Frihedsmuseet er danskenes motstykke til det norske Hjemmefrontmuseet. Natt til søndag begynte det å brenne i bygningen, og da brannvesenet kom til stedet, sto flammene allerede flere meter over taket.

Mens brannmannskapene forsøkte å slukke brannen, ble det samtidig jobbet på spreng for å tømme lokalene for våpen og andre krigshistoriske gjenstander.

– Det jobbes febrilsk med å hente de ulike verdigjenstandene og effektene ut av museet, sa vaktsjef John Hansen ved Københavns Politi søndag morgen.

Mye reddet

Og innsatsen ser ut til å ha vært vellykket: Mesteparten av museets utstilling ble hentet ut før de ble flammenes rov, ifølge brannvesenet. Men bygningene er det verre med. To tredeler av museet har fått kraftige brannskader.

– De skal nok rives ned på et tidspunkt og bygges opp igjen, sier Jan Sørensen, innsatsleder hos brannvesenet i København.

Og om det ikke blir riving, må det omfattende oppbyggingsarbeid til, påpeker han.

– Bygningene er sterkt brannskadde. Det må en god malerpensel til, det kan jeg i alle fall si, fortsetter Sørensen.

Brannen startet i en kafé i museet rett før klokken 2 natt til søndag. Da brannmannskaper kom til stedet, var kafeen allerede så ødelagt at de ikke engang forsøkte å redde den.

Motstandskamp

Frihedsmuseet i København er en del av det danske Nationalmuseet. Det ligger ved Kastellet i København, ikke langt fra Østerport stasjon og Nordhavn der ferja mellom Oslo og København legger til.

Det har fokus på krigsårene 1940-45 og spesielt danskenes motstandskamp mot den nazistiske okkupasjonsmakten. Historien er dokumentert med blant annet bilder, uniformer og illegale blader.

Brannårsaken er foreløpig ikke klarlagt. Først mandag vil de branntekniske undersøkelsene begynne. (NTB)