Verden

Må overbevise i siste liten

Opposisjonen leder, men det er statsminister Helle Thorning-Schmidt som er mest populær. Nå har hun tre uker på å redde regjeringsmakten.

Bilde 1 av 2

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sitter utrygt når Danmark nå går inn i 23 dagers intens valgkamp rett før sommerferien. I går ble det klart: Thorning-Schmidt bekreftet spekulasjonene og satte 18. juni som dato for nyvalg.

Det står om videre regjeringsmakt for statsministeren, som likevel har et håp om å dra seieren inn på slutten.

– Valget er klart. Tiden er den rette. Nå er det opp til danskene, sa Thorning-Schmidt i går.

LES OGSÅ: Thorning-Schmidt videre uten SF

Ligger bak

I Danmark er det statsministeren som bestemmer valgdato, men valget måtte holdes innen september i år, og Thorning-Schmidt smir mens jernet er varmt. Hennes parti, Socialdemokraterne, har hatt stigende oppslutning de siste månedene.

Men den røde blokken ligger likevel bak den blå opposisjonsblokken. Ifølge en gjennomsnittsmåling av fem målinger ligger regjeringen og resten av den røde blokken an til å få 46,7 prosents oppslutning, mens den blå blokken får 53,2 prosent.

Paradokset er at det er Helle Thorning-Schmidt som er den klart mest foretrukne statsminister. Det må hun bruke for alt det er verdt.

Nesten annenhver velger – 46 prosent – mener Thorning-Schmidt er mest troverdig, ifølge en ny måling for avisen Politiken og TV 2. Kun 19 prosent peker på opposisjonens statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen fra det liberale partiet Venstre, som var statsminister fra 2009 til 2011.

– Nå er spørsmålet om Socialdemokraterne kan holde fast på fokuset ved henne og dra fordel av det, sier professor Jørgen Elklit ved Aarhus universitet til Dagsavisen.

– Det er en uoverensstemmelse mellom hvilken regjering velgerne ønsker og hvem de mener er best som statsminister. Det har blant annet vært mange diskusjoner rundt Lars Løkke Rasmussens egen økonomi og moral, sier Elklit, som har fulgt danske valg og velgeratferd tett i flere år.

Helle Thorning-Schmidt, som har vært statsminister i fire år, anses som den dyktigste politikeren, den beste til å skape politiske resultater, den beste lederen og den beste ambassadøren for Danmark.

– Hennes problem er bare at sånn har det sett ut i flere måneder, og det har ikke i særlig grad fått danskene til å flytte krysset over den politiske midten, kommenterer politisk redaktør Jesper Thobo-Carlsen i Politiken.

Hun har en sjanse, men det krever en heftig sluttspurt, lyder vurderingen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Intens valgkamp

Statsministeren mener likevel øyeblikket er nå dersom regjeringen skal ha noen sjanse. Det har lenge vært spekulert i om valget ville komme før eller etter sommerferien.

– Thorning-Schmidt tenkte nok at hun kunne miste momentum om det skulle drøye. Regjeringen har kjørt en lang kampanje helt siden nyttår, påpeker Jørgen Elklit.

Regjeringen har nemlig lagt fram en lang rekke utspill blant annet rundt flyktninger, økonomisk vekst og senest denne uka en stor velferdspakke, der den vil sette av 39 milliarder danske kroner mer til helse- og omsorgssektoren fram til 2020.

– Hun har i realiteten kjørt en intens valgkamp siden nyttår, sier politisk kommentator Thomas Larsen i Berlingske Tidende.

– Hun har brukt en stor annonsekampanje gjennom mange måneder til å booste sitt personlige image, mens regjeringen har lagt ut det ene utspillet etter det andre, mener Larsen.

Thorning-Schmidt mener danskene i valget skal svare på to overordnede spørsmål.

– For det første; hvordan sikrer vi at Danmark fortsatt har fremgang og velstand, uten at vi setter vår velferd og fellesskap over styr. Og for det andre; hvem skal være statsminister i Danmark, sa statsministeren i går.

LES OGSÅ: - Dansk overklasse rykker fra

Økonomi

Jørgen Elklit tror innvandring og økonomi vil dominere valgkampen. Innvandring har i flere år vært sentralt i debatten, blant annet med Dansk Folkepartis krav om innstramming.

I økonomi handler et av de store skillelinjene mellom den røde og blå blokken om veksten i den offentlige sektoren.

Mens regjeringen vil bruke noe mer på skole, helse og offentlig forbruk de neste år, vil Venstre og De konservative ha utgiftsstopp. Dansk Folkeparti, som også tilhører den blå blokken, vil derimot bruke mer.

LES OGSÅ: – Et angrep mot hele Danmark

Mer fra Dagsavisen