Verden

Kaster kortene

CNN og store nyhetsmedier kringkaster på direkten, Washington holder pusten: Torsdagens vitnemål fra tidligere FBI-sjefs James Comey kan bli historisk.

Bilde 1 av 2

Tidlig denne uka ble det klart at USAs president ikke vil bruke sin posisjon til å stoppe høringen av sin tidligere etterretningssjef James Comey. Dermed er det duket for det som nå spøkefullt omtales «Washingtons Superbowl»: Et sjeldent stort politisk drama i den amerikanske hovedstaden.

Donald Trump risikerer både å tape ansikt og å bli stilt for riksrett, spås det i forkant.

– Dersom Comey kategorisk sier: «Jeg konkluderer med at USAs president ville instruere etterforskningen min», vil det være historisk, sier tidligere statsadvokat Michael Zeldin til CNN.

Les også: Tidligere etterretningssjef: Watergate blekner i forhold til Trump-skandalene

Hodebry for Trump

Den tidligere FBI-sjefen har vært taus siden han fikk fyken av Trump for en måned siden. Men historien han nå skal fortelle under ed i Senatets vitneboks, kan ha sprengkraft til å snu hele Washington på hodet.

Etterretningssjefen ble involvert i et av de mest brennbare spørsmålene i amerikansk politikk etter at det ble kjent at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget gjennom hacking og spredning av falsk informasjon.

Når den sittende presidentens valgapparat så ble koblet til Russlands innblanding – koblet med uvanlig Russlandskontakt fra Trumpadministrasjonens side, vokste sprengkraften i etterforskningen. Den skapte så mye hodebry for Trump at han angivelig skal ha prøvd å påvirke nettopp FBI-sjef Comey i saken.

Trump skal blant annet ha prøvd å kreve personlig lojalitet fra Comey, og bedt ham om å droppe etterforskningen av Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Flynn måtte gå av etter avsløringer om telefonsamtaler med Russlands ambassadør.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svar med sprengkraft

Ryktene er mange, og de sikre svarene hittil få, men Comey er en nøkkelperson for å få svar. Blant spørsmålene Senatet vil presse ham på i dag er derfor:

* Hvorvidt Trump virkelig prøvde å overbevise ham om å stoppe etterforskningen av kontakt mellom russiske embetsmenn og Flynn.

* Om Trump skal ha forsøkt å få Comey til å love personlig lojalitet, slik det hevdes av kilder som den amerikanske avisen New York Times har snakket med.

* Hvorvidt han ble sparket fra FBI-jobben fordi han ikke ville følge Trumps ønsker.

Les også: Comey: – Trump ba om lojalitet

Flere på benken

Det siste er det ikke sikkert at Comey vet selv. Senatets etterretningskomite er også klar over at de må høre fra flere i saken for å få puslet brikkene i fortellingen i hop. Derfor har de også innkalt flere sentrale tjenestemenn til å vitne.

Den nasjonale etterretningsdirektøren Dan Coats og visejustisminister Rod Rosenstein er blant dem som skal bli spurt ut om sin personlige kontakt med Trump. Målet er å komme til bunns i om han prøvde å blande seg inn i justisdepartements etterforskning i saken.

Internasjonalen: Ødelegger selv sitt presidentskap (Bjørn Hansen)

Utviklingen i Comey-saken

Oktober 2016: Representanter for etterretningstjenesten sier Russland står bak hacking og spredning av falsk informasjon for å forstyrre valget.

November 2016: Trump vinner valget. FBI-direktør James Comey har like før gjenopptatt – og lagt ned – utredningen av Demokratenes kandidat Hillary Clintons eposthåndtering.

Desember 2016: Demokratene anklager Comey for å ha holdt unna informasjon om Russlands innblanding i valget for å hjelpe Trump.

Januar 2017: Comey og andre høytstående sjefer i etterretningstjenesten informerer Trump om at president Vladimir Putin står bak Russlands innblanding i valget.

Januar 2017: Trump ber Comey forbli i stillingen når han er president.

Februar 2017: FBI avviser en forespørsel fra Det hvite hus om å motbevise medieoppslag i New York Times om kontakt mellom Trumps valgkamp og russisk etterretningstjeneste.

Februar 2017: Trump raser over nyhetsreportasjer om FBI og Russland. Han tvitrer at FBI ikke er i stand til å stoppe sikkerhetslekkasjer som skader regjeringen.

Mars 2017: Comey ber justisdepartementet dementere opplysningene som Trump tvitret om at Barack Obama har avlyttet Trump.

Mars 2017: Comey sier han planlegger å forbli i stillingen.

Mars 2017: Comey bekrefter for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget, og med det kobler personer i Trump-kampanjen med den russiske regjeringen.

Mai 2017: Trump gir Comey sparken.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen