Verden

Krass kritikk mot Obamas dronekrig

DRONER: USAs omstridte droneangrep kan være i strid med internasjonal lov, ifølge nye rapporter fra organisasjonene Amnesty og Human Rights Watch, som krever at de skyldige må stilles for retten.

NEW YORK/OSLO (Dagsavisen): Sola skinte ettermiddagen 68 år gamle Mamana Bibi ble drept av et amerikansk droneangrep mens hun høstet grønnsaker på familiens jorder i Wazristan, nordvest i Pakistan. Bestemoren ble drept foran øynene på flere barnebarn og angrepet ser ut til å ha blitt rettet direkte mot Mamana Bibi, ifølge Amnesty Internationals siste rapport «Er jeg den neste?», som ble offentliggjort i går.

Ett år etter angrepet har familien verken fått svar, anerkjennelse eller kompensasjon for bestemorens død.

- Jeg var aldri redd for droner før, men når de nå flyr over oss, lurer jeg på om jeg er den neste, sier åtte år gamle Nabeela, barnebarnet til Maman Bibi. I likhet med lignende kontroversielle droneangrep, har amerikanske myndigheter nektet å innrømme eller forklare hva som har hendt.

Sivile drept

USAs bruk av ubemannede angrepsdroner har økt kraftig under USAs president Barack Obama, som har fått kraftig kritikk blant annet av FN for den omstridte praksisen. Amerikanske myndigheter sier angrepene er rettet mot ledere av al-Qaida og i liten grad rammer sivile. Amnesty Internationals rapport viser en annen virkelighet. Organisasjonen mener angrepene kan betegnes som krigsforbrytelser, og krever mer innsyn og omfattende gransking.

Amnesty har undersøkt ni ferske droneangrep i Waziristan i det nordvestlige Pakistan på grensen mot Afghanistan. Det er her USAs sterkt kritiserte dronekrig pågår for fullt. Organisasjonen konkluderer med at mange av ofrene for droneangrepene er ubevæpnede sivile.

- Amerikanerne ser på dette grenseområdet som et tilholdssted for terrorister, mens pakistanske myndigheter ikke har oversikt over det som skjer. De som rammes er glemt av sitt eget land og derfor kan USA fortsette med angrepene uten konsekvenser, sier politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty Norge.

- Vilkårlige angrep

Grenseområdene i Waziristan er tilholdssted for tusenvis av krigere fra både Taliban og al-Qaida, journalister stenges ute og sivilbefolkningen tier om det som skjer av frykt for hevnreaksjoner fra enten de militante krigerne eller fra myndighetene i Pakistan.

Amnesty-rapporten har sett på 45 droneangrep i området siden januar i fjor, og studert ni av dem i detalj. De har besøkt området og snakket med vanlige folk om det som skjer.

- Rapporten tegner et bilde av vilkårlige angrep der dronene gjetter seg til hva som kan være et mål basert på satellittbilder. Det som beskrives som kirurgiske angrep der sivile dødsfall er sjeldent, stemmer ikke, sier Folkvord til Dagsavisen.

På grunn av sterkt hemmelighold er det ikke mulig å slå fast hele omfanget og konsekvensene av de amerikanske droneangrepene.

Øker presset

På en felles pressekonferanse i Washington DC la også organisasjonen Human Rights Watch fram en rapport som undersøker seks amerikanske droneangrep i Jemen. To av angrepene drepte helt tilfeldige sivile, ifølge organisasjonen, noe som kan være brudd på folkeretten. De seks angrepene drepte 82 mennesker, inkludert minst 57 sivile, ett av angrepene skjedde i 2009, fem i 2012-2013.

Ett av de mest alvorlige angrepene Human Rights Watch har undersøkt skjedde 2. september 2012, da to droner fløy over et område i nærheten av byen Radaa i Jemen og et kjøretøy ble angrepet av enten droner eller krigsfly. Angrepet drepte 12 passasjerer i kjøretøyet, inkludert tre barn og en gravid kvinne.

De nyeste avsløringene legger ytterligere press på president Barack Obama. Senest i forrige uke konkluderte en FN-rapport at amerikanske droner har drept minst 400 sivile i Pakistan, langt flere enn USA tidligere har innrømmet. FNs spesialrapportør Ben Emmerson anklaget USA for å utfordre internasjonale lover og normer ved å bruke de dødelige dronene utenfor krig. Obama har lovet mer åpenhet om droneangrepene. Dette løftet er ikke blitt oppfylt, kritiserer Amnesty.

Besøker Obama

De to rapportene kommer samtidig som Pakistans statsminister Nawaz Sharif er i Washington for å besøke Barack Obama. Sharif har varslet at han vil kreve at Obama stanser de omstridte droneangrepene. De amerikanske droneangrepene skjer i en gråsone av folkeretten. USA og Pakistan er ikke i krig med hverandre, men amerikanerne begrunner angrepene med at de er i krig med al-Qaida og Taliban uavhengig av hvor i verden gruppene befinner seg.

Under NATOs ministermøte i Belgia i går og i dag var det ikke ventet at USAs droneprogram ville bli noe hett tema. NATO har bedt Europeiske land om å øke innkjøpene av overvåkingsdroner, men ifølge Forsvarsdepartementet har alliansen ingen konkrete planer om å skaffe seg angrepsdroner.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen