Verden

Meslinger truer i ebolaland

Sykdommen foreldre i vesten ikke vil vaksinere barna sine mot, sprer seg nå og tar liv i ebolarammede land – på grunn av manglende vaksinering.

Bilde 1 av 4

Nøyaktig ett år etter ebola-utbruddet i Vest-Afrika prøver landene å reise seg igjen etter krisen. Men nå truer en ny dødelig og svært smittsom virussykdom: Meslinger.

– Vi er svært bekymret for utviklingen. Særlig fordi vi aldri har sett en dobbel epidemi av ebola og meslinger før, sier feltarbeider Sebastian Stein i Leger uten grenser til Dagsavisen.

Han dro fra Sierra Leone denne uka etter et to måneders opphold der.

Dramatisk

Årsaken er et dramatisk fall i meslingvaksinering i land som Liberia, Sierre Leone og Guinea under ebolakrisen.

– Vaksinasjonsprogrammet har lidd vesentlig: en firedel av barn som skulle blitt vaksinert det siste året, er ikke blitt det nå, sier Stein.

Han forteller om vesentlig økning av nye meslingtilfeller i Sierra Leones hovedstad Freetown og Liberias hovedstad Monrovia de første ukene i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Bare de siste ukene har vi registrert 800 tilfeller i Sierra Leone, og det reelle smittetallet er trolig høyere, forteller Stein.

Vestlig skepsis

Advarselen for Vest-Afrika kommer samtidig med debatten rundt meslingvaksinen som pågår både i Norge, Europa ellers og i USA. Et økende antall foreldre i flere områder av USA ønsker ikke å vaksinere barna sine mot meslinger. Også her i Norge har flere tatt avstand fra vaksinen, til tross for helsemyndighetenes klare råd. Meslinger er en svært smittsom og i verste fall dødelig sykdom.

Stein reagerer på at foreldre i Vesten ikke vil ta det felles ansvaret det er å vaksinere barna sine, og samtidig utsette egne barn for smitte.

– Jeg opplever antivaksinasjonsholdningen som kunnskapsløs og basert på frykt – og perspektivløs. Vi snakker om global helse, sier Stein.

Skeptiske

Både et helsevesen i knestående og folks atferd er årsaken til av vaksineandelen gikk ned i ebolarammede land.

– I Monrovia kollapset helsevesenet, mange helseinstitusjoner måtte stenge. I Freetown i Sierra Leone holdt man mye åpent, men folk var redde for å oppsøke helsevesenet og bli smittet. Dessuten har det vært vanskelig å få vaksiner ut. Helsepersonell har også vært redde for å sette sprøyter på grunn av faren for ebolasmitte, sier Sebastian Stein.

Særlig slumområder er utsatt for meslingsmitte. Helsepersonell reiser nå rundt i slumområder i Monrovia i Liberia og prøver å kalle inn foreldre med barn til vaksinering gjennom høyttalere.

Også i de ebolarammede områdene er det en del foreldre som er skeptiske til vaksinering. Men årsaken der er først og fremst en generell skepsis til alt som kommer fra myndighetene.

– Det er ingen enkel oppgave. De fleste sier regjeringen forsøker å bringe ebola tilbake, forteller Alfred Godfrey i Leger uten grenser i Leger uten grenser i Monrovia til AFP.

Noen har derimot bestemt seg for å vaksinere.

– Jeg er glad jeg har muligheten til å la barnet mitt bli vaksinert, for i området her dør barna, sier Marie Bassa, en mor med sin ni måneder gamle baby, til nyhetsbyrået.

Mot null?

De ebolarammede landene har sett en sterk nedgang i nye tilfeller de siste tre månedene. Liberia hadde tre uker uten nye tilfeller, men fikk et nytt tilfelle 20. mars, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO. Guinea og Sierra Leone ligger litt etter: det var 45 nye tilfeller i Guinea og 33 nye tilfeller i Sierra Leone i den sist målte uka som sluttet 22. mars.

Nå er faren at folk slapper av for mye, ifølge helsepersonell i området. Men om man tror at faren er over, kan den fort blusse opp igjen.

– Det er en mangel på årvåkenhet. Vi har hatt epidemien i ett år, og folk senker skuldrene, sier lege Jean-Pierre Lamarque, regional helserådgiver det franske utenriksdepartementet, til nyhetsbyrået Reuters.

Sebastian Stein sier folks atferd ikke er endret i stor nok grad.

– Folk dør fremdeles hjemme, vi ser utrygge begravelser og at folk venter med å oppsøke hjelp. I Freetown har dessuten myndighetene begynt å innføre karantene i stedet for det som er mest effektivt: å følge alle den ebolasmittede har hatt kontakt med i 21 dager, sier Stein.

Mer fra Dagsavisen