Verden

Kurdere håper på egen stat

Vel kjent med USAs president Donald Trump sin uforutsigbarhet, håper kurdere i Irak å benytte muligheten til å opprette en egen uavhengig stat. Samtaler skal allerede ha begynt.

Bilde 1 av 2

RAMALLAH (Dagsavisen): Ifølge rapporter i kurdiske medier har Masoud Barzani, presidenten for den kurdiske selvstyremyndigheten i nordlige Irak, møtt USAs visepresident Mike Pence. Møtet skal ha funnet sted i München sist uke, og de to skal ha holdt «seriøse» samtaler om et uavhengig Kurdistan.

– Spørsmålet om Kurdistans uavhengighet ble diskutert seriøst, sa Hemin Hawrami, Barzanis talsmann, til den kurdiske fjernsynsstasjonen Rudaw.

En annen kurdisk politiker, Muhammad Haji Mahmoud, gikk lenger, og sa at kurdisk uavhengighet faktisk blir diskutert med flere land, til og med Iran.

Helt siden første verdenskrig, med oppløsningen av det osmanske riket, har kurdere søkt uavhengighet. Men kolonimaktene Frankrike og Storbritannia ville det annerledes og fikk støtte av de sterkere lokale maktene, som Irak, Iran, Tyrkia og Syria.

Les også: Kjemper fortsatt mot fordommer

Nytt håp

Kurdere lever hovedsakelig i et område som dekker sørøstlige Tyrkia, nordvestlige Iran, nordlige Irak og nordøstlige Syria. Et historisk sammenfall av ulike hendelser i år, inkludert Trumps valgseier i USA, har gitt kurdere håp om en uavhengig stat i nordlige Irak.

I motsetning til resten av Irak, er tilstanden i de kurdiske områdene preget av stabilitet og relativ velstand. Etter at president Saddam Hussein i Bagdad brukte kjemiske våpen mot kurderne i nord, vedtok FNs sikkerhetsråd i 1991 å opprette en ikke-flysone i området. Dette ga kurderne større kontroll. I dag har kurderne en egen autonom regjering som styrer lokale forhold.

Men spørsmålet om en kurdisk stat er uhyre sensitivt i regionen, og vil umiddelbart vekke sinne spesielt i Tyrkia og i Iraks sentralregjering i Bagdad. Da Dagsavisen ringte Falah Mustafa Bakir, den de facto utenriksministeren i kurdiske Nord-Irak, snakket han først velvillig om den nye geopolitiske situasjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frykter Tyrkia

– Vi har et utmerket forhold til USA, vi er nære allierte, og vi diskuterer hvordan vi skal forsterke våre bånd. Vi jobber sammen på flere fronter, sa Bakir.

Men da det konkrete spørsmålet om et uavhengig Kurdistan kom opp, ville han avslutte telefonsamtalen.

– Presidenten har sagt hva han har sagt, sa han.

Det er ikke overraskende at den kurdiske selvstyremyndigheten ikke ønsker oppmerksomhet rundt slike spørsmål. Det er åpenbart for alle i området at Tyrkia vil gjøre det den kan for å hindre en slik utvikling. En krig kan bryte ut. Ankara frykter at et selvstendig Kurdistan i Irak vil kunne gi kurdere i Tyrkia egne tanker om uavhengighet.

USAs visepresident Mike Pence bekrefter at et møte med de kurdiske politikerne har funnet sted. Men han har ikke bekreftet at de to sidene diskuterte et uavhengig Kurdistan. Etter møtet med Barzani, skrev Pence, på Twitter: «Diskuterte behovet for å få fart på planene om å slå ISIS med KRG presidenten Barzani, og takket ham for samarbeidet med Bagdad».

Les også: Kjemper for kurdisk kvinnekamp

Uforutsigbar

Kurdere ser nå en gylden mulighet med uforutsigbare Trump i Det hvite hus. Til tross for at det ikke hersker noen tvil om at kurdere utgjør et eget folk, med eget språk og kultur, har alle amerikanske presidenter gitt etter for presset fra stormaktene i regionen. Det kan endre seg med Trump.

Den lokale nyhetstjenesten Kurdistan24 melder at president Barzani snakket om en uavhengig stat også med Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen og Italias utenriksminister Angelino Alfano.

I nordlige Irak følger folk med på den uvanlige diplomatiske utviklingen. Khawla Khanekah underviser entreprenørskap ved universitetet i Erbil, og har også bodd i Bagdad. Flertallet i Nord-Irak vil gå for uavhengighet, sier hun.

– For de eldre er dette en livslang drøm. Og de unge, som utgjør flertallet i regionen, har verken appetitt for eller bånd til Bagdad. Generasjonene imellom har aldri sett noe godt komme fra Bagdad, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Hva Tyrkia vil i Syria

Mer fra Dagsavisen