Verden

Kim Phuc inne til laserbehandling: – Hun vil bli lettet over Facebooks snuoperasjon

The Kim Phuc Foundation uttrykker lettelse etter at det fredag ble klart at Facebook snur og nå likevel vil tillate det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen.

Bilde 1 av 3

– Kim gjennomgår laserkirurgi i Florida og jeg kan ikke fortstyrre henne, men som hennes talsperson kan du sitere meg på at hun vil bli «lettet» over snuoperasjonen, skriver Anne Bayin ved Kim Phuc Foundation i en epost til Dagsavisen.

Kim Phuc har siden i fjor jevnlig gjennomgått laserbehandlinger ved en klinikk i Miami i Florida. Behandlingen har som formål å myke opp arrvevet 53-åringen har på ryggen og den ene armen. Brennende napalm satt klistret i huden hennes over lang tid da amerikanskstøttede sørvietnamesiske fly bombet landsbyen hennes 8. juni 1972. Hun har slitt med tiltagende smerter og bevegelseshemninger siden.

Les også: Facebook snur om det omstridte bilde

Facebook: – Ikonisk bilde

Fredag kveld meldte nyhetsbyrået AFP at Facebook likevel vil tillate Nick Uts berømte bilde av en skrikende, ni år gammel Kim Phuc Vietnam i 1972.

– På grunn av dets status som et ikonisk bilde med historisk betydning, oppveier verdien av å tillate deling, verdien av å verne samfunnet ved å fjerne det, het det en talsperson for Facebook i en epost til AFP.

– Vi har derfor bestemt oss for å gjeninnsette bildet på Facebook, hvor vi er klar over at det har blitt fjernet, tilføyer den ikke navngitte talspersonen.

Kommentar: «Dette handler om noe langt mer enn Facebooks blinde øye for nakenhet»

Synes sensuren var trist

Dagsavisen var av de første som skrev om Facebooks bildesensur og fikk etterhvert blant annet en kommentar fra jenta på bildet, Kim Phuc.

– Det gjør Kim trist at noen fokuserer på nakenheten i dette historiske bildet, i stedet for det kraftfulle budskapet det formidler, sa talsperson Anne Bayin

Phuc har tidligere fortalt at det lenge var smertefullt å se bildet, men at hun mener det er viktig. Den holdningen har hun fortsatt.

– Hun støtter fullt og helt det dokumentariske bildet tatt av Nick Ut som et sannhetens øyeblikk som fanger krigens terror og hvordan den rammer uskyldige ofre, heter det i svaret fra Kim Phuc Foundation.

Les hele saken her: Jenta på bildet svarer Facebook: – Dette handler ikke om nakenhet

Engelsk versjon: The girl in the picture saddened by Facebook's focus on nudity

To uker med eskalerende protester

Facebooks sensur av det historiske bildet av napalmjenta fra Vietnamkrigen har skapt voldsom debatt de siste ukene.

Rabalderet begynte da forfatter og samfunnsdebattant Tom Egeland delte bildet av Kim Phuc for to uker side, og opplevde at Facebook slettet det. Denne uken delte han Dagsavisens artikkel med kommentarer fra jenta selv, og ble utestengt fra nettsamfunnet.

Fredag fikk saken betydelig internasjonal oppmerksomhet da Aftenposten ryddet hele forsiden til et refsende og personlig brev fra avisens sjefredaktør til Facebooks-sjef Mark Zuckerberg.

Senere delte statsminister Erna Solberg bildet. Også hun fikk det slettet. Statsministeren ga seg imidlertid ikke, og fredag ettermiddag delte hun det på nytt, sammen med andre ikoniske bilder, alle sladdet.

Les også: Statsminister Erna Solberg ble slettet av Facebook – la ut sladdet bilde

Fredag kveld var endelig presset blitt for stort, og Facebokk valgte å snu.

– Det har vært et mediesirkus her, med over 40 forespørsler fra internasjonale medier og flere tv-stasjoner har kjørt det som toppsak. Jeg har bare gjentatt uttalelsene jeg ga til Dagsavisen, og tviler på om Kim vil ønske å kommentere ytterligere selv. Hun ønsker å unngå konflikt og fokusere på arbeidet som fredsskaper, forteller Kim Phuc Foundation-talskvinne Ann Bayin til Dagsavisen.

Stiftelsen Kim Phuc Foundation, som Phuc etablerte i 1997, er basert i Canada og jobber med å gi medisinsk og psykologisk hjelp til krigsrammede barn.

Mer fra Dagsavisen