Verden

Mektig møte

I dag møter Angela Merkel for første gang president Donald Trump. Det tysk-amerikanske forholdet er i en usikker fase.

Det er to av verdens mektigste ledere som møtes i Washington i dag, men mens kansler Angela Merkel har vært Tysklands regjeringssjef i 12 stabile år, har Donald Trump styrt USA i 100 turbulente dager.

Merkel og Trump vil ta hverandre i hånden for første gang i dag, men det blir ikke første gang de prater sammen. Merkel har drevet voksenopplæring av Trump fra første samtale. Den tyske kansleren var en av de første Trump snakket med etter valgseieren i november i fjor. Da brukte Merkel anledningen til å minne Trump om at Tyskland og USA står for de samme demokratiske verdiene og at dette må være grunnlaget for alt samarbeid i framtida. Uttalelsen fikk presse og offentlighet verden over til å hylle Merkel som den nye lederen av den frie verden.

Neste gang de snakket sammen på telefonen måtte Merkel forklare Trump at også USA er forpliktet til å følge Flyktningkonvensjonen. Like etter ble Trumps omstridte innreiseforbud fra hovedsakelig muslimske land, dømt ulovlig av USAs rettsvesen.

Strid

Trump har på sin side gått hardt ut mot Merkels flyktningpolitikk og kalt det en «katastrofal feil» å ta imot så mange flyktninger og migranter de siste årene.

Trump har heller ikke lagt skjul på at han ikke er så begeistret for EU. Han har rost britene for brexit og sagt han håper flere vil følge etter – uttalelser som ikke faller i god jord hos EUs mektigste regjeringssjef.

USAs kritikk av at Europa ikke bidrar nok til NATO har også særlig vært rettet mot Tyskland som Europas rikeste land.

Trump har også gått i strupen på Tysklands viktige bilindustri. Rett før han ble innsatt som president truet han med at import av tyske biler kan bli ilagt en toll på 35 prosent. Om Trump vil at flere skal kjøre amerikanske biler må de bare «lage bedre biler», svarte Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skifte

Merkel blir nå en av de første vestlige lederne som besøker Washington. Storbritannias Theresa May besøkte Trump allerede noen dager etter innsettelsen i januar.

Hva møtet i dag skal handle om, er ikke helt klart. Kansler Merkels kontor er nervøse før møtet, skriver den tyske avisen Die Welt. Trumps uforutsigbarhet og uklare uttalelser gjør at de ikke vet hva de kan vente seg.

Det nyeste beviset på det kom på en pressekonferanse i Washington fredag. Trumps rådgivere fortalte at Trump vil spørre Merkel hvordan USA kan bidra til å løse konflikten i Øst-Ukraina. Trump skal også være interessert i Merkels mening om hvordan han best kan forholde seg til Vladimir Putin. Dette står i skarp kontrast til tidligere uttalelser om at USA kan være villig til å droppe sanksjonene mot Russland, og at Trump framfor alt skal bedre USAs forhold til Putin.

Vil lære

Nå understreker derimot Trumps team at presidenten vil lære av Merkel og han skryter av hennes lederegenskaper, skriver Der Spiegel. Merkel er den europeiske lederen som har hatt tettest kontakt med Putin.

Handel kommer til å være et annet viktig samtaletema. I sommer er Tyskland vert for G-20-landene, verdens 20 største økonomier, i Hamburg. For Tyskland blir det viktig å få fram at USA er Tysklands viktigste handelspartner. Samtidig er Tyskland også viktig for USA. 640.000 amerikanere jobber i tyske bedrifter i USA, og Tyskland er et av USAs viktigste markeder, skriver Der Spiegel.

Merkel og Trumps forgjenger, Barack Obama, utviklet etter hvert et svært nært forhold og godt samarbeid. Obama kalte Merkel en nær venn. Hans siste utenlandsreise som president gikk til Berlin og også hans siste utenlandssamtale var med Merkel, kvelden før han gikk av som president.

Mer fra Dagsavisen