Verden

Maktkampen tilspisses

Et høyt spill om Midtøstens framtid utfolder seg i Saudi-Arabia, et av regionens aller mest lukkede land.

JAFFA (Dagsavisen): En maktkamp både internt i Saudi-Arabia og om landets rolle i Midtøsten er i ferd med å stramme seg til.

Ian Bremmer, en amerikansk statsviter med nært kjennskap til Midtøsten, er ikke i tvil: En formidabel maktkamp, et slags være eller ikke være for Saudi-Arabia, har begynt.

– Saudi-Arabia kommer enten til å greie det eller så vil de bli fullstendig knust, skrev han på Twitter nylig.

Dramatiske døgn

Tre forskjellige hendelser har preget Saudi-Arabia de siste dagene, og trolig er de knyttet sammen.

Sjelden har så mye drama preget Riyadh, hovedstaden i ørkenen der ikke engang nattklubber får eksistere.

Først kom Libanons statsminister Saad Hariri på besøk. I løpet av 48 timer var han innom to ganger, og fredag kom han med en usedvanlig erklæring – ikke fra Beirut, men fra Riyadh.

– Jeg har en følelse av at noen forsøker å ta mitt liv, sa Hariri.

Deretter trakk han seg som statsminister, og anklaget Hizbollah-geriljaen og Iran for å undergrave Libanon. Han oppfordret hele den arabiske verdenen til å konfrontere Iran.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frykt

I hjemlandet hans, Libanon, satt mange igjen med frykt.

– Mest sannsynlig vil Libanon gå inn i en ny periode av ustabilitet, forteller Riad Kahwaji, en libanesisk analytiker, til Dagsavisen. Landet har allerede levd med krig og konflikt i storparten av de siste 40 årene.

– Vi vil bli knyttet opp mot den kalde krigen mellom Iran og Saudi-Arabia, forklarer han, og håper Libanon vil unngå nok en krig.

Etter Hariris avgang reiste ikke eks-statsministeren tilbake til Libanon. Faren hans, tidligere statsminister Rafik Hariri, ble drept der i et attentat i 2005.

Arresterte prinser

Dette var den første episoden som kom har preget Riyadh de siste dagene, før dramaet tok ytterligere av. Rykter begynte å svirre om et palasskupp mot kong Salman. Så viste det seg at kongen og hans sønn, den mektige kronprins Mohammad bin Salman, i stedet hadde beordret arrestasjon av elleve prinser, fire statsråder og flere titalls tidligere statsråder.

Blant de arresterte var prins Alwaleed bin Talal, en av verdens rikeste menn, en storaksjonær i Twitter. Prinsen skal være god for 32 milliarder dollar, og er mer vant til glitrende yachter enn fengselsceller med sementvegger. Ifølge kjennere var tendensen klar.

– Kronprins Mohammad har lenge forsøkt å konsentrere makten i sine hender. Vi burde ikke ha vært så overrasket. For kronprinsen har hele tiden forsøkt å ta større skritt enn hans forgjengere, forteller David Roberts, en forsker på Gulf-området fra King’s College i London.

Skjøt ned rakett

Razziaen mot prinsene var episode nummer to. Og mens usikkerheten rundt landets framtid begynte å spre seg i Riyadhs gater kom den neste overraskelsen – fra oven. En mellomdistanserakett var på vei mot byen. Saudi-Arabia sendte opp en rakett for å skyte ned den innkommende raketten, og deler fra begge regnet ned over byen. Raketten var avfyrt fra Jemen, der Saudi-Arabia kjemper mot iranskstøttede Houthi-opprørere. Raketten skal ha vært iransk, av typen Burkan H2.

To kamper

Det er to parallelle kamper som utspiller seg i og rundt Saudi-Arabia.

Den ene er intern. Med arrestasjonene av prinsene ville den 32-årige kronprins Mohammad bin Salman trolig rydde vekk mulig opposisjon før et skritt som kan komme i løpet av de neste månedene: At hans far, 81-årige kong Salman abdiserer og gir makten til sønnen.

Samtidig er Saudi-Arabia involvert i krigene i Jemen og Syria – der Iran, deres regionale nemesis, også kjemper.

Da Libanons avgåtte statsminister Hariri snakket om attentatfrykt, mener mange at han i virkeligheten hele tiden hadde vært «Saudi-Arabias mann», og at frontene nå gjøres klare til en større konfrontasjon.

– Det som er klart er at kronprins Mohammad hele tiden søker måter å stå imot Iran på. De ser på Iran som en taktisk og strategisk kilde til uro over hele Midtøsten, og som må bekjempes når og hvor enn det er mulig, forteller forskeren Roberts til Dagsavisen.

Hvorvidt mellomdistanseraketten fra nabolandet Jemen ble sendt på ordre fra Iran, vites ikke. Men den kom kun timer etter at Saudi-Arabia, ved hjelp av Hariri, hadde økt temperaturen mot Iran – i Libanon. Det iranske Press TV var raskt ute med et intervju med en iranskstøttet jemenittisk general som kunngjorde at angrepet var en hevn mot saudiarabiske overgrep.

– Dette var et svar på den amerikansk-saudiske massakren som finner sted i Jemen, sa general Aziz Rashed.

– Angrepet var ment å skape en ny maktbalanse, la han til.

Mer fra Dagsavisen