Verden

Migranter er brexitsak nummer 1

Skjebnen til utflyttede EU-borgere står høyt på agendaen når Storbritannia og EU nå skal forhandle om brexit.

– Jeg er fast bestemt på å få den riktige avtalen for hver eneste person i dette landet, sa statsminister Theresa May da hun i går kunngjorde for parlamentet at utmeldingen av EU er et faktum.

EU-president Donald Tusk mottok i går brevet fra den britiske statsministeren der hun bekrefter at landet melder seg ut. Nå venter en ny framtid både for Storbritannia og EU – og den skal man bli enig om innen to år.

Les også: Nå starter skilsmisseforhandlingene

Prioritert

Blant det mest prekære på agendaen er skjebnen til både EU-borgere som er bosatt i Storbritannia og britiske borgere som er bosatt i andre EU-land.

– Jeg lover å representere hver eneste person i hele Storbritannia under forhandlingene – inkludert EU-borgere hvis status etter brexit må avklares, fastholdt statsminister May i går.

Også fra EU-hold loves det at dette vil bli høyt prioritert. EUs sjefforhandler i brexit-spørsmålet, Michel Barnier, har fortalt en delegasjon av EU-borgere i Storbritannia og britiske borgere i EU at han håper å ha en avtale klar mot slutten av året. Hva som blir de juridiske rettighetene til disse borgerne etter at Storbritannia går ut av EU har lenge bekymret dem som berøres. De er glad for at dette får høy prioritet.

– Vi er svært glade for å høre at vi er prioritet nummer én i forhandlingene, før budsjettet og grensene, sier Jane Golding til The Guardian. Hun er advokat i Tyskland som representerer en koalisjon av 12 ulike grupper på kontinentet som vil sikre rettighetene for briter i EU.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En million i London

I Storbritannia bor det nå tre millioner mennesker som er statsborgere av andre EU-land. Så lenge Storbritannia har vært en del av EU og det indre markedet har disse kunnet bo og arbeide i Storbritannia, som en del av prinsippet om fri bevegelse av arbeidskraft innenfor området. Nå går ikke Storbritannia bare ut av EU, men også ut av det indre markedet, som blant annet Norge er en del av gjennom EØS-avtalen. Hva da med alle disse innbyggerne?

Londons ordfører Sadiq Khan er en av dem som har presset på for å sikre en god avtale for disse borgerne. Han krever en bunnsolid garanti fra den britiske regjeringen om at disse innbyggerne får beholde rettighetene de har i dag. Hvis ikke, frykter han en masseutflytting av verdifull arbeidskraft fra den britiske hovedstaden. En million EU-borgere bor i London. Bare i byggebransjen i London er halvparten av arbeidskraften utenlandske EU-borgere.

– Hvis vi ikke kan fortsette å tiltrekke oss talentfulle folk, vil det ha en enorm innvirkning på vår evne til å generere velstand for landet vårt, sa Khan nylig.

Statsminister May har ikke villet gi noen garantier for disse borgerne uten at det kommer garantier for britiske borgere i EU. Dragkampen om dette begynner om få uker, når forhandlingene mellom Storbritannia og EU kommer ordentlig i gang.

– Vi forstår

Statsminister Theresa May har møtt kritikk både fra EU-hold og på hjemmebane for å ha gått svært hardt ut, og for å ha gitt et inntrykk av liten forhandlingsvilje. Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale, sa May da hun holdt sin brexit-tale i januar. Men regjeringen er innstilt på at ikke alle krav kan innfris, innrømmer regjeringsmedlemmer.

– Vi forstår at vi ikke bare kan plukke det vi vil, vi kan ikke få i pose og sekk – at ved å bestemme oss for å forlate EU og forhandle om et framtidig forhold med EU som en uavhengig nasjon, vil det bli enkelte konsekvenser, sa finansminister Philip Hammond til BBC i går.

Les også: – Må strekke seg lenger

Mer fra Dagsavisen