har stått midt i kamper mellom Taliban og afghanske styrker, etter at Taliban tok kontrollen for en uke siden.

– Det var et sjokk at den i det hele tatt kunne bli tatt av Taliban, og det var et symbol på regjeringens svakhet, sier Afghanistan-forsker Arne Strand.

LES OGSÅ: Kritisk bok om Afghanistan-innsatsen

Vil ut

Få måneder etter at store deler av de internasjonale styrkene trakk seg ut av landet er situasjonen i Afghanistan svært kritisk. Mange afghaneres tillit til egne myndigheter er svært lav, påpeker Strand, som er visedirektør ved Christian Michelsens institutt.

– Tallet på afghanere som flykter fra landet stiger, blant annet på grunn av manglende tillit til regjeringen, og en frykt for at alt blir enda verre. Hvis ikke regjeringen klarer å snu mistilliten vil enda flere flykte, sier Strand.

Da store deler av de internasjonale koalisjonsstyrkene trakk seg ut før nyttår, var det ventet stor uro og frammarsj av Taliban. Strand påpeker at det lenge ikke gikk så galt som fryktet.

– Men så tok Taliban Kunduz, og man så hvor sårbar den afghanske hæren er, blant annet på grunn av manglende politisk styring, sier Strand.

LES OGSÅ: Trapper opp angrepene

Bruker milits

Kunduz-provinsen er et av flere områder nord i landet der Taliban tidligere har hatt begrenset innflytelse, men i år har hatt framgang. Afghanske myndigheter har samtidig hatt problemer med å bygge opp en fungerende hær.

– Man har derfor hyret inn tidligere kommandanter fra hæren som en form for milits. Men disse er ikke å stole på når de ikke får betalt, og hovedgrunnen til at Kunduz falt til Taliban, var at disse militsene ikke stilte opp. Militsene gjør dessuten i stor grad som de vil, og følger ikke regler. Det fører til at mange afghanere faktisk snur seg til Taliban i stedet, sier Strand.

De sterke interne stridighetene i regjeringen er et hinder i å bygge opp en fungerende regjering. Det strides blant annet om hvem som skal ha sentrale regionale posisjoner.

– Når regjeringen bruker mer krefter på å konkurrere internt om posisjoner, blir den revet opp innenfra og ekstremt sårbar utenfra, sier Strand, som mener det er ekstremt viktig at regjeringen tar noen grep som vekker mer tillit i befolkningen.

– Det kan være å få på plass guvernører, gjøre tiltak for å styrke økonomien – rett og slett vise at den ikke er handlingslammet, men faktisk griper fatt i det som er viktig, sier Strand.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Uten hjelp

Både Leger Uten Grenser og Flyktninghjelpen har trukket de fleste av sine hjelpearbeidere ut fra byen Kunduz.

– Dette betyr at den hardt prøvede befolkningen i Kunduz ikke får hjelp fra noen i øyeblikket, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

Etter angrepet sa det afghanske forsvarsdepartementet at Taliban-krigere brukte Leger Uten Grensers sykehus som base. Leger uten grenser har reagert med avsky.

– Disse uttalelsene antyder at afghanske og amerikanske styrker i samarbeid bestemte seg for å bombe et fullt operasjonelt sykehus med mer enn 180 ansatte og pasienter, fordi de mente at medlemmer av Taliban var til stede. Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse, sier Leger uten grensers generalsekretær Christopher Stokes.

Leger uten grenser sier sykehuset ble truffet gjentatte ganger fra luften.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Blir lenger?

Det er rundt 10.000 amerikanske soldater utplassert i Afghanistan fortsatt. Endelig tilbaketrekning er planlagt innen slutten av neste år.

– Men med et styrket IS og Taliban i regionen, er det stor sannsynlighet for at internasjonale styrker blir lenger. Det vil mange afghanere se på som en trygghet, sier Arne Strand.

Mange menneskerettighetsbrudd kan bli ignorert fordi afghanerne føler de må støtte deres allierte, mener Patricia Gossman, Afghanistan-forsker i Human Rights Watch.

– At Taliban får kontroll over Kunduz, er demoraliserende for mange afghanere, uansett hvor kort perioden er. Mange vil være forsiktig med å kritisere enhver som kan holde dem tilbake – enten det er afghanske styrker eller USA – selv om de begår menneskerettsbrudd, sier Gossman til The New York Times.

LES OGSÅ: Slik øker antallet mindreårige asylsøkere fra Aghanistan

Mer fra Dagsavisen