Verden

– Löfven har vist at han ikke redd for å sette hardt mot hardt

Sverige venter i spenning på Löfvens pressekonferanse i morgen kl 10.

Flere svenske medier melder at den svenske regjeringen har kalt inn til krisemøte som følge av mistillitsforslaget fra opposisjonen Alliansen.

– Det er absolutt en potensiell risiko for at statsminister Stefan Löfven kunngjør sin avgang, sier en kilde til SVT Nyheter.

Det samme bekrefter andre regjeringskilder overfor Aftonbladet. Ifølge kildene vurderer regjeringen å gå av for å la Moderaterna og deres leder Anna Kinberg Batra overta regjeringsmakten fram til valget neste år.

Hva Löfven velger å gjøre, blir kjent under en pressekonferanse han har innkalt til klokka 10 torsdag.

Les også: Stor IT-skandale i Sverige

Akutt regjeringsmøte

I 15-tiden onsdag ettermiddag begynte statsrådene å ankomme Rosenbad i Stockholm, der statsminister Löfven har sitt kontor, til det som har blitt antatt å være et akutt regjeringsmøte.

Møtet skjer i kjølvannet av mistillitsforslaget fra de fire borgerlige opposisjonspartiene, som en reaksjon på den mye omtalte IT-skandalen. De tre ministrene mistillitsforslaget rettes mot er infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Hvis Löfven skulle velge å gå av, kan han enten utlyse nytt valg eller la opposisjonen ta over styringen frem til stortingsvalget i 2018.

– Hardt mot hardt

Aftonbladets politiske kommentator, Kenan Habul, sier at resultatet ikke nødvendigvis blir at Stefan Löfven går av.

– Et alternativ er at han sparker disse ministrene, og bygger om regjeringen. Men det er klart at Allianse-lederne veldig tydelig har sagt at disse tre ministrene må bort, sier han til Aftonbladet.

Han er tydelig på at alt enn så lenge bare er spekulasjoner.

– Ingen vet helt hva som skal gjøres, men Löfven har vist tidligere at han ikke er redd for å sette hardt mot hardt, sier Habul.

Les også: Svensk IT-skandale bekymrer IKT-Norge

Ber om granskning

Vänsterpartiet, norske SVs søsterparti, vil ikke uten videre slutte seg til de borgerlige opposisjonspartienes mistillitsforslag mot regjeringen Löfven.

Partileder Jonas Sjöstedt sier i en twittermelding at de tidligere borgerlige regjeringspartiene, også kalt Alliansen, har et medansvar for den såkalte IT-skandalen og at de må feie for egen dør.

– Den var under den borgerlige regjeringen at man vedtok at Transportstyrelsen kunne sette bort håndteringen av dataregistre, sier Sjöstedt. Han legger til at han savner en smule selvkritikk fra Alliansen.

– Jeg lenger man studerer det her, desto mer kommer man til å se at hovedproblemet er selve privatiseringen. Det vil si Alliansens ansvar, sier Vänster-lederen.

Feie for egen dør

Vänsterpartiet har ennå ikke tatt endelig stilling til om de vil slutte seg til mistillitsforslaget fra de borgerlige partiene.

Sjöstedt mener imidlertid at Alliansen har et medansvar for IT-skandalen og må feie for egen dør.

– Det var under den borgerlige regjeringen at man vedtok at Transportstyrelsen kunne sette bort håndteringen av dataregistre, sier Sjöstedt til NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen