Verden

Mangler hus til flyktningene

Tyskland vet ikke hvor de skal gjøre av alle flyktningene når vinteren kommer. Hamburg vil beslaglegge tomme bygninger og innrømmer at noen må bo i telt.

Bilde 1 av 3

HAMBURG (Dagsavisen): Toget sørfra glir inn på Hamburgs hovedtogstasjon. Refleksvestene synes på lang avstand, på skiltene Selma Bungener (16) og Doreen Tuffour (17) holder opp over hodet står det «Flyktninghjelp», på tysk, engelsk og arabisk. Hver eneste dag kommer det flere hundre flyktninger og migranter hit. Mange av dem som har greid å komme seg så langt nord i Tyskland vil reise enda lenger, til Skandinavia.

Bungener og Tuffour, og mange titalls andre frivillige, sørger for at ankomsten til Hamburg blir litt enklere. De frivillige organiserer tolk, mat, helsehjelp, og de hjelper til med den videre reisen. Kontakter på Kiel-ferja og togselskapene forteller når de har ledige plasser.

– Det føles bra å hjelpe, vi vil gjerne gjøre det, sier Tuffour.

LES OGSÅ: Vil skille raskere ut dem som skal bli

Bryter løfte

Men de aller fleste asylsøkerne som kommer til Tyskland vil bli. Myndighetene forventer at det kan komme over en million mennesker til landet i år. Hvor alle skal bo er en av de største utfordringene lokalpolitikere overalt står overfor nå. Og det haster for snart er vinteren og minusgrader her. I Hamburg har temperaturene allerede begynt å krype nedover og om nettene er det ikke mer enn 5–6 grader.

Lenge lovte tyske myndigheter at ingen flyktninger skulle bo i telt i vinter. Nå bryter de åpent det løftet. Hamburgs borgermester Olaf Scholz fra det sosialdemokratiske partiet SPD innrømte onsdag at flyktninger i byen vil måtte bo i telt også i vinterkulda.

– Vårt fremste mål er å hindre at noen ikke har tak over hodet, sa Scholz, ifølge Die Welt.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

Kan beslaglegge

Hamburg håper å kunne skaffe oppvarming til alle teltene, men rundt 3.000 flyktninger bor nå i telt uten oppvarming.

Fram til oktober hadde 35.021 asylsøkere kommet til Hamburg. Bare i september kom det 10.100 flyktninger. Det er like mange som i hele fjor, ifølge borgermester Scholz i Die Welt.

Konteinere, gymsaler og tomme messehaller er allerede blitt tatt i bruk som flyktninghjem, men det dekker likevel ikke behovet. I starten av oktober bestemte derfor bymyndighetene i Hamburg å gå enda mer drastisk til verks og vedtok at byen kan beslaglegge boliger som står tomme for å gjøre dem om til flyktningmottak. Vedtaket gjelder fram til mars 2017 og privatpersoners leiligheter og boliger er unntatt.

Christoph Lippay i redningstjenesten Falck mener byen gjør hva den kan. Likevel er han bekymret for hvordan det kommer til å gå med flyktningene i byen når vinterkulda setter inn.

– Vi er mange som er bekymret. Telt er et veldig dårlig alternativ. Slik jeg ser det har ikke byen noe annet valg enn å ta i bruk de tomme næringsbyggene, sier han til Dagsavisen.

Falck organiserte lenge den frivillige helsehjelpen utenfor togstasjonen i Hamburg, men mandag denne uka måtte de avslutte arbeidet. De frivillige var utslitt etter uker med ubetalt arbeid. Likevel vil ikke Lippay kritisere bymyndighetene for at de gjør for lite.

– Vi hadde et veldig godt samarbeid med helsemyndighetene. Jeg tror virkelig at byen gjør sitt beste, sier han.

Over hele Tyskland er trenden at profesjonelle nå i større grad tar over hjelpeinnsatsen fra de frivillige, sier Lippay.

LES OGSÅ: Flyktningstrøm skaper forvirring

– Føler oss alene

Inne på hovedtogstasjonen i Hamburg er det likevel fortsatt frivillige som hjelper flyktningene som vil reise videre. Langs en vegg sitter en kvinne med en liten baby i armene. Tolk Zia Haidari (19) forteller at mange av flyktningene som vil videre nordover kommer fra Afghanistan. Han kom selv fra Afghanistan til Tyskland for tre år siden.

– Jeg er her fordi jeg vet hvordan det var å flykte selv, sier Haidari. I likhet med mange av dagens flyktninger til Tyskland og Skandinavia kom han alene.

Mens vi snakker kommer en ung gutt bort og leverer noen dunklær i en pose. Ei jente har med epler hun har plukket i hagen. En voksen kvinne kommer med en pappeske full av blanke herresko.

Elif Bittu er talsperson for de frivillige denne kvelden. Hun har allerede jobbet her i 5–6 uker og sier de har lagd en plan for å fortsette det neste halvåret.

– Så lenge det er krig vil folk flykte. Jeg kunne ønske myndighetene var mer på plass med soveplasser og mat. Vi føler oss dessverre litt alene, sier Bittu.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen