Verden

– Kvinner jobber mot kvinner

FN-sjef mener flere kvinneorganisasjoner jobber for at menn skal bestemme over kvinners kropp.

FN-organisasjonen som han leder står i fare for å få et dramatisk kutt på 32,5 millioner dollar etter president Donald Trumps varslede kutt til organisasjoner som driver opplysningsarbeid om eller tilbyr abort i utviklingsland

UNFPA-sjef Babatunde Osotimehin vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser det kan få for FN-organisasjonen som arbeider med mødrehelse og familieplanlegging i 155 land. Han ønsker derimot kvinnekonferansen i Nederland neste uke velkommen.

Les også: Krever sterkere norsk abort-støtte

Konservative

FN-sjefen sier at kvinnehelse og reproduktive rettigheter har vært underfinansiert i flere år. Men nå ser han en ny trend.

– Kvinneorganisasjoner over hele verden er splittet, og vi ser en framvekst av kvinneorganisasjoner som tar til orde for at menn er overlegne kvinner, og at menn skal bestemme over kvinners kropp, sier Osotimehin til Dagsavisen.

I FN finner religiøse grupper i økende grad allianser på tvers av religion og land, for kampen mot abort og for tradisjonelle familieverdier.

– Vi må undersøke denne trenden nærmere. Men det som vil gjøre en forskjell, er at kvinner får mulighet til å gjøre valg på tross av religiøs politikk. En kvinne med mastergrad, to barn og informasjon om familieplanlegging, vil trolig nøye seg med å få to barn, sier Osotimehin.

– De konservative aktørene tenderer til å ligge mot høyresiden i politikken. Dette er kvinner som sier at menn kan bestemme over kvinners kropp. Men likestilling kommer gjennom at kvinner selv kan ta beslutninger som angår dem selv, sier Osotimehin.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sender menn på skole

– I Nigeria driver UNFPA egne skoler for ektemenn, der en mentor tar opp temaer som familieplanlegging og seksuell helse. Med tida ser vi at disse mennene bedre forstår hvor viktig det er at kvinner må gå til kontroll før fødsel, og vi ser at flere fødsler skjer ved helseklinikker, sier UNFPA-lederen, som viser til at paven og andre religiøse ledere er med på å opprettholde en konservativ politikk mot reproduktive rettigheter.

– Tar afrikanske ledere for lite ansvar for dette?

– Nei. I Addis Abeba i 2015 var de enige i at bærekraftsmålene skulle finansieres av egne ressurser, sier Osotimehin.

Han peker på at «demografisk utbytte» er årets satsing fra Den afrikanske union. Det betyr at afrikanske land ikke er garantert et «utbytte» fra sin unge befolkning dersom de ikke tilbyr utdanning og tilgang på familieplanlegging, sier Osotimehin. Det er afrikanske ledere i økende grad i ferd med å innse, mener han.

Les også: Mater abortmotstanderne

Les også: – Bruker filler med sand som bind

Mer fra Dagsavisen