Verden

– Man skal være forsiktig med å si at dette er slutten på sagaen

Høyt medietrykk og intern kongolesisk politikk er viktige grunner til at French-saken har vart så lenge, mener Kongo-forsker Morten Bøås.

Bilde 1 av 2

– Man skal være forsiktig med å si at dette er slutten på sagaen, for det har vært så mange tvister og vendinger i denne saken, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Det understreker også utenriksminister Børge Brende.

– Positive signaler fra Kongos justismin. UD fortsetter arbeidet. Dette er en krevende sak, som ikke er løst før Joshua French er ute av Kongo, tvitret Brende etter at nyheten var ute.

Benådes?

Det er fortsatt usikkerhet rundt hva som egentlig vil skje med drapsdømte Joshua French som sitter fengslet i Den demokratiske republikken Kongo, etter at NRK i dag meldte at DR Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sier at French vil bli benådet i løpet av 2017.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sier Mwamba ifølge NRK, og opplyser at løslatelsen kan komme i løpet av alt fra en uke til noen måneder. Han garanterer at det vil skje i løpet av 2017. Ifølge NRK blir French benådet av hensyn til moren. Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge. Mwamba sier det fortsatt er en del prosedyrer som må på plass før president Joseph Kabila kan skrive under en benådning.

Opplysningene er så langt ikke bekreftet fra annet hold. Verken Frenchs mor, Kari Hilde French, eller hans advokat, Hans Marius Graasvold, har hørt noe om benådningen, ifølge henholdsvis VG og NRK mandag.

Dersom saken er i ferd med å få en løsning vil det imidlertid bety slutten på en snart åtte år lang og svært vanskelig prosess.

French og vennen Tjostolv Moland ble i mai 2009 pågrepet og mistenkt for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo. Begge nektet straffskyld, men i juni 2010 ble begge dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I august 2013 ble Moland funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord, men French ble siden tiltalt for drap og dømt til livstid i fengsel.

Norske myndigheter har i en årrekke jobbet diplomatisk for en benådning eller soningsoverføring.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mye støy

Seniorforsker Morten Bøås kjenner godt til de politiske forholdene i Den demokratiske republikken Kongo. Det er flere årsaker til at denne saken har vart så lenge, tror Bøås.

– Det kan ha en rekke grunner. Dette har vært en sak som lenge hadde mye støy og stort medietrykk, noe som gjør denne type saker mer kompliserte. Det har ikke vært noen lett sak å finne en løsning på fra kongolesisk side. Men det har vært mindre trøkk de siste årene, og hvis denne saken nå får en løsning kan én grunn være at man har kunnet jobbe mer i det stille med dette, sier Bøås til Dagsavisen.

Han mener internpolitiske hensyn i Kongo også kan ha spilt inn for president Joseph Kabila, som har hatt makten i alle årene siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet.

– Dette har aldri vært en sak kongolesiske myndigheter ønsker å bruke mye ressurser og politisk kapital på, og saken har ikke fått spesielt stor oppmerksomhet i Kongo. Det har aldri vært en viktig sak sett fra kongolesisk side – men den har hatt potensial til å bli det. Derfor har man nok fra kongolesisk side vært tilbakeholden med å imøtekomme de norske ønskene, sier Bøås.

Han påpeker at opposisjonen kunne brukt det mot Kabila.

– President Kabila har av opposisjonen innimellom blitt beskyldt for å være ettergivende, ikke patriotisk nok og at han ikke har stått nok opp for kongolesiske verdier og interesser. Da ville det ikke være populært å gi slipp på personer som er dømt for drap. Disse to tingene i kombinasjon; medietrykk og politiske hensyn, har nok bidratt til at saken har tatt lang tid. Det har gjort det diplomatiske håndverket betraktelig mer utfordrende. Hvis kongolesiske myndigheter nå har bestemt seg for å slippe French fri er det ikke lenger spiller så stor rolle, og at de ikke «gidder mer», sier Bøås.

Han trekker også fram moren til French, Kari Hilde French, har vært til stede i Kongo i flere år nå.

– Hun har vært der lenge, og jeg tror hun har fått empati og respekt fra kongolesisk side. Det kan bidra til en løsning, sier Bøås.

Han mener en benådning vil være lettere å svelge for kongolesiske myndigheter enn en soningsoverføring til Norge.

– Sett med kongolesiske øyne er det bedre for dem med en benådning, for om det blir soningsoverføring vil det kunne bli en ydmykelse dersom han blir satt fri her, sier Bøås.

Politisk kaos

Den demokratiske republikken Kongo har de siste månedene vært i politisk kaos. President Kabilas siste periode som president utløp i desember 2016. Han hadde ikke lov til å sitte lenger, men utsatte valget, og ble beskyldt fra opposisjonen for å forsøke å utsette det for å holde på makten. Regjeringen og opposisjonen ble deretter enige om at valg skal holdes senest i utgangen av dette året, men regjeringen sier landet ikke har råd til å holde valg. Dermed er det usikkert hvor lenge Kabila blir sittende.

– Det er en høyst uklar politisk situasjon, men det er vanskelig å si om dette har noen innvirkning på denne saken, sier Bøås.

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold advarer mot å juble for tidlig til tross for justisministerens utsagn, for man har også tidligere trodd at man hadde en nært forestående løsning, uten at det har skjedd.

– Det som har vært utfordringen for Utenriksdepartementet er å finne en løsning som alle sider i Kongo kan samles om. Dette er ikke en sak hvor en enkeltperson kan bestemme. Og at det eventuelt skulle være et omforent syn på dette i Kongo, det er ukjent for meg, sier Graasvold til NRK.

Mer fra Dagsavisen