Verden

Krever stans i asylreturer til Kabul

Kabul er ikke trygt, og europeiske land må la være å sende asylsøkere dit nå, mener organisasjonen Human Rights Watch (HRW). Men Norge fortsetter med returene.

Denne saken inneholder en opplysning som er dementert: Det medfører ikke riktighet at en afghaner som hadde blitt hjemsendt fra Sverige ble drept i bombeangrepet i Kabul: Afghansk asylsøker deportert fra Sverige likevel ikke drept i Kabul.

– Afghanistan er definitivt farligere enn de fleste andre land, med mer voldsbruk og flere drap. Men situasjonen er ikke vurdert å være så ille at alle som kommer derfra til Norge må gis beskyttelse. De som får bli i Norge, er de som enten er utsatt for en personlig begrunnet fare eller som tilhører en utsatt eller sårbar gruppe, sier områdeleder Line Schei Mogenstad i Utlendingsdirektoratet til NTB.

HRWs oppfordring om å stanse returene kommer etter at en afghansk tenåring ble drept i et bombeangrep i den afghanske hovedstaden. Det skjedde mindre enn en uke etter at han var blitt tvangssendt ut av Sverige. Afghanere som nettopp var returnert fra Norge opplevde at hotellet de var innlosjert på, fikk blåst inn vinduene i et massivt bombeangrep 31. mai.

– Europeiske land har i økende grad avvist asylsøknadene fra afghanere uten å benekte at de har behov for beskyttelse. Ideen om at Kabul ansees som trygt for afghanere har reelle følger. Kabul er ikke trygt, heter det i kunngjøringen fra HRW.

Bombeangrep

Sikkerhetssituasjonen i Kabul har blitt stadig mer alvorlig. Bilbombeangrepet 31. mai kostet over 150 mennesker livet og såret flere hundre. I kjølvannet av dette oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og politi, der politiet skjøt med skarpt. Fire mennesker ble drept. Selvmordsbombere slo til mot gravfølget for en av de drepte, og ytterligere sju mennesker ble drept. Blant dem var tenåringen som akkurat var returnert fra Sverige.

Volden har ført til at tyske myndigheter inntil videre har innstilt returer av afghanske asylsøkere.

– Andre land bør gjøre et samme. Det trengs ikke flere dødsfall for å avlive myten om at Kabul er et trygt sted for flyktninger, mener HRW.

– Individuelle forhold

UDI sier de følger sikkerhetssituasjonen løpende, men ikke ser altså ikke grunn til å endre praksis. UDI-direktør Frode Forfang forsvarte også praksisen i et blogginnlegg nylig.

– Risikoen for sivile er ikke høy nok til at vi kan erklære hele landet som utrygt for alle. Det må være individuelle forhold i tillegg, skrev han.

– Det vil imidlertid alltid være en diskusjon om akkurat hvor høyt terskelen skal settes. Og jeg har forståelse for at Afghanistan er et land som blir gjenstand for en slik diskusjon, skrev han videre.

Norge sender ikke bare asylsøkere som kommer fra Kabul, til byen. Flyktninger som kommer fra andre deler av Afghanistan som norske myndigheter faktisk anser som utrygge, blir også sendt hit.

Sendes til internflukt

Stortinget gjorde i fjor endringer i reglene som gjelder internflukt. Fram til da het det at ingen kunne henvises til internflukt i hjemlandet dersom det var "urimelig", men dette forbeholdet er nå fjernet fra utlendingsloven. Dermed er det blitt enda vanskeligere for afghanere å få beskyttelse i Norge.

UDI anser kun to av provinsene i Afghanistan som generelt utrygge, nemlig Nangarhar og Helmand. Asylsøkere herfra vil bli vurdert sendt til et liv på internflukt i Kabul.

Kun 28 prosent av asylsøkerne fra Afghanistan fikk innvilget opphold her i landet i fjor. Norge er blant de strengeste i Europa overfor denne gruppen. 88 prosent av afghanske barnefamilier fikk avslag på asylsøknaden i fjor, mot om lag 50 prosent året før, ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Regjeringen har flere ganger måttet svar på spørsmål fra Stortinget om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. Både utenriksminister Børge Brende (H) og fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) har svart at de har full tillit til vurderingene gjort av UDI og Utlendingsnemnda. (NTB)

Mer fra Dagsavisen