Verden

Liten tiltro til USAs nye president

Midtøsten er et av verdens farligste områder. Men ingen av USAs presidentkandidater vekker håp i den krisepregede regionen.

Bilde 1 av 3

JERUSALEM (Dagsavisen): Fra Damaskus til Teheran, og fra Jerusalem til Sana, over hele Midtøsten følges valgkampanjene i USA med argusøyne. Mange leter etter nytt håp.

– Vi har ingen forhåpninger. Alle konkurrerer bare om å være mest proisraelske, sier Mustafa Barghouti, en palestinsk toppolitiker på Vestbredden.

– Israels militærokkupasjon har vart i snart 50 år, mangelen på interesse for vår situasjon blir en manglende forståelse for ideen om menneskerettighetene, sier han til Dagsavisen.

Da president Barack Obama kom til makten i 2009 lovte han å løse den israelsk-palestinske konflikten i løpet av to år. Han ble raskt møtt med lite kompromissvillige ledere på begge sider. Obama har gitt opp og holder både israelerne og palestinerne på armlengdes avstand.

Statsråd

Barghouti var statsråd i regjeringen til president Mahmoud Abbas, men han er ikke villig til å vurdere om Obamas presidentperioder kan ha vært en tapt mulighet for palestinerne.

– Nei, Obama er kun en tapt mulighet for Obama selv, sier Barghouti.

Blant de amerikanske presidentkandidatene er alle på den republikanske siden ventet å være mindre opptatt av palestinerne. Demokratenes Hillary Clinton vil trolig føre en politikk nær Obamas, mens Bernie Sanders har signalisert en mer Israel-kritisk linje.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Urolig

Men Midtøsten-konflikten dreier seg ikke lenger kun om israelere og palestinere. Det er krig og ustabilitet i Libanon, Tyrkia, Irak, Syria, Libya, Jemen, Tunisia, Egypt, mens land som Saudi-Arabia og Iran heller på bensin.

Det er ingenting som tyder på at de neste årene vil bli noe mindre farlige.

Sett fra Midtøsten var Obamas andre periode preget av to avgjørende beslutninger som vil påvirke den neste presidentens virke:

Å unngå en intens amerikansk innblanding i Syria-krigen, og å inngå en atomavtale med sjiamuslimske Iran.

For USAs tradisjonelle sunnimuslimske, arabiske allierte er resultatet skjebnesvangert.

Felles for beslutningene er at sentrale stater som Egypt, Saudi – Arabia og Jordan har mindre tillit til USA. Washington blir sett på som en svekket stormakt, og arabiske land fører i økende grad en utenrikspolitikk uavhengig av USAs interesser. Spesielt i Syria er dette tydelig.

I 2011 var Obama optimistisk for Midtøstens framtid. Han støttet arabere som gjorde opprør mot diktatorene, som egypterne mot Hosni Mubarak. Men nå er autokratene igjen i førersetet. Det reiser spørsmålet hva en eventuell pro-arabisk amerikansk utenrikspolitikk egentlig er: Vil det å støtte undertrykkende ledere virkelig være pro-arabisk?

Washington er klar over at mye av den anti-amerikanske stemningen i Midtøsten nettopp er knyttet til USAs mangeårige støtte til diktatorene.

Samtidig ser arabiske Midtøsten med forskrekkelse på de nye signalene fra USA: Mens Obama i 2009 snakket om en «ny, historisk start» på forholdet til verdens muslimer, snakker Donald Trump om å nekte muslimer adgang til USA.

– Stabil øy

I Israel forventer mange at den neste amerikanske presidenten vil opprettholde et nært forhold, men ikke nødvendigvis fordi han eller hun er pro-israelsk.

– Hele Midtøsten er i brann som følge av islamistisk ekstremisme. Den neste presidenten vil måtte forholde seg til Russlands nye rivalisering i regionen, og til forholdet mellom Tyrkia og kurderne. Alle andre problemer er så store og akutte at vi er langt ned på listen, sier professor Schmuel Sandler, ekspert på forholdet mellom USA og Midtøsten ved Bar Ilan-universitetet utenfor Tel Aviv.

Sandler mener Israel i større grad vil framstå som en sjelden og nødvendig øy av stabilitet i Midtøsten, slik at USA vil trenge Israel vel så mye som Israel vil trenge USA.

– I Europa har mange ment at Israel nærmest styrer USAs Midtøsten-politikk. Men de mange krisene vi har vært vitne til mellom Barack Obama og Benjamin Netanyahu viser hvor virkelighetsfjernt et slikt syn er. Mange burde kanskje spørre seg hvorfor de var så tilbøyelige til å tro på jøders overdrevne makt, sier professor Sandler til Dagsavisen.

– Washington har etterlatt et stort maktvakuum i Midtøsten, og den neste presidentperioden vil bli preget av kampen om dette vakuumet, sier Sandler.

Mer fra Dagsavisen