Verden

Liten seier for kvinner

I en historisk lovendring kan ikke voldtektsforbrytere i Jordan lenger komme seg unna sin straff ved å gifte seg med sine ofre. Men flere naboland ligger etter.

JAFFA (Dagsavisen) Mange kvinner i Jordan feiret lovendringen som ble vedtatt tirsdag denne uka av det jordanske parlamentet. For hittil har mange voldtektsforbrytere kunnet giftet seg med sine ofre for så å slippe unna sin straff. Men ikke lenger.

– I dag feirer vi, sa Salma Nims, lederen for den Nasjonale Kommisjonen for Kvinner.

– Dette er et historisk øyeblikk ikke bare for Jordan, men også hele regionen, fortalte hun til fjernsynskanalen al Jazera fra Amman, hovedstaden.

Gjelder i mange land

Ifølge artikkel 308, som nå ikke lenger er gyldig, ville en voldtektsforbryter slippe unna straff hvis han var gift med sitt offer i minst tre år etter voldtekten.

Denne loven har i flere årtier blitt kritisert av menneskerettighetsaktivister.

Selv om lovendringen er et skritt framover i det som fremdeles er et usedvanlig konservativt land, er situasjonen ennå uendret i mange av de andre landene i Midtøsten. Land som Tunisia, Marokko og Egypt gjennomførte nylig også likende lovendringer. Men i Algerie, Kuwait, Palestina, Libya, Irak og Syria kan voldtektsforbrytere fremdeles gifte seg med sine ofre for å slippe fri.

Beskytte kvinnen

Ifølge Jawad al-Hamad, en forsker ved tenketanken Middle East Studies Center i Amman, var den gamle loven slik den var utelukkende for å beskytte kvinnen.

– Ofte etter en voldtekt kunne kvinnen bli tvunget inn i isolasjon, av skam. Men hvis hun giftet seg med mannen, ville hun i det minste bli sikret et hjem, en økonomisk sikkerhet, forteller al-Hamad til Dagsavisen.

Ifølge al-Hamad blir kun en eller to kvinner voldtatt i Jordan hvert år. Han sier også at i de siste femti årene har kun fem eller seks kvinner gift med sine voldtektsforbrytere sagt at de har det vanskelig. Men dette er utsagn som blir avvist av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, som forteller at kvinner som er gift med sine voldtektsforbrytere i praksis er dømt til livslange liv i skyggen av volden.

Flere æresdrap

Men også etter lovendringen vil kvinners situasjon i Jordan, som i de fleste andre landene i regionen, forbli vanskelig. Og ikke bare ute i gatene i det offentlige, men langt mer i sine hjem. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch melder at antallet såkalte æresdrap vokser, ikke minsker, fra år til år i Jordan. Et æresdrap er et mord av en kvinne, begått av et familiemedlem, for å ivareta en families «ære». Årsaken kan være at kvinnen har bli sett offentlig med en mann, eller ikke sjelden, er blitt voldtatt av en fremmed mann.

Ifølge loven i Jordan vil en drapsmann anklaget for et æresdrap fremdeles få en lettere straff hvis familien går med på å frasi seg et krav om rettergang.

– Men æresdrap er mord, som andre mord, og jordanske myndigheter må garantere en rettergang uavhengig hvem gjerningspersonen er, sier Human Rights Watch i en rapport om Jordan.

Ikke identisk

Selv om situasjonen for kvinner er vanskelig i store deler av Midtøsten, er den likevel langt ifra identisk overalt. I sekulære diktaturer, som under president Saddam Hussein i Irak og president Hafez Assad i Syria, var det ofte slik at det var regimene som presset gjennom større likestilling for kvinnene.

I regimer som Jordans provestlige kong Abdullahs, der den styrende eliten gjerne er langt mer liberal enn grasrota, er det ofte slik at regimene avstår fra å utfordre grasrota på nettopp kvinners rettigheter, for ikke å skape gnisninger som vil kunne true regimets grep om makten. I pro-islamistiske regimer, slik en så under daværende president Mohammad Mursi i Egypt, ble kvinners allerede begrensede rettigheter drevet tilbake. Blant annet ble menn gitt retten til å gifte seg med piker ned i 13-årsalderen.

Synet på kvinner ble da en av flere grunner til at mange egyptere i 2013 støttet militærkuppet til general Abdel Fattah al-Sisi, som veltet islamistenes styre.

– De så jo kvinnene kun som sexobjekt, og deretter som noen som kunne vaske deres gulv. Det var dette Det muslimske brorskapet handlet om, sa da Fatma, en 24-år gammel kvinne som ønsket en selvstendig framtid som ingeniør.

President al-Sisi, etter at han tok makten, har imidlertid langt fra bedret menneskerettighetssituasjonen i sitt land, selv om al-Sisi har forbedret kvinners rettigheter under skilsmisse, i motsetning til tilstandene under Morsi, og flere kvinner skal nå være involvert i blant annet politisk arbeid, selv om kvinner forblir marginalisert både på jobbmarkedet og i hjemmene.

Forsiktig optimisme

Ifølge presidenten, er året 2017 erklært å være «kvinnenes år».

I Jordan er mange kvinner optimistiske, selv om de understreker at problemene ikke blir borte med en lovendring.

– Stigmaet og den sosiale undertrykkelsen som kommer etter å ha blitt voldtatt understreker bare behovet for langt mer beskyttelse, sier Amani Rizq, en Amman-basert aktivist som kjempet for kvinners rettigheter.

Mer fra Dagsavisen