Verden

Kjøper Assads verdensbilde

Mens verden rystes av det kjemiske angrepet i Idlib, er bildet helt annerledes i Damaskus: Regimet avviser alle anklager, og mange syrere aksepterer den offisielle linjen.

JAFFA (Dagsavisen): Inne i Damaskus er restauranter åpne, og folk kan gå på kino hvis man fortsatt har penger til det. Riktignok slo bare i forrige uke minst 26 granater ned i byen, men likevel er livet i hovedstaden fjernt som natt og dag fra krigsmarkedene i Idlib.

Syria benekter enhver involvering i det kjemisk bombeangrep mot Idlib-provinsen, som førte til et amerikansk angrep mot en flybase før helgen.

– Syria har ikke brukt kjemiske våpen, og besitter ingen kjemiske våpen, het det i en erklæring fra Utenriksdepartementet i Damaskus.

Assad fordømte det amerikanske angrepet som tåpelig og uansvarlig oppførsel.

– Det bare avslører hvor kortsiktig USA tenker og hvor politisk og militært blinde de er overfor virkeligheten, het det i en kommentar fra den syriske presidentens kontor.

Tror på Assad

Mange i Damaskus har knyttet sin egen overlevelse til Assad-regimets eksistens, og er villige til å akseptere den offisielle linjen. I dette verdensbildet representerer Assad den siviliserte verdenen, som bekjemper en vill samfunnsorden, styrt av ekstreme islamister. I intervjuet med den kroatiske avisen viser ikke Assad noe tegn til moderasjon, og beskriver absolutt all opposisjon mot ham som en jihadistisk offensiv støttet av Vesten.

Ikke alt dreier seg om propaganda. Regimet hadde ikke noe annet valg enn å distansere seg fra det kjemiske angrepet i Idlib, uavhengig om noen tror dem eller ikke. Noe annet ville være å ta på seg ansvaret for en krigsforbrytelse. Assad sier også at om Europa hadde vært villig til å samarbeide med ham, kunne flere av terrorangrepene på europeisk jord ha vært avverget.

Sivile, inkludert mange barn, ble drept tirsdag morgen da kjemiske masseødeleggelsesvåpen, trolig saringass, ble sluppet over innbyggerne i landsbyen Khan Shaykhun i Idlib-provinsen.

Det hersker ingen tvil om at det var syriske fly som sto bak angrepet. Russland, som er alliert med Syria, hevder at de syriske flyene kun brukte konvensjonelle bomber, og at de kjemiske våpnene som eksploderte var lagret på bakken, og tilhørte en gruppe tilknyttet Al-Qaida.

– Russisk felle

To syrere som bor i Europa, som ikke på noen måte støtter Assad og som ikke kjenner hverandre, tror at angrepet med kjemiske våpen var en russisk felle.

– Et slikt angrep kunne ikke gjennomføres uten grønt lys fra Russland. Ikke glem at Assad ikke engang kan klø seg på ryggen uten tillatelse fra Putin, sier den ene syreren, som befinner seg i Spania.

Russland er tungt inne i Syria. I september 2015, da det så ut som om Assad var i ferd med å tape borgerkrigen til opprørerne, etablerte Russland egne militærbaser i Syria som kom til regimets unnsetning. Russlands luftvåpen kontrollerer i dag skyene over Syria med sine S-300 rakettbatterier som kan skyte ned ethvert fly i området.

Begge de to syrerne, som må være anonyme, mener Syria og Russland hadde to forskjellige formål med det kjemiske angrepet.

– Assad ville sende opprørerne et demoraliserende dødsstøt, de skulle skjønne at de ikke lenger kunne vinne, og at det ikke var noe poeng å fortsette kampen, sier syreren i Spania til Dagsavisen.

Begge syrerne, som ikke kjenner hverandre, er varsomme med å avsløre navnene sine av frykt for represalier mot sine slektninger hjemme.

Den andre syreren forklarer hvordan angrepet, slik han ser det, samtidig skal ha vært en russisk felle.

– Russland ønsket å hindre en tilnærming mellom Assad og president Donald Trump. Russland kontrollerer Syrias flyvåpen. Det er ikke sjanse for at Assad brukte kjemiske våpen uten grønt lys fra Moskva, sier han.

Russland har reagert sterkt på angrepet fra USA.

Sør for Damaskus, i en liten by omringet på alle kanter, men kontrollert av opprørere, forsøker legen Ammar så godt som mulig å hjelpe krigens ofre. I en samtale med Dagsavisen sier han at det siste angrepet med kjemiske våpen bare vil radikalisere nye mennesker. Legen er fullstendig klar over at også området der han befinner seg kan bli mål for et angrep med kjemiske våpen. Et hjerteløst mønster har også krystallisert seg i krigen: Etter større angrep blir gjerne også sykehusene også bombet.

– Ingenting vil hindre Assad i å bombe oss også med kjemiske våpen. Jeg har ingen gassmaske. Men jeg har lagd en slags hjemmelaget maske med kull som skal fungere som filter. Jeg er redd det ikke vil virke, sier han.

Mer fra Dagsavisen