Verden

Lovfester rett til å logge av

En ny lov pålegger franske bedrifter å hindre at arbeidstakere blir utslitt fordi de er pålogget jobben til alle døgnets tider.

Bilde 1 av 3

PARIS (Dagsavisen): Fra 1. januar må franske bedrifter sette i verk tiltak for å hindre at ansatte ikke konstant er pålogget jobben. I praksis betyr det at ingen kan få sparken fordi de har vært utilgjengelig for arbeidsgiver på e-post eller telefon etter arbeidstid.

Frankrike er dermed første land i verden som sikrer «retten til å være frakoblet» i et digitalisert arbeidsmarked.

Les også: Slik blir ditt nettliv i 2017

Blokkerer e-post

Loven sier derimot ingenting om hvordan arbeidsgivere skal løse denne floken. Mens arbeidsgiverorganisasjonen CGPME advarer mot «økt rettsliggjøring», diskuterer franske bedrifter flere løsninger:

* Et forbilde er tyske Volkswagen, som har stengt servere for e-post for 1.000 ansatte med smarttelefon mellom klokka 18.15 og 07, inkludert i helgene.

* En fransk bedrift forbyr ansatte å svare på e-post mellom kl. 18.30 og 07, men tillater dem å være påkoblet e-post.

* Den franske mobilgiganten Orange foreslår automatiske varslinger for e-post etter jobb: «Vil du virkelig sende denne mailen?»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viskes ut

– Ansatte er stadig mer påkoblet utenom arbeidstid. Grensen mellom jobb og privatliv viskes ut, og stadig flere blir utbrent, sa arbeidsminister Myriam El Khomri da loven ble foreslått i fjor.

Hver fjerde franske arbeidstaker sier det er vanskelig å finne en balanse mellom jobb og fritid, ifølge en spørreundersøkelse utført for Anact i 2014.

45 prosent sier de «noen ganger eller ofte» bruker fritiden på jobb. For ledere øker tallet til 63 prosent. 12 prosent er i faresonen for å bli utbrent, ifølge byrået Technologica.

Vil velge selv

I det travle finansdistriktet La Défense i Paris har folk nesa i smarttelefonen mens de går til lunsj. Forretningsansvarlig Gérard Rey (53) innrømmer at han arbeider ekstra på kveldstid hjemmefra, uten at sjefen pålegger ham det. Teknologien gjør det lettere. Derfor mener han også loven er nødvendig. Men han vil selv bestemme hvordan han skal logge av.

– Det er litt selvmotsigende at denne loven kommer nå som stadig flere bedrifter åpner for at ansatte kan jobbe hjemmefra. Det fører til at folk i praksis ofte er enda mer pålogget jobben, sier han til Dagsavisen.

Utmattet

– Jeg merker at jeg blir utmattet om kvelden etter mye tid foran skjermen, sier Grégoire Albizatti (20).

Sammen med tre andre ingeniørstudenter veksler han mellom å snakke og sjekke smarttelefonen i lunsjpausen. For dem er det ikke noe skille mellom studier, jobb og privatliv på Facebook. De er framtidens arbeidstakere, som spås å være konstant pålogget for arbeidsgiver. Men de innrømmer at de trenger hjelp til å koble fra. Selv er de usikre på hvordan loven skal settes ut i praksis:

– Det vil alltid være en sjef som forventer resultater i den andre enden.

De tror ikke løsningen er å blokkere e-post.

– Vi må nok regne med å være tilgjengelige. Men vi kommer til å bruke flere apper for å jobbe mer konsentrert eller logge helt av, sier Claire Brousse (19).

Fristende e-post

Mobilselskapet Orange oppfordrer nå franske ledere til å sende mindre e-post. På La Défense, distriktet med noen av Paris mer krevende kunder, står butikksjef Laurene Marchand (33). Hun føler seg ansvarlig for å sikre at de ansatte ikke sliter seg ut.

– Ofte tar jeg en stor del av arbeidsmengden. Noen ganger jobber jeg til klokka 22. Da blir pendlingen hjem det eneste avbrekket. Det er fristende å få unna e-post på kveldstid.

– Usunt med jobbmail i helgene

Ansatte blir utslitte, sier fagforeningsleder Jérôme Chemin.

Chemin er nasjonalsekretær i CFDT, Frankrikes største fagforening, som har arbeidet for å sikre loven om rett til å logge av jobben.

– Hvorfor er en slik lov nødvendig?

– Ansatte forteller oss at de blir utslitt av å være tilgjengelig for jobben dag og natt. Mange bruker samme telefon til kommunikasjon på jobb og privat. Loven gir en rett, men også en plikt for arbeidstaker til å logge av.

– Loven er lite spesifikk. Hvordan vil den gi resultater?

– Det er en fordel at den kan tilpasses den enkelte bedrift. Når ansatte bruker helger og kvelder på å besvare jobbmail, må arbeidsgiver spørre seg hvorfor. Det er usunt. Arbeidsgiver, arbeidstaker og fagforeninger må sammen se på hvordan arbeidet er organisert.

– Hvem vil være utilgjengelig i et digitalisert arbeidsmarked med økt konkurranse?

– Bedrifter vet at utslitte ansatte ikke er en konkurransefordel. Utbrente medarbeidere, sykmeldinger og fravær koster arbeidsgiver og samfunnet dyrt.

– I Norge er det stadig flere påloggede arbeidstakere, med flere bedrifter på «Facebook at work». Er en slik lov en løsning for Norge?

– Dere er kjent for å ha sterkt vern for arbeidstakere. Det bør dere beskytte.

Mer fra Dagsavisen